Thursday, June 7, 2007

Fudulul satului

Scriam, acum câţiva ani, că cel mai bun mod de a compromite un adevăr este să-l pui în gura unui om pătat, care eventual să-l amestece cu o suită de minciuni şi enormităţi. Mă gândeam atunci la marele nostru ideal naţional, România Mare, terfelit prin propaganda pe care i-o face Corneliu Vadim Tudor, cel ce slugărea la Ceauşescu şi apoi a ajuns să pozeze în naţionalist şi să înglobeze într-un discurs halucinant naţiunea, creştinismul şi propriile lui răzbunări, deşeuri verbale, fantasmagorii legate de new-age-ista eră a vărsătorului şi altele asemenea.
Astăzi acea meditaţie îmi revine, ajutată şi de un editorial al lui Cătălin Tolontan, în care se vorbeşte despre noul pseudo-mesia al românilor, Gigi Becali. Spune gazetarul: "Suntem în faţa unui fanatic charismatic şi care de multe ori rosteşte adevărul, adică exact personajul care face praf cauzele bune în numele cărora vorbeşte". Sublinierea îmi aparţine şi ea stă la baza acestor rânduri.
Sunt creştin-ortodox practicant şi, în limbajul actual al corectitudinii politice, sunt homofob. Desigur, termenul e greşit întrebuinţat, dar îl voi menţine ca pe o convenţie. Homosexualitatea este un păcat, iar propagarea ei, instituţionalizarea ei şi ridicarea ei la rang de normalitate trebuie combătute. Nu voi intra aici în seria de argumente scripturistice şi medicale în favoarea acestei poziţii. Ce trebuie subliniat este că poziţia creştină nu are nici o legătură cu violenţa, cu uciderea homosexualilor. Un om cu acest păcat (sau cu această boală, dacă vreţi, ceea ce în fond este acelaşi lucru, păcatul fiind boală sufletească) este şi el chemat la pocăinţă şi la întoarcerea în Biserica lui Hristos. De aceea, se cuvine să-l tratăm cu smerenia care ne învaţă că niciun om nu este fără păcat şi că trebuie să ne purtăm unii altora slăbiciunile. Cum a spus cândva un mare gânditor, să urâm păcatul, dar să-i iubim pe păcătoşi. Nu spun prin aceasta că trebuie tolerată homosexualitatea. Sub nici o formă! Cei care o afişează în public şi se mândresc cu ea sunt personaje jalnice şi trebuie împiedicaţi, pentru că propagă o boală asupra întregii societăţi. Dar atitudinea de tip "kill the faggots" nu e soluţia. Nu e soluţia creştină.
Am făcut această paranteză pentru a ajunge înapoi la Gigi Becali şi la modul cum compromite cauzele bune în numele cărora vorbeşte, fără să priceapă nici jumătate din ce se ascunde în fondul problemei. În zilele noaste, când mentalitatea coruptă a unui ateism uşor colorat în roşu ne bagă pe gât toate aberaţiile ca semne ale diversităţii, este nevoie de o poziţie creştină trăită şi coerentă. E datoria noastră de creştini să ne ridicăm, măcar cu cuvântul, împotriva paradelor gay, împotriva noului iconoclasm sau a ateismului predat în şcoli. Tot acest efort de a face opinia publică să conştientizeze vocaţia creştină a omului îşi găseşte în Gigi Becali un adversar de temut. Un om care se slujeşte de bani cu cam multă convingere pentru un ucenic al lui Hristos, care crede că banii cu care şi-a cumpărat partid şi notorietate sunt suficienţi şi pentru a deveni respectabil şi purtător de cuvânt al Bisericii, ia în gura sa plină de venin, trufie şi necunoştinţă, numele Mântuitorului, pe al ţării şi pe al unor cauze care, formulate în mod corect, ar putea fi bune. Imaginea la noi se cumpără. Iar Becali nu-şi cumpără propria imagine, ci - simonie! - încearcă să o cumpere pe a lui Hristos. Adrian Georgescu a sesizat foarte bine joaca de-a Dumnezeu a latifundiarului. Sigur, faptele lui bune există, dar intenţia din spatele lor e discutabilă. De va fi bună, rugăciunile celor pe care i-a ajutat îl vor ajuta la rândul lor. Dar cumva parada de fapte bune e străină însuşirii fundamentale a creştinului: smerenia. Cuviosul Siluan Athonitul vede smerenia ca pe dreptarul vieţii creştine, însuşirea fundamentală fără de care celelalte sunt praf în vânt. Iar când auzi formulări de genul "acest vis al României care se numeşte Becali", şi pe de altă parte te gândeşti că adevăratul vis românesc, de la Ştefan cel Mare şi Sfânt până la martirul Constantin Brâncoveanu şi la elita naţionalist-creştină din temniţele comuniste s-a numit întotdeauna Hristos, parcă începi să vezi înşelătoria.
Dar, cum am spus, imaginea se cumpără. Şi ochii noştri sunt adesea nepricepuţi. Mântuitorul ne avertizează că în vremurile de pe urmă vor apărea mulţi hristoşi mincinoşi, dar avem discernământul să-i recunoaştem? Nu sunt în măsură să-l judec pe Gigi Becali, dar pot vedea roadele lui, care sunt, pentru mulţi, o discreditare prin asociere a idealurilor creştine şi naţionale. Cărora le face mult mai mult rău decât duşmanii făţişi. Şi până la judecata istoriei care l-ar putea arunca la gunoi, naţiunea continuă să sufere în prezent şi să fie derutată de minciunile în compania cărora este plasat astăzi adevărul. "Să nu iei Numele Domnului Dumnezeului tău în deşert".

