Saturday, September 22, 2007

Oameni şi animale

În desenul animat-parabolă după George Orwell, "Ferma animalelor", omul reprezintă agresorul. Când însă foştii luptători pentru libertate, beţi de putere, devin ceea ce urau cândva, imaginea oglinzii se tulbură, iar fostul tiran devine una cu noul dictator revoluţionar. Iată tabloul minciunii comuniste. Dar iată, în acelaşi timp, descrierea lumii noastre de fiecare zi.
Nişte degeneraţi au ucis în bătaie o fiinţă fără apărare. Nu din ură. Nu din răzbunare. Aşa au găsit de cuviinţă să se distreze. Colectoarele de deşeuri media au difuzat imaginile de mai multe ori. Ne-am îngrozit. Dar în spatele groazei noastre se ascunde o cumplită ipocrizie. Crime de zeci de ori mai abominabile decât aceasta se săvârşesc zilnic, dar nici măcar nu mai ridicăm din umeri, ci stăm cu capul adânc îngropat în nisipul unui confort care ne dictează ce nu e sub ochii noştri, în imediata noastră apropiere, nu ne priveşte. Am ucis, din 89 până astăzi, o generaţie întreagă de copii nenăscuţi, fără apărare. Sutele de semeni loviţi de nenorocire la mică distanţă de noi au fost o statistică, pe care ne-am mulţumit să o constatăm, sau eventual să scăpăm de formă un comentariu compătimitor, între două cocktailuri. Încurajăm pornografia, ignorăm crima, sufocăm cultura şi credinţa. Astăzi, în sfârşit, ceva ne-a revoltat! Indiferent cum ar fi, prin comparaţie, tot e bine. E poate semnalul unei treziri imperative.
A murit sub ochii noştri un biet animal care nu s-a putut apăra. Nu mai putem schimba acest lucru, dar putem învăţa din el. Cu cât mai crudă ni se pare întâmplarea, cu atât mai mult să înţelegem că noi suntem vinovaţi. Toţi, până la unul, căci, cum spunea unul dintre cei mai mari înţelepţi ai acestui popor, "în starea de răutate a fiecăruia este implicată lipsa de iubire a celorlalţi". Monstruozitatea care ne-a îngrozit e opera mea şi a ta, cititorule. Nepăsarea, egoismul, comoditatea noastră au dus până aici. De fapt au dus până la lucruri mult mai rele. Dar moartea unei pisici poate fi interfaţa între noi şi propriul nostru întuneric lăuntric. Dincolo de pedepsirea făptuitorilor direcţi, ce se impune, sensul mai adânc al întâmplării este că noi suntem în spatele ei. Şi a venit vremea să înţelegem. Altfel, oglinda noastră nu va mai şti să ne spună cine e om şi cine mai rău decât orice necuvântătoare.

20 comments:

Anonymous said...

Ne adunam in rau pentru a savarsi rau impreuna . Mult mai greu ne este sa ne adunam in bine spre a combate raul.

Nu intelegeti gresit , a omora un OM este mare pacat , dar a omora din AMUZAMENT o fiinta neputincioasa , si nevinovata... pentru ca ceea ce avem noi de ucis de fapt este RAUL in ultima lui faza , metastaza raului.

Adunati-va asadar , oameni de bine , si haidem sa extirpam dintre noi fiarele cu chip de om. Haidem sa ne descarcam naduful intru BINE.

SA NE IERTE DUMNEZEU.

Paul Slayer Grigoriu said...
This comment has been removed by the author.
Paul Slayer Grigoriu said...

Fiarele cu chip de om sunt in noi, sau, cand sunt in afara noastra, am contribuit la crearea lor. Deci trebuie sa luptam intai cu raul din noi.

Anonymous said...

In cazul de fata legea scrisa de mana omului si-a spus cuvantul , aici legea firii iar si-a spus cuvantul , aici religia nu ma ajuta , aici Dumnezeul meu s-a maniat , aici eu trebuie sa fac ceva , aici s-a terminat joaca de-a binele - incepe lupta cu raul.

Sa ne adunam deci oameni buni si sa extirpam cancerul ce ne omoara zi de zi cate putin cate putin. Sa aducem zambetul pe Chipul Domnului inapoi oameni buni , sa nu ne mai ascundem cu capul in pamant , oameni buni , sa incepem sa-i cautam pe cei rai , sa-i inlaturam si sa-i aruncam dincolo de lumea noastra .... DE CE? PENTRU O MATZA? ...fireste....

Anonymous said...

...fireste...o matza....este un inceput.

Anonymous said...

2 intrebari te rog :
- despre ce-i vorba ?
- cine este inteleptul citat ?

Anonymous said...

uitati-va bine (despre ce este vorba)
http://www.ziare.com/Cazul_pisicii_omorate_in_bataie_i_a_revoltat_pe_romani__VIDEO_-138109.html

Anonymous said...

luati si continuarea.....
http://www.protv.ro/stiri/stop-torturarii-animalelor/tinerii-care-au-schingiuit-o-pisica-nu-isi-regreta-fapta.html

IT Psihoterapia said...

bine, bine ...dar ce sa facem? e ok, suna bine..sa facem , s a dregem...totul va fi schimbat...dar cum...concret, propuneri...e usor sa spui ca Politia sau protectia sau...nu fac nimic...din spatele unui articol, fie el si blog...am senzatia ca nu ne mai intelegem...ma tem ca "amuzamentul" cu pisica este ce va firesc pt multi...si daca este asa...

