Saturday, November 10, 2012

Poezia



Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
Nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
Ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
Pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
Pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
Ci ca să aduni chiuind pe tăpşane
O claie de cer şi-o căciulă de stele,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
Şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
Şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să-ţi pui tot sărutul fierbinte
Pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
Pe toate ce slobode-ţi ies înainte,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri şi funii,
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane,
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

27 comments:

Mişu Germanu' said...

Vărul meu Neamţ a precizat foarte bine: "La fel, Radu Gyr. Pagini memorabile sub raport estetic, dar o biografie indoielnica. In tinerete, omul a fost de-un oportunism jalnic. A sustinut cauza legionara prin anii ¬30, dar - la iesirea din inchisoare - a scris si pentru gazeta comunista "Glasul Patriei".

Paul Slayer Grigoriu said...

Nu ma prea intereseaza parerile si comentariile politic corecte ale domnului Neamtu. Aici e vorba despre Radu Gyr si atat.

alexander said...

" - la iesirea din inchisoare - a scris si pentru gazeta comunista "Glasul Patriei".

a spus-o de parca ar fi fost vorba de o intoarcere din concediu...

ce gunoi!

Paul Slayer Grigoriu said...

De acord cu tine, Alex. In plus, era suficient sa citeasca memoriile celor care au trait alaturi de el detentia de la Aiud pentru a vedea cum a fost fortat sa scrie la "Glasul patriei" si ce l-a determinat sa ajunga acolo...

alexander said...

"in numele drepturilor omului si al libertatilor de exprimare", azi se protesteaza global. fie ca e vorba de blocare acces twitter sau youtube.

radu gyr si (prea) multi altii au trecut prin cele mai infioratoare torturi, prin cele mai monstruoase experimente de lagar. Si vin acum niste viermi de fast food sa ridice in aer un deget mui-at in constiinta lor de colesterol. In laturi!

Anonymous said...

Si se ridica Gheorghe, si se ridica Ion .. si nu se mai asezara. Dar lasa ca au numele trecut pe monumentul eroilor din mijlocul satului, dupa data nasterii aveau doar 18 ani, dar n-are nimic .. traiasca Patria, traiasca Radu Gyr !
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

N-am inteles nimic din comentariul de mai sus, dar l-am publicat ca sa nu se spuna ca ingradesc dreptul la libera exprimare...

Anonymous said...

Traiasca nationalismul, traiasca fanatismul si traiasca Radu Gyr, Paul !
Ce conteaza ca cei ce se ridica (tineri de obicei) o pun definitiv .. patria si neamul vor fi mandri pe veci de ei, idealul e mai important decat martiriul. Foarte frumoasa poezie !
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

Prin martiriu idealul se sfinteste. Stii, intreaga credinta a lui Radu Gyr - si a mea - se bazeaza pe un martiriu.

Anonymous said...

Stiu, asta-i si consecinta directa a oricarui fanatism .. sfintirea unui ideal. Daca tu poti sa faci ce vrei cu viata ta, de exemplu sa te duci sa te lupti (la propriu) cu homosexualii sau cu lumea "decadenta" si necredincioasa, eventual pana la martiriu, e treaba ta. Insa din momentul in care tu influentezi pe altii, influentabili prin definitie, pentru ca alegerea lor sa aibe orientare comuna cu a ta, asta nu se mai numeste decat manipulare fanatica, in numele unei "intregi credinte", cum spui tu. Asa si Radu Gyr.

Cum e vorba de vieti umane in joc, personal consider aceste atitudini drept periculoase. Demne de condamnat, in nici un caz de promovat.
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

Daca e sa ne luam dupa cele spuse de tine, nici n-am mai avea voie sa vorbim, ca nu cumva sa-i influentam pe altii, "prin definitie influentabili". Nu e decat un pas pana la condamnarea anumitor exprimari si idei (ca doar ce-i condamnabil trebuie condamnat, e logic si etimologic).

Pana una alta, esti liberi sa le condamni, iar eu sa le promovez, ceea ce voi face, cu umilele mele puteri, dupa cum a spus Martirul suprem: "Mergand, invatati toate neamurile".

Anonymous said...

Da, complicata ideea libertatii .. libertatii cui ? Cand vezi unde poate duce in definitiv, nu cred ca e bun de condamnat / condamnabil, ci cred ca tot fanatismul acesta e bun de interzis.
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

Pai vezi ca aici ajungem?
Dar, dupa cum stii, a si fost interzis - doar Radu Gyr a facut ani grei de puscarie, dupa ce-i fusese comutata pedeapsa cu moartea. Deci te-ai nascut prea tarziu, cu 50 de ani inainte visul tau de a interzice aceste lucruri ar fi fost realitate. Dar nu e totul pierdut - poti oricand sa emigrezi in Coreea de Nord.

Anonymous said...

Deci sa inteleg ca tu esti pentru fanatismul tau taliban, dar ferm contra altor fanatisme ?
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

Eu sunt crestin. Daca tu socotesti asta fanatism, atunci, din punctul tau de vedere sunt fanatic. Cat despre "alte fanatisme" - pai am zis eu ca te retin in drum spre Coreea de Nord? Spune o trupa asa: "Red plague supporters, go see your idols/ As North Korea will embrace you all/ In answer to your call/ They will create another wall". Se cheama Lost Society, ti-o recomand, poti apoi sa depui plangeri si sa ceri sa fie interzisa.

Anonymous said...

Nu stiu ce legatura am eu, in mintea ta, cu Coreea de Nord, dar sigur tu si Radu Gyr aveti, prin gradul de fanatismul, multe in comun. Difera doar idealul.

