Tuesday, August 4, 2020

Guest post: Cugetările cetăţeanului turmentat, "Uite dreapta, nu e dreapta"


Vă daţi şi voi seama, stima-ţi cititori, că nu sunt chiar acelaş cetăţean descris de Carageale în opera lui „O noapte pierdută”, dar, însă, am anumite trăsături comune, cu acela şi cu toţi români, dacă stăm să ne gândim. Îmi place, adică, şpriţu şi nu prea ştiu cu cine să votez. Acu n-aşi fi visat eu în viaţa mea să ajung să scriu la ziar, dar domnu Ion Minţoiu, de la revista „Live Chicken” (am aflat şi eu cum se scrie zilele astea, când am primito acasă), a zis că sunt un cetăţean „standard” şi că aşi putea să reprezint o opinie care o au mai mulţi ca mine, deci mi-a oferit această rubrică în perioada electorală.
Acum treaba urgentă, care arde, cum se zice, în afară de cea cu covidu, binenţeles, este cu alegerile locale. Eu unul sunt bucureştean. Şi ştiu că până acum am avut pe doamna Firea, care ar vrea să mai fie încă patru ani, dar are, cum e normal, de fapt, şi nişte contracandidaţi. Am vrut să ştiu şi eu cine sunt şi cu ce se mănâncă, aşa că am luat ziarele şi saiturile la puricat şi am aflat că, auzi-ţi, „Dreapta şi-a anunţat candidaţi”. Tot aud şi eu, ca tot românul, de fapt, de ani de zile treaba asta cu dreapta şi stânga şi n-am prea înţeleso niciodată. Eu când eram mai tânăr am învăţat că dreapta sunt ăia răi, fascişti, hitlerişti, legionari, americani şi imperialişti. După revoluţie tot cam aşa a fost o vreme, apoi au apărut nişte oameni deştepţi şi intelectuali care zic că de fapt dreapta e bună, ba chiar şi stânga, dar numai să nu cumva să fie extremişti. Dar uite, nu ştiu cum se face că niciodată nu mi-am pus eu problema mai aşa, pe bune, pe cinstite, şi acum m-am gândit că de ce să îmbătrânesc chiar degeaba, i-a să văd şi eu ce e cu astea.
În ziare scria că dreapta asta care şi-a anunţat candidaţi e PNL şi USR-PLUS şi era şi PMP dar nu mai e acum, că nu s-au înţeles de la unul, Neamţu, cea ce pe mine mă mulţumeşte, că eu stau chiar în sectorul 3, unde trebuia să fie domnul ăsta, şi parcă prea mondocoloră mi-ar fi fost existenţa, neamţ şi la ţară, neamţ şi la sector, că parcă suntem Germania, dar fără servisurile alea bune de maşini. Şi am întrebat eu un vecin care a fost profesor, să mă lămurească ce e cu dreapta şi cu stânga astea şi să văd şi eu cum e USR-PLUS ăsta, că de PNL mai ştiam.
Profesorul de care vă ziceam, care e un om deştept şi intelectual aproape la fel ca CTP sau ca doamna Monica Tatoiu, dacă nu cumva şi mai şi, la început m-a cam zăpăcit când mi-a zis că de fapt la noi nu prea există dreapta, că de fapt sunt mai la dreapta unii, dar tot de stânga şi alte lucruri de-ăştia complicate, dar până la urmă a explicat pe înţelesul meu. Tot m-a pus să reţin că sunt unele lucruri de dreapta economice, adică de bani şi cât ai strâns şi ce faci cu ei, şi altele politice, adică ce crezi când faci politică şi cam cum vrei să fie atmosfera în general.
Dreapta economică înseamnă, zice dom profesor, proprietatea privată, adică ce-i al tău şti că el al tău, şi iniţiativă privată, adică ce se face în ţară se face fiindcă unii vor şi alţi au, adică cerere şi ofertă. Eu fac ce mă pricep şi ce am învăţat, iar tu dacă vrei cumperi. Nu numai pantofi sau chibrituri sau votcă sau mai ştiu eu ce dintre astea de le găseşti la magazin, ci chiar şi străzi, parcuri sau cărţi. Şi statul face doar reguli şi oameni trebuie să le respecte şi de-aia sunt judecători dinamovibili şi toţi ceilalţi care mai lucrează la tribunal. Acum, mie aici a început să nu mi se lege treaba. LA USR-PLUS ăştia, sunt vreo doi-trei care susţin privaţiunea asta, cum îmi place mie să-i zic. Da ce-i mai mulţi au ca stâlp al activităţi lor viitoare sau prezente sau, de ce nu, şi trecute, fonduri europene, care sunt tot bani de stat, că şi Europa e tot un stat, doar că mai mare. Deci nu hotărăşte omul, privatul, în economie, ci tot de sus se intervine, nu după cerere, ci după cum cred domnii de acolo. Mai e şi domnul ăsta un pic agitat, Caramitru, care taică-său era Făt-Frumos pe un disc cu „Tinereţe fără bătrâneţe” pe care l-am ascultat la un prieten cu picap când eram copil, aşa, deci domnul ăsta, Caramitru, nu Făt-Frumos, fisu, când îl supără vreunul cu păreri care cică sunt de evul mediu, zice