Monday, April 2, 2012

Nicuşor Dan devine vizibil sau Defetism in linie dreapta

Nici nu şi-a anunţat bine candidatura şi Nicuşor Dan a început să devină vizibil – unii văd în el alternativa, alţii îl simt ca pe un ghimpe în coaste. Primii nu pot decât să se bucure de enervarea celor din urmă. Săptămâna trecută am auzit de două ori, în două contexte diferite, ambele favorabile, numele lui Nicuşor Dan. Un venerabil profesor de engleză, trecut de şaptezeci de ani, mi-a spus că îl susţine, însă nu crede că e suficient de cunoscut. „L-aş vota şi mâine, cu ambele mâini”, a adăugat. Apoi, într-un grup de tineri, mulţi sub treizeci de ani, cineva strângea din proprie iniţiativă semnături pentru candidatul independent. În acelaşi timp, în „Dilema veche”, domnul Andrei Pleşu scrie că Nicuşor Dan este „cel mai plauzibil” dintre toţi candidaţii. (http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/ce-fel-primar-vrem)
În schimb, actualul primar îl ocoleşte cu grijă. Desigur, o confruntare i-ar fi dificilă, pentru că Nicuşor Dan nu se bagă în divagaţii retorice, ci vine cu date concrete, cu cifre şi fapte, cum îi stă bine unui matematician. Şi, în faţa cifrelor, domnului Oprescu i-ar fi tare greu să nege sau să justifice dezastrul propriului mandat (nu că cele anterioare ar fi fost mai acătării).
Între timp însă, Nicuşor Dan pare să-i zgândăre şi pe cei care se autointitulează conservatori români, Vajnicii combatanţi de pe site-ul În Linie Dreaptă (http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/nedormitul-nicusor-dan-alegeti/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InLinieDreapta+%28%C3%8En+Linie+Dreapt%C4%83%29)preiau un articol de pe alt blog încare ni se explică pe scurt că nu are niciun rost să ne agităm cu Nicuşor Dan: e simpatic băiatul, dar „n-are consiliu, n-are nimic”, iar Bucureştiul are boli care nu se vindecă în patru ani. Şi, în plus, dacă îl votăm pe el îi dăm un mandat pe tavă lui Oprescu. Cu alte cuvinte, capitala e treabă grea, nu-i pentru fitecine. Iar dacă avem un candidat care chiar vrea să schimbe ceva – cât poate şi el, măcar nişte demolări ilegale, acolo – n-are rost să ne pierdem timpul cu el. Să-i votăm tot pe oamenii „cu experienţă”, că ăştia ştiu cu ce se mănâncă administraţia Bucureştiului, chit că de ani de zile nu fac decât să jefuiască. De ce să votăm schimbarea, când ea nu e reprezentată de unul care să aibă şi mijloace – a se citi pile, relaţii, şmecherii, cumetrii. Pe cine recomandă autorul articolului? Staţi, oameni buni, aveţi răbdare, conducerea nu s-a decis încă. Mai aşteptaţi o ţâră şi vom vedea argumente „conservatoare” în favoarea unui om „pragmatic”. Că o fi Prigoană, că o fi Ţiriac, poate chiar doamna Udrea, rămâne de văzut. Unul care vrea schimbarea? Visător, domnule, dă-l încolo!
E interesant acest defetism pseudo-conservator, mai ales din partea unora care insistă atât de mult pe latura pragmatică. E interesant pentru că tocmai acesta e unul dintre punctele forte ale lui Nicuşor Dan. Încă de la prima apariţie, candidatul independent nu a vorbit despre romantismul plimbărilor în Cişmigiu sau despre viziunea lui Minulescu asupra capitalei, ci a venit cu date şi cifre. Insuficient, se pare. Lăsând gluma la o parte, cred că atacurile sau ironiile din toate direcţiile se cer ignorate în faţa urnelor, fie că vin dinspre amicii domnului Oprescu, fie că apar pe site-urile lăudătorilor lui MRU. Şi mai cred că e bine că Nicuşor Dan a început să-i deranjeze pe toţi aceştia. E un semn că începe să conteze. Este o încurajare pentru cei care-l susţin şi care se află la începutul unui drum anevoios. Cât despre „conservatorii” noştri, par fie naivi, fie rău intenţionaţi. Aş vrea să cred în prima variantă. Aş vrea, dar îmi vine cam greu.