Nota bene: Un semn de iubire creştină şi smerenie este să ştii să apreciezi cum se cuvine frumuseţea creaţiei unor mari artişti, în ciuda păcatelor lor. Detest homosexualitatea, dar iubesc vocea lui Freddie Mercury sau scrisul lui Oscar Wilde. Ca să nu mai vorbesc de muzica lui Ceaikovski, o parte din ea liturgică şi cântată în bisericile ruse. Un creştin adevărat luptă împotriva păcatului, deci şi a homosexualităţii, dar numai un tont ar putea cere ca în numele acestei lupte să se dărâme Capela Sixtină. Cum spune Eminescu în "Scrisoarea I", oamenii mărunţi văd în oamenii mari doar josniciile - pentru că acestea îi aseamănă. Egalitarism ideologic, comunism biografic.

7 comments:

Anonymous said...

MAD scrie:

Tu iei in considerare aceasta tema in cea mai mare parte prin prisma credintei. Evident eu sunt gigi-contra, in special pentru ca astfel de comportamente "deviate" exista din timpuri precedente crestinismului, dar si pentru ca am convingerea ca drepturile omului (in varianta lor oficiala sau in modul in care mi se pare mie, in mod subiectiv, drept) sunt mai presus decat altceva.

Asa cum un om nu trebuie discriminat din cauza culorii pielii, religiei, etniei (sper ca esti de acord cu astea), nu ar trebui sa fie discriminat nici din cauza orientarii sexuale. Ceea ce numesti tu "boala" este o preferinta a omului. Contrara legilor firesti ale naturii? Da, complet de acord, dar in societatea de azi e una din cele mai mici atacuri asupra acestor legi.

Paradele gay si alte manifestari care ajung pana in faza de de suprasaturare si grotesc se datoresc hai sa nu-i zicem "persecutii", dar discriminari continue a celor care decid sa-si imparta patul cu o persoana de acelasi sex. Daca discriminarea nu ar exista, nici manifestarile astea nu ar mai avea loc - ai auzit tu de vreo "Straigth Parade"? Eu nu. Dar cand nu esti promovat la munca din motivul orientarii tale sexuale, desi esti mai compentent decat cei ce promovati, cand esti agresat fizic sau verbal din acelasi motiv, cand ti se refuza dreptul de a oficia relatia cu persoana iubita sau de a creste un copil este inevitabil ca manifestarile sa apara. Nu stiu cat de mult tin ele de political corectness si cat de dorinta unei categorii de oameni de a fi acceptati de societate asa cum sunt ei.

Un homosexual care forteaza la practicile sale sexuale pe cineva care nu doreste sunt total de acord sa fie pedepsit conform legilor - un set de legi care pedepseste orice abuz sexual, ideiferent de orientarea celui care comite infractiunea. Care e diferenta dintre un barbat care violeaza o femeie sau un alt barbat? Eu nu vad nici una. Care ar fi diferenta dintre o femeie care hartuieste sexual un angajat barbat sau un angajat femeie? Iarasi, eu nu o vad.

Iar in privinta afisarii publice... Asa cum nu mi se pare deplasat ca o femeie si un barbat se tin de mana si se saruta pe strada, la fel nu mi se pare in cazul a doi barbati sau doua femei. Si asa cum mi se par vulgare anumite atitudini pe care oameni de sex opus le au in pubilc, la fel mi s-ar parea daca ei ar avea acelasi sex. Iar daca o tipa mi-ar face avansuri as reactiona la fel ca atunci cand un tip care nu ma intereseaza ar face acelasi lucru. Desi, daca stau bine si ma gandesc, in viata e bine sa le incerci pe toate nu? :P Glumesc (cred...).