să-l raporteze la superiori lui şi să se dea legi săl pedepsească. Adică statul nu doar în economie să hotărască, dar şi în ce cred şi zic eu. Nu prea e dreapta aicea, dar m-am gândit că poate oameni sunt încă buimăciţi, că mi-a zis tot dom profesor, şi, de fapt, am văzut şi eu, că în România se tot plimbă politicienii ca tot omul de la dreapta la stânga, de la Internazionale Socialista (asta e o organizaţie de la stânga, nu echipa din Milano) la Populari Europeni (asta e mai de dreapta şi a avut întâlniri şi în România, dar eu n-am văzut nici un popular dintre cei care îi ştiu eu, adică Furdui Iancu, Laura Lavric şi mulţi alţi, nu mă apuc să-i scriu pe to-ţi). Zic gurile rele că chiar unul care a fost comisar la agricultură acolo, la Europa, a vrut să facă drumul invers, de la populară la socialistă, dar eu nu plec urechea chiar la toate bârfele, deci să revenim...
Dreapta, la politică, e tradiţionalistă, adică vrea să ştim de unde venim, cine ne-a făcut aşa cum suntem adică cultura cu alte cuvinte, să păstrăm ce e bun şi să aruncăm doar ce e rău. Stânga, că nu, e revoluţionară, vrea progresul, nu mai stăm pe ce e vechi, că alea sunt vremuri de care trebuie să ne fie ruşine, că îi exploatam pe alţii şi femeile şi animalele şi oameni ca Buhuceanu, vrea ca totul să fie nou sau înnoit, adică pe englezeşte Renew, cum se cheamă partidul ăsta mare din care face parte USR-PLUS la Europa... şi iar ma-m încurcat. Dar merg mai departe.
Dreapta zice că şi în politică trebuie să fie morală şi etică (nici nu ştiţi cât mam chinuit să ţin minte cuvântul ăsta, e un cuvânt deştept şi intelectual), adică să fie omul de treabă, să respecte ce l-a învăţat acasă în cei şapte ani mama şi tata, ba chiar şi popa pe la biserică, chiar când ia decizi politice. Omul de stânga zice că nu-i aşa, că ce legătură are politica, că acolo, e progres, e ştiinţă, şi de aceea nu e loc de bine şi de rău, vrem spitale, nu catedrale, cel mai bine e să fie tehnocraţi, cum a fost în guvernul ăla cu domnii care apoi şi-au făcut partid şi partidul ăla e... PLUS. Nu m-ai înţeleg chiar nimic.
Tot la astea cu morala intră şi cea ce mult s-a discutat pe la noi cu legebeteaichiuplus. Şti-ţi şi voi, dragi cititori, de referendumul de acum ceva vreme, la care uni vroiau să se zică clar la lege că dacă te însori te însori cu o femeie, iar femeia se mărită cu un bărbat. Asta este tot o treabă care ţine de tradiţie, deci de dreapta. Multe partide au cam dat-o la întors, iar alţii au zis că e tradiţie şi la ceilalţi, că nu degeaba îi zicea la treaba asta de o fac oameni cu cur-cubeul „amor grec” pe vremea lui Marcelică Proust, că există de pe vremea când erau grecii mai vechi. Doar că nici atunci nu se căsătorea bărbat cu bărbat, nici femeie cu femeie, plus că nu exista decât legebe, că teaichiuplus ori erau exploataţi, ori nu ajunsese ştiinţa să poată să le facă operaţii prin care să modifice adânciturile şi pro tuberanţele din născare şi să pună altceva în loc. Oricum ar fi, singuri care s-au opus pe faţă la referendumul ăsta, pentru că au zis că e al urii şi incompatibil (alt cuvânt de la dom profesor) cu progresul, iar noi trebuie să fim progresişti, au fost tot cei de la USR-PLUS, că de atunci s-a supărat fostul lor preşedinte şi actualul candidat şi a plecat din partid.
Şi uite aşa am terminat spaţiul care mi l-a dat domnu Ion Minţoiu pentru acest editorial şi tot nu am reuşit să găsesc unde e dreapta la USR-PLUS ăştia care şi-au ales candidatul împreună cu PNL-ul. Dar dacă oameni mai deştepţi şi mai intelectuali decât mine spun că aşa este, cine sunt eu săi contrazic? Până la urmă, dacă mi se zice unde, eu pun ştampila, şi cu dreapta şi cu stânga, că nu s-o împiedica progresul ţării în gândurile mele încâlcite şi turmentate. Ma-ţi înţeles?


1 comment:

Donkeypapuas said...

Stai, că e unii la USR care vrea ca proprietatea să nu mai fie. Și ei zic cam așa:"dacă ți-a lăsat mă-ta ca moștenire 10 chiloți, să ia statu' fo 7 din ei că dacă ai mai mulți, ești esploatator". Și imaginează-ți că nici mașini particulere să nu mai fie. Că poluează și se supără Greta. Așa că să fii cu ochii în paișpe dacă ajung ăștia sus ca s-ar putea să-ți ia și berea din mână, pe principiul: "Ce-i al meu este al meu; ce-i al tău e și al meu."