RECTIFICARE
Cei de pe site-ul "În linie dreaptă" nu sunt autorii articolului sus-menţionat, pe care l-au preluat din altă parte. Tot ei preiau şi un altul (http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/laurentiu-mihu-prigoana-la-primarie-tratat-despre-toate-ratarile-pdl/) în care cel criticat este Silviu Prigoană. Rămâne întrebarea: care este legătura între conservatorism şi critica defetistă la adresa lui Nicuşor Dan?

17 comments:

GIGI Breazu said...

Beei, hahalero, beei tu nu vezi beeei că numai hahalera aia de romel prigonit şi cu zdrenţele alea cu care sunt io coleg de bancă la Pralament iuropean sunt cu să leagă de Dinicu, Dan Nicu sau cum io spune? Nici Cristi, că IO îi spun Cristi lu Cristi, că eltruie să-mi spună DOMNU BECALI, nici Cristi nu-l ia în seamă pe Dan. Numai zdreanţa aia de hingher că vrea să prindă şi el locul 4, să fie pe podium, aşa ca STEAUA, că cum e Steaua în vecii vecilor pe podium pe patru. Dar nu o să fie vagabondul ăla NI-CI-OD-ATĂ ca Steaua, pe PATRU (4), mă-nţelegi?

Anonymous said...

A nu fi defetist inseamna a te duce la vot.

Mihai Zodian said...

Hmm, conservatorism in Romania? In general, doctrine politice... de obicei, prima intrebare pentru astfel de oameni este ce conserva?

Daca nu as citi zilele astea exact despre subiectul respectiv. Partidul Conservator era format din X grupari, care nu se intelegeau intre ele si erau atat de vanitosi, incat Carol I credea ca adevaratii consrvatori sunt liberalii. Nici pe astia noi nu as paria prea mult (dincolo de faptul ca seamana mult cu revista Romania Mare).

GIGI Breazu calare pe Viteazu said...

Beei ahalero. Păi... conservăm,... păi... telemea, mă-nţelegi? Că aşa m-a făcut mama mea, conservator de telemea. IEEU şi să mă lăsaţi cu bagabontu ăla de romel şi cu zdreanţa de Oprescu şi cu Dănuţi sereleu cu hahalere şi peversităţi că no să fie niciunu pe podium pe 4 )PE PATR băi) cum va fi Steaua.

mad said...

Intre timp, Metrorex-ul a refuzat accesul pe peroane al voluntarilor care strang semnaturi, invocand motivul cum ca ar incurca traficul. In parcuri si piete, nu o data acesti voluntari au fost somati de politia comunitara sa plece, ajungandu-se la agresari verbale si fizice. Deci in mod clar, Nicusor Dan devine vizibil si deranjeaza.

alexander said...

halaicu, lis, base, oprescu, prigoana...armonie perfecta pentru bucuresteni :)

Paul Slayer Grigoriu said...

Ai uitat de Ciorbea si Videanu, alte valori.

Breazu încălecat pe GIGI Viteazu said...

Beei. Ultimii doi din coadă era pete albe în marea de culori. Dar ioooo cand o să ajung pe podium asa ca STE-AUA pe locul 4 (PATRU) ca o sal depasesc si pe Mamuţean Bahmuţean ca poti să te uiti la el ca e ca baimuţa că el va prinde podumul pe locul ŞASE, deci eu voi fi o pată de culoare adevărată . Că aşa ma făcut mama mea pctor cu pete de culoare.

