Thursday, August 28, 2008

Înţelepciunea ficţiunii - extrase din "Dune" (I)

"O lume se sprijină pe patru lucruri: învăţătura celor înţelepţi, dreptatea celor mari, rugăciunile celor credincioşi şi dârzenia celor bravi. Dar toate astea nu înseamnă nimic fără un conducător care cunoaşte arta guvernării".

"Un conducător trebuie să înveţe să convingă, nu să constrângă. Trebuie să dureze cea mai caldă vatră, ca să atragă oamenii cei mai buni".

"Lustrul vine de la oraş, iar înţelepciunea vine din deşert". (proverb fremen)

"Orice drum parcurs până la capăt duce exact nicăieri. Escaladează muntele doar atât cât să te convingi că e munte. Din vârful muntelui nu poţi să vezi muntele". (parabolă Bene Gesserit)

"Mila însemna acordarea unui răgaz, chiar şi a unui răgaz de-o clipă. Nu exista milă unde nu putea să existe răgaz".

"Piatra e grea şi nisipul apasă, dar furia neghiobului e o povară care le-ntrece".

Aştept comentarii, paralele, interpretări.

15 comments:

Anonymous said...

Postul asta m-a lasat cu gura cascata... Leadership-ul (ca si prostitutia, de altfel :)) exista decand lumea. Dar sa te intereseze pe tine lucrul asta!?! N-as fi zis! O fi din cauza varstei care va sa vina?!

Paul Slayer Grigoriu said...

Exista, dar dincolo de invataturi un conducator e fie nascut conducator, fie deloc. E un dar care se primeste, nu se invata, invatatura completeaza doar datul nativ. Ma intereseaza doar in contextul mai mare al caii ce duce spre o dimensiune transcendenta.

Anonymous said...

un lider poate insemna si un formator de opinie (suna aiurea a la antena 3/realitatea tv dar nu-mi vine alta formulare!), un om care sa poate influenta ceea ce e in jurul sau (nu vreau sa zic vorbe mari adica "sa influenteze destine") intr-o masura cat de mica. sau doar un om care prin puterea exemplului sau personal ii poate, cel putin, determina pe ceilalti sa isi puna intrebari. si intr-adevar, astfel de oameni se nasc , nu se fac. din pacate sunt atat din cei de partea "+" cat si (prea multi) dincolo la "-". o balanta cam dezechilibrata prea mult spre "-" azi :)...cert e ca avem nevoie de conducatori, asa e natura umana ("it's the human pack nature"). altfel se instaureaza haosul.....parerea mea, mon cher :)

Iri(nescu) a lu'A. din deal :)

Anonymous said...

mmm... si acesta este un talent care poate fi foarte usor irosit si fara invatatura un conducator nu este deloc un conducator.
e complexa treaba, e de bere (vin), nu de blog.
toti ar trebui sa fim interesati intai sa "conducem" propria persoana si abia apoi masele, dar ce munca inseamna asta... si cati se baga?!
ar trebui ca intai sa fim intelepti, drepti, credinciosi, bravi dar as zice eu ca si inventivi si visatori ca sa formulam bine intrebarile de ce-urilor noastre.

Paul Slayer Grigoriu said...

Excelent punctata chestia asta, Monalisa. Cred ca asta uitam - cel mai greu ne e sa ne conducem pe noi insine, si cine reuseste sa se stapaneasca pe sine a biruit lumea intreaga. Altfel, cel care vrea sa conduca, trebuie sa stie sa slujeasca, iata schimbarea de paradigma pe care o aduce in aceasta directie crestinismul.

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

"Exista, dar dincolo de invataturi un conducator e fie nascut conducator, fie deloc." Fara sa vrei ai dat/o in Nietzsche. Mi/ar fi placut sa faci si o analiza pe tipuri de personalitate..si multe kkt.uri d/astea psihologice in care tu nu crezi 100%. Nu stiu daca un introvert poate fi conducator... Norock bun!

Fratello Metallo

Anonymous said...

Aici o poza cu sefii vostri:

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img172.imageshack.us/img172/107/cimg0292rm8.jpg[/IMG][/URL]

Ahh e in corelatie cu aia care purau suvite si manusi de MJ :))...

Cheerz,

L.

Anonymous said...

PS:

Aici link direct ca vad ca nu merge linkul de forum:

http://img172.imageshack.us/img172/107/cimg0292rm8.jpg


Cheerz,

L.

Anonymous said...

"Orice drum parcurs până la capăt duce exact nicăieri."

Nu cred asta si nici tu nu crezi asta.

Paul Slayer Grigoriu said...

@John Black: Nu cred, ai dreptate. Nu toate cele extrase aici reprezinta punctul meu de vedere, desi cu unele dintre "maxime" sunt de acord. Dar fiecare dintre aceste citate este, cred, un bun prilej de meditatie.

Anonymous said...

Ma bucur sa aud asta.

"Dar fiecare dintre aceste citate este, cred, un bun "
De acord... fie si numai pentru faptul ca suntem in pozitia de a alege si in consecinta de a face un efort mintal.

Anonymous said...

Scuze, citatul complet era:
" Dar fiecare dintre aceste citate este, cred, un bun prilej de meditatie."

Anonymous said...

ma bucur sa descopar ca avem cel putin o cale comuna: cea a filosofiei dune. acesta este romanul care m.a ajutat sa ma dezvolt in viata, intr.un moment greu pentru mine, sa devin constienta de complexitatea spirituala umana.

alia

Anonymous said...

Nu lua viata in serios,oricum nu o sa iesi viu din ea.