Anonymous said...

http://www.protv.ro/stiri/stop-torturarii-animalelor/semneaza-aici-petitia-pentru-salvarea-animalelor.html

si daca nu da rezultate - CELULA fratilor . Cand se mai intampla asa ceva , ne adunam si ii pocnim...simplu.

Paul Slayer Grigoriu said...

Inteleptul citat este parintele Dumitru Staniloae.

Anonymous said...

> Tharabostes : mersi

Constiinta este, cica, unul din propriile omului.
Animalele nu (cred) ca omoara sau distrug vietuitori decit din instinct de supravietiure : pentru hrana sau pentru teritoriu (inflenta), subinteles la unltimul motiv ca daca nu omoara el, il omoara celalalt.
"Sentimentele" de distractie, ruatate, placere, razbunare, ura nu cred ca sint concepute in lumea lui Dumnezeu. Deci sint o urmare a constiintei, calitate (?) care ne distinge printre altele de animale. Omul e inteligent..

Oamenii sint capabili de acte precum asta, inspre animale, dar si intre ei. Crime, distrugeri, pedepse, torturi si schingiuiri, concecinte ale urii si razbunarii nu pot fi realizate de animale, ci chiar de noi, superiori fiind.
In "Adam si Eva" de Rebreanu sint bine descrise, urmarea unei documentatii exceptionale ale autorului, acte de groaza de care omenirea a fost capabila de-a lungul timpului (indeobste pedespsirile indiene cu despielitarea de viu). Astfel de acte nu mai exista si barbaria s-a mai estomptat, dar totusii, cei care o perpetua sintem noi si invers.

Paul Slayer Grigoriu said...

@Ilie - Din pacate exista, gandeste-te la Orientul Mijlociu si la cuiele batute in capul prizonierilor. Ca sa nu mai vorbim despre ce s-a intamplat in inchisorile sistemelor absolutiste.

Mike said...

oameni buni, hai totusi sa nu disecam intr-atat dintr-un simplu motiv : aici e vorba de o brutalitate si o cruzime care nu au nimica metafizic. este doar rezultatul unei proaste cresteri (ce elegant sunt damm it)si mai ales amprenta unei influente negative avuta asupra unor tineri de o societate mai mult decat superficiala.(iara-s prea elegant)
E vorba la urma urmei de niste nenorociti, niste scursuri ale societatii, care din pacate devin tot mai usor de intalnit la tot pasul. Nu stiu daca rmarci de genu "asa le-as face si eu lor" sunt acoperite sau nu cert e ca din punctul meu de vedere astfel de exponate ale romaniei de azi mie personal mi se par chiar Hopeless...
cat despre dejectia de televiziune care oricum altceva nu stie sa dea pe post..."numai de bine"...

Anonymous said...

Am invatat prea putin inca de la lumea aceasta . Mai am multe de vazut poate (sper). Din aceasta experienta as dori sa impart cu cei ce ma citesc acum : luati filmarile si revedeti-le si puneti-va o singura intrebare "ce SIMT eu acuma in momentul in care sunt pus fata in fata cu realitatea?"
sau mai bine va intrebati : "simt sau gandesc?"

Anonymous said...

va zic ce simt eu - URA.

Anonymous said...

Precum ti-am mai spus: CAre e diferenta intre tine si aia? Nici una. Eu au omorat un animal, tu esti gata sa omori niste animale bipede, vorbitoare pentru ca au omorat un animal...
" ...sa ridice primul piatra, cel fara de pacat..."

Pentru cei care vor sa ne izbaveasca de cel Rau si toate rele, ii anunt pe aceasta cale ca sau nascut cu 2000 de ani prea tarziu.

Cheerz,

L.

PS: Si cruciati omorau in numele Domnului, ca doar trebuie aparata credinta (?) nu?

Anonymous said...

...ne adunam in rau pentru a savarsi rau impreuna , mult mai greu fiindu-ne sa ne adunam in ideea de bine...

...am devenit strutzi , cei ce simtim adevarul , ne este mai comod sa gasim rezolvari pashnice, chiar si in Sfanta Scriptura , in ideea de a vegeta , de a supravietuii la limita bunului simtz ...

...in final si eu am lasat-o moale.

Paul Slayer Grigoriu said...

@Tarabostul: Pana la un punct am inteles punctul tau de vedere, fara sa-l impartasesc pana la capat. Dar recunosc ca si mie mi s-a urcat tot sangele in cap cand am vazut bestialitatea aia. Insa a merge sa-i batem pe degenerati nu inseamna deloc "sa ne adunam in bine", nu confunda lucrurile.

Anonymous said...

Este cred cel mai simtit articol pe carel-am citi in legatura cu problema aceasta.eu una nu am fost nici macar in stare sa scriu,in asa hal se aduneau ideile in varful degetelor si nu puteam razbi printreele. e foarte adevarat: indiferenta noastra naste monstri, si, desi e o intamplare care ma afecteazaprofund pentru cae vorba de o sensibilitate a sufeltului meu,lucruri mult mai cumplite se petrec la adapostul nepasarii noastre.
In cu totul alta ordine de idei, ma bucur sa imi regasesc un fost coleg in felul acesta.