Ciori Mânca după Ciori Bea said...

Băi mânca-ţi-aş capul tău de intelectual, păi dacă-l pui pe Ciorbea (cu un mandat real de 6 luni, atunci pune-i şi pe stimabilii Dan Petrescu, Ştefan Ciurel, Viorel Oproiu şi Doru Viorel Pană.

bellona said...

daca nicusor dan , sau oricare individ in afara de marele maestru S.O. secondat de dl. conte de prigony, are vreo sansa la PMB, atunci eu declar ca ma impusc in cap .
nu au nici o sansa acesti indivizi care incearca marea cu degetul. eu o spun ca prieten, dar sunt cinic si-mi dau seama de forta unui greu al zilei sustinut de toata lumea.
din pacate noi suntem cei ce vom fi la nesfarsit looserii acestor alegeri. noi pariem mereu pe calul alb, dar fie prea tanar ,fie prea batran.
un singur lucru trebuie facut: haideti sa ne implicam si noi in campanii impotriva derbedeilor care distrug bucurestiul. (vezi zona buzesti, unde dementul "so" a continuat planurile lui ceasca.
dar sa trecem peste, situatia din romania este una fara iesire pe termen mediu, chiar lung, de vreme ce poporul asta pasiv, fara vina, comunistii ne-au invatat sa nu punem intrebari, pentru ca nu-i politicos cica, nu ai cei 7 ani de acasa daca pui intrebari, ma rog, nu intelege ce indatoriri fata de generatiile viitoare are.
se spune ca la nivelul cifrelor mari poporul nu poate fi pacalit. ei ,uite ca in bucuresti , orasul cel mai bogat si cel mai educat al romaniei, se poate.
in plus, oamenii sunt multumiti. tot aud replica: ei, si ce daca a costat nu stiu cat in plus? a facut domle pasaju sau refugiul sau asfaltarea etc. basca gunoiul ridicat.
romania este o t6ara de gospodari, de tovarasi, de oameni mediocrii multumiti de ei. pe un cretin e greu sa-l faci sa inteleaga ca are o problema. de fapt, nici nu are rost sa-ti pierzi vremea.
nici in occident nu sunt numai genii, si acolo avem orase mutilate: londra , rotterdam (cauze obiective si la ei : razboiul wwii, la noi ceasca), dar parca totusi exista niste reguli.
domnu doctor e cam prea hraparet. si nu numai el. nu este el singur in afacerea asta. stati linistiti, baietii lucreaza.

Anonymous said...