Si eu sunt crestin. Sunt lecturi si interpretari diferite ale textelor care definesc gradul de fanatism. De exemplu "Mergand, invatati toate neamurile", nu indeamna, pentru citirea mea, la niciun fel de martiriu. De aceea, orice fanatism, religios sau politic, sint niste pericole. Ele duc la abuzuri majore si se numara in vieti umane. De aceea gasesc si ca sune de condamnat. O nebunie !
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

Daca esti crestin ar trebui sa-ti amintesti - repet - ca inceputul crestinismului e un martiriu. Iar acelui indemn al lui Hristos i-au urmat zeci de mii de martiri, incepand cu Sfantul Stefan. E in Noul Testament, ai alta lectura decat aceea ca si-a dat viata pentru Hristos? Sau era deja primul fanatic?
"Caci pentru mine viata este Hristos si moartea un castig", spune Sfantul Apostol Pavel despre sine. Iar celorlalti (celor influentabili, cum le-ai spune tu): "Caci voua vi s-a daruit, pentru Hristos, nu numai sa credeti in El, ci sa si patimiti pentru El, ducand aceeasi lupta, pe care ati vazut-o la mine si o auziti acum despre mine".

Anonymous said...

Da, o adevarata nebunie !
Daca inceputul crestinismului e un martiriu, nu vad de ce urmarea trebuie sa fie la fel. Iar indemnul lui Hristos - repet si eu - este un indemn in lectura ta si a celor ca tine, intemeietori (gen sfintii pomeniti de tine) sau aderenti orbi ai doctrinei, ca tine si Radu Gyr.
Voi v-ati pus verbul a gandi in optiune ? Daca va spunea Sf apostol nu stiu care sa sari pe geam pentru credinta, sareai ? Ca sa-ti dai viata care, pana la dovada contrarie este poate unica, vad ca ai prins-o bine.
Grigore

Paul Slayer Grigoriu said...

Prietene, un lucru imi este clar - tu esti crestin dupa ureche, sau, mai bine spus, nu esti deloc. Exemplele ("sfintii pomeniti de mine") pe care ti le-am dat sunt din Noul Testament. Nu stiu daca ai auzit de aceasta carte, dar iti pot spune ca pe ea se intemeiaza crestinismul. Or, a spune ca esti crestin dar a combate Noul Testament e o contradictie logica.
Astfel incat, cum aceasta discutie nu duce nicaieri, o consider incheiata. Daca insisti, iti pot da niste adrese unde sa depui plangeri impotriva acestui blog, sa ceri sa fie interzis, alaturi de Radu Gyr si alte asemenea "nebunii".
A bon entendeur, salut! (Nu ca as fi sigur ca ai inteles, dar in viata e bine sa mai si cauti.)

alexander said...

..dupa cum spunea cineva pe Facebook, in contextul lansarii volumului "Eu sunt scribul - Amintiri si poezii din inchisoare":

"Eu sunt Scribul". O mărturie.
Martyria înseamnă Mărturie, mărturisire.
Mărturia este, așadar, jertfă, mucenicie"

Paul Slayer Grigoriu said...

@ Grigore (nepublicat de data aceasta): Prietene, am impresia ca ai inceput sa confunzi acest spatiu pentru comentarii cu blogul tau propriu. Ti-am citit si publicat cu atentie punctul de vedere, chiar atunci cand intra in contradictie nu cu parerea mea, ci cu o logica elementara. Dar ce-i prea mult strica, altfel spus te cam intinzi. Ti-am inteles opinia, de acum vezi-ti de drum.
Altfel, cum am de gand sa vad "Dupa dealuri", imi permit sa-ti fac si eu vreo doua recomandari: Nu te forta sa scrii in limbi pe care nu le cunosti. "Mon amis" e din alt film. In franceza, ca si in romana, substantivul si posesivul se acorda in numar. Cat despre "pericolele ce poate urma", iti spun cu certitudine de fanatic ca intre subiect si predicat trebuie sa existe un acord deplin. Toate cele bune!

Anonymous said...

Eu sunt de acord cu domnu Grigore. Cine sustine ca martiriul este un lucru bun in ziua de astazi trebuie mai bine sa se duca in Afganistan

alexander said...

Dar nu e nevoie sa te duci acolo, a venit Afganistanul peste Europa.

Vezi (si) casapirea in plina strada libertina (Amsterdam) a regizorului Theo Van Gogh (2004), zecile de preoti rusi asasinati etc.



Anonymous said...

Paul, eu cred ca din momentul in care a crede confera o dimensiune a probabilitatii, adica o ipoteza, ea induce automat ideea moderatiei, ceea ce este diferit de notiunea de "dupa ureche", dar merg in acelasi sens.
Integrismul, el, este bazat pe siguranta si indeparteaza orice indoiala.
Ori, a creda si a fi sigur nu par a fi din aceeasi categorie de logica.
Asta cred ca a vrut sa spuna Grigore. Cred, deci.
LR

Paul Slayer Grigoriu said...

Cum nu ma dau in vant dupa dialoguri ale surzilor, nu pot decat sa iti recomand sa-i citesti pe unii mai destepti ca mine, pentru a aprofunda un pic dimensiunea credintei. Poti incepe cu Rafail Noica, Sfantul Siluan Athonitul sau Costion Nicolescu (printre multi altii). Astfel am avea o baza comuna de discutie.

Paul Slayer Grigoriu said...

Din categoria "n-avem nevoie sa citim ca sa ne dam cu parerea", n-ai vrea sa cauti si tu alt blog, LR?

Anonymous said...

Cine oare se distreaza asa mult ca sa semneze pentru altii ?
LR