Multi pun semnul egal intre homosexualitate si libertinaj sexual. Nimic mai gresit; un gay care e gay nu ca sa preia un trend ci pentru ca asa e structura sa psihologica are aceleasi capacitati de dragoste, respect si fidelitate ca un heterosexual. Nu stiu care ar fi mai mare pacat in ochii unui crestin: sa ai un partener stabil pe care-l iubesti si esti gata de orice pentru el, dar se intampla sa va inceapa CNP-ul cu aceeasi cifra, sau sa fii "normal" sar sa inseli in stanga si-n dreapta. Eu nu as putea decide, pentru ca, intrucat nu o sa ma convinga nimeni niciodata ca omul e fiinta monogama, nu consider nici una.

Mai aveam ceva de comentat, dar cred ca imbatranesc, plus ar trebui sa-mi folosesc inspiratia asta la scrisul licentei. Cand imi amintesc, revin.

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Nu exista corectness, este o utopie sa ceri drepturi egale in promovare sau acceptanta. Omul ese "om" si are o mare doza de subiectivism. Orice alegere chiar si intre doi "straight" poate fii facuta din subiectivism si nu din oviecctivitate extrema a calitatiilor acestora. La fel ese si cu gay, daca omul nu imi "inspira" increderea necesara din cauza "aliuri", nu il promovez.
Ceea ce este alarmant pt. mine este "terorismul minoritatilor" dus la extrem in acest secol. O arma puternica pt. oricine reprezinta o minoritate si doreste sa isi creeze un avantaj. Cel mai bun exemplu negativ este america unde pe acelasi post dintre un alb si un negru este ales negrul chiar daca nu este mai bun si asta numai pt. a demonstra o implicare fatzarnica in problemele de integrare a comunitatii "afro-americane". Acelasi argument este folosit de multe ori pt. a fortza mana in unele decizii... nu m-a luat ca sunt femeie, nu am fost ales pt. ca sunt gay etc.
PAradele gay sunt nise iesiri dizgratioase care nu fac altceva decat sa atzate focul existent intre comunitatea lor si acelor cu zero acceptanta. Ele nu sunt o solutie pt. asi promova drepturile ci sunt un periplu de grotesc combinat cu hilar.
G. Becali este un personaj care traieste tocmai prin voi, cei care ii acordati interes si spatii in blogurile, articolele si reportajele zilnice. Daca nimeni nu l-ar mai baga in seama ar dispare.
Inclusiv tu Paul esti in acest moment devina ca acest ins devine subiect de comentariu, facandu-i acestuia reclama negativa (reclama cre deobicei are priza mai mare la public decat cea pozitiva).
Ignoratiile si va disparea.

Cheerz,

L.

Anonymous said...

Sry pt. typos.

L.

Unknown said...

Felicitari domnule Paul Grigoriu!
Pentru pozitii similare si apropo de "voci autentice de dreapta", puteti vedea si www.rostonline.org/rost, si www/rostonline.org/blog/claudiu. Sa nu se considere reclama, ci doar economie de cuvinte facuta aici.

Anonymous said...

la "recomandarea" lui tudor d. te-am citit cu atentie :)
poate reusim sa ne vedem si sa schimbam cateva vorbe de duh.
numai bine !

Anonymous said...

Ingrijita vorba aveti voi "culturistilor" , si mai mult mi se pare ca aveti chiar dreptate. Asa ca voi juca un pic rolul de Gigi-Contra :)) ... acum vreo 2 ani am primit (nu mai stiu de la cine) faimoasa convorbire telefonica dintre Jiji si un "angajat" d-al lui Voiculescu. Mai copii , acel individ afisha un respect iesit din comun , isi lua M--E si revenea in discutie cu "scuzati-ma , iertati-ma etc." , sunt convins ca aveti printr-un director ratacit INCA acea discutie. Intrebarile mele sunt : de ce ati ras , de cate ori ati aratat-o prietenilor , cat ati preluat din gesturile lui vulgare din acea discutie , de cate ori ati ASCULTAT-O cu zambetul pe buze , sau chiar zvarcolindu-va de ras pe podea ? pentru ca eu unul , am ras ...............si nu regret.
Acum , ca s-a scurs "caterinca" ii cautam nod in papura , ca vezi dom'le "vrea sa-l cumpere pe Hristos" (vedeti poate cat de exagerata este aceasta afirmatie). EU cred ca Jiji este ceea ce fiecare am dorit sa fim la un moment dat , este MIORITICUL care a dat cu mult noroc de bani si acum ii arunca in stanga si in dreapta ...fie. Nu stiu de ce dar am impresia ca si noi am fi facut la fel , ba unii dintre noi aici de fata nu stiu daca am fi cladit o biserica macar.....

In ceea ce priveste problema "gay" , nu am multe de adaugat , cazul lor va fi judecat ... at the end.