@Bellona: Pai, da, dar pasivitatea este la unii efectul dezinteresului, la altii al fatalismului, cel din urma exemplificat prin expresia adoptata de tine "nu au nici o sansa acesti indivizi ..." :D. Daca pentru fiecare om care incearca marea cu degetul exista 10 care ii zic, frumos, dar nu ai nici o sansa ... Cred ca intelegi ce vreau sa spun. Oricum, chiar mi se pare unul dintre cele mai nocive lucruri din societatea actuala: cand cineva face un lucru bun, destul de multi, care de altfel sunt de acord cu ce face, nu numai ca nu il sprijina, dar le spun si altora ca nu are rost sa incerce sa dea o mana de ajutor, pentru ca nu are sanse.
Sa iti mai spun ceva la care reactioneaza oamenii - la repetitii. Daca eu ii vorbesc cuiva de bine despre Nicusor Dan, iar peste cateva zile te intalneste si pe tine si spui, da, dar nu are nici o sansa, apoi altcineva spune la fel - e posibil sa se lase pagubas. Poate nu crezi, dar majoritatea oamenilor sunt foarte sensibili la repetitii si la atitudinea celui care vorbeste - optimista, pesimista etc.
Pe de alta parte, daca si tu spui ca da, e ceva diferit, si cei care il sustin sunt diferiti, o sa isi spuna - uite, sunt deja mai multi, se intampla ceva. Chiar am un exemplu recent: sunt doi oameni care nu auzisera de ND si carora le tot mai spuneam despre el. Recent mi-au zis (in urma excluderii lui Cristian Preda): ai vazut ? a inceput sa se vorbeasca despre el, se face cunoscut. Chestia e ca eu sunt convinsa ca daca abia la scandalul cu Cristian Preda ar fi auzit prima data despre el, nu l-ar fi remarcat prea tare. Pe cand acum, nu numai ca au remarcat, dar perceptia e ca incepe sa se auda despre el, sa fie cunoscut, nu mai e chiar glasul care striga in desert :D Deci, cum ziceam, repetitia e mama sperantei sau a depresiei :D.
Si nu sunt toti bucurestenii multumiti, sunt chiar muuuuulti cei nemultumiti (poate ai fi observat asta fara acest cinism care se auto-confirma: esti convinsa ca sunt mai toti prosti, deci ii vezi mai ales pe prosti etc. :) ). Exact cati nemultumiti sunt, nu stiu. Doar ca sunt si ei convinsi ca nu se poate face nimic asa ca nici nu cauta, si spun si altora ca nu se poate, carora li se confirma parerile ca nu se poate face nimic .... etc. Din fericire, stiu sigur ca am vorbit cu unii. Si poate vor vorbi si altii cu ei si ii vor face sa mai prinda speranta si vor mai face cate ceva ....:).

GIGI Antrenorul şi Spartanul, c-aşa m-a făcut mama mea SPARTAN said...

Beeeei! Lasi pe eNenD în pace ca păiai cumpăr io. Şi dacă IEEU, Gigi, nu pot să cumpăr un cuplu aşa ca Niculescu şi Danciulescu păi atunci să duce ţara de izbelişte cu toate hahalerele şi bagabonţii ăştia. Că şi pensionari şi tot îi aduc la Steaua. C-aşa vreau IO că fac ce vreau IoO cu banii mei. Aşa că să nu să gândească zdreanaţa aia de Bahmuţeanu că mil ia el pe NenD. Las că vede el cine e BE-CAL-I şi o săi zic lui cum iam sous lu finu Borcea: MIAU-MIAU la telefon.

bellona said...

n u-i vorba de nici un fatalism. o spun fara ocolisuri. stiu despre ce e vorba, cunosc procedurile legale de dezvoltare ale bucurestiului.in plus sunt un rationalist.
voi , cei care lucrati in marketing ar trebui sa va dati seama ca cel ce initiaza o campanie urmareste manipularea opiniei publice intr-o anume directie.
deci, cel ce plateste obtine rezultatele. oamenii din marketing si pr nu sunt samariteni, dimpotriva.
au targeturi si puncteaza prompt pentru niste bani. si bineinteles ca nu sunt de condamnat. poate moralmente.
dar tocmai cei puternici, care-i angajeaza pe cei din marketing si pr, au interese lucrative si oculte in aceeasi masura.
deci trebuie schimbat nu numai un om, SO in cazul nostru, dar si consiliul general al MB, apoi vin cele 6 sectoare cu primarii si consiliile lor.
este un hatis pe care cu greu il poate ajusta cineva din categoria visatorilor care cred in forta cuvantului sau a convingerii persoanelor din jur.
puterea celor fara de putere , cum spune havel, face sens atunci cand majoritatea, cifrele mari, cer schimbarea.
nu SO este singura problema ci intreg cadrul.
o spun frust: NU SE POATE ACUM,nu din fatalism ci din realism.
nu urmaresc sa descurajez, dar primarii astia sunt parca numiti pe viata. (cel putin 2 mandate).
am si o solutie: desfiintarea consiliilor si inlocuirea acestor indivizi prin introducerea procedurii referendumurilor locale cu privire la proiectele ce ii privesc direct. vreti un bloc de 40 de etaje in piata spaniei-referendum in cvartalul respectiv, in circumscriptia respectiva. se va putea face si online, cu costuri infinit mai mici decat furaciunile care se fac zi de zi prin suplimentarea contractelor.
asta as sustine eu , si nu ares-i de happy meal.
ong trebuie sa fie radicale, sa ceara partidelor schimbarea sistemului administrativ, cam cum se discuta cu 300/ unicameralism
ALTFEL: 4 ANI "CIOCU MIC", si ne mai alinam suferintele cu cate un nicusor dan.

GIGI Viteazu said...

Băi hahalero păi tu îmi ţii lecţii mie, care sunt inletectual? C-aşa ma făcut mama mea intelectual. Păi beei, IO (I-O) am făcut şi facultatea şi vacalaureatul că aşa ma fcăut mama mea cu bacalaureatul. Da nu-ţi spun zdreanţo care eşti unde lam făcut că asta i întrebare de ştii şi câştigi şi de câştigat voi câştiga numai I-O şi nu zdreanţa aia de Prigoană maimuţăescu. Că ma şi invitat la partid la el, că vezi, că I-O sunt intelectual şi el are nevoie de intelectuali ca I-O. Da IO so creadă el că merge la mine cu vorbe dastea perverse. Că I-O voi câştiga şi voi aduce şi Steaua pe podium pe locu PAT-RU (4). El e cu bagabonţeli cu hahalere nu ca mine cu ttomuri (TOM-URI) de hârtii dalea verzi pe care scrie "Noi Doreii) (US DOLARS). Că io ştiu să traduc caşa ma- făcut mama mea cel mai mare traducător.

Anonymous said...

@Bellona: OK, poate raspund prea tarziu, dar ....
Nu prea stiu cum sunt cei care lucreaza in marketing - eu mai mult cu calculatoristii am de-a face :P
De acord, ar trebui schimbati foarte multi oameni. In clipa de fata insa, nu stiu cu cine.
Nu trebuie schimbat doar SO, dar pe el stiu cu cine as vrea sa-l schimb.
Visatorii cred in forta cuvantului - antenele nu mi se par prea visatoare. Dar au avut ceva efect :D. Ma uit foarte rar la televizor, doar de cateva ori m-am uitat la antene, dar cat am vazut m-a convins ca nu argumentele solide sunt punctul lor forte. Iar eu am convins cam 40 de oameni pe care nu ii cunosteam sa semneze pentru ND. Majoritatea foarte interesati de idee, inclusiv cineva care inainte sa apuc sa-i explic ca nu e politician si cam ce-a mai facut ND, mi-a spus sa-i transmit ca-l scuipa. Si nu m-am putut duce decat foarte putin la strans de semnaturi :( . Dar o sa-mi fac mai mult timp - am prins gustul :D.
Numai cand majoritatea cer schimbarea se poate face ceva, cand sunt putini nu se poate, iar un om singur om chiar nu face nimic - nu neaparat. Uita-te la Raed Arafat, pentru un exemplu mai de la noi. A inceput de la nimic si si-a creat o sustinere. Chestia e ca el a inceput sa faca ceva, nu a asteptat ca majoritatea sa descopere nevoia unui serviciu de tip SMURD, si sa o ceara. A inceput de capul lui, si uite ce-a iesit :) A fost greu, dar nu s-a gandit ca nu are sanse si nici nu i-a lasat pe altii sa-i spuna ca nu are cum sa schimbe sistemul de urgente din Romania. S-a pus pe lucru si pana la urma, l-a schimbat. Nu e o paralela, e un exemplu - exista oameni care pot face mult din putin.

Paul Slayer Grigoriu said...

@ "Silviu Prigoana" (nepublicat): Prea multe glumite strica, mai ales cand nu sunt la subiect.

Anonymous said...

Nicusor Dan o fi credincios?