Wednesday, May 19, 2010

AC/DC la Bucureşti sau de ce trebuie să dispară Talisman, Voltaj şi altele asemenea

Nici nu e nevoie să descriu concertul ăsta. Pentru că AC/DC cântă exact ce şi cum se aşteaptă oricine îi cunoaşte pe Angus and co. Mereu şi mereu, de zeci de ani, acelaşi tip de spectacol, fără nimic schimbat, doar cu câteva artificii scenice în plus. Am văzut AC/DC de două ori în Black Ice Tour, cu camioanele de instalaţii după ei, dar sunt convins că, în esenţă, la fel ar fi un show în vreun club subteran. Şi cu toate astea, parcă l-ai revedea de fiecare dată când apuci. S-au câştigat bani, unul dintre tovarăşii de drum a murit, alţii au plecat în alte direcţii, dar AC/DC rămâne aceeaşi poveste despre a cânta cu pasiune ceea ce-ţi place. Şi de aceea supravieţuieşte după zeci de ani o muzică nepretenţioasă, ce nu se ia prea tare în serios, cu texte de un umor mai mult sau mai puţin îndoielnic, totul bazat pe aceleaşi două-trei acorduri – sau uneori două-trei note – care nu se schimbă niciodată şi de care nu te plictiseşti niciodată. AC/DC ridică o stare de bine superficială la rang de artă. Şi de aceea îşi depăşeşte condiţia. Câţi dintre noi reuşesc să râdă cu hohote după douăzeci de ani la acelaşi banc?

Puhoaiele de oameni de toate vârstele şi categoriile se revarsă spre Piaţa Constituţiei, alte mici pâlcuri apar pe la geamurile ministerelor sau în balconul Palatului Parlamentului, peste tot e iz de sărbătoare şi de bere. Down intră pe scenă cu câteva minute înainte de ora anunţată, de aceea primele două piese le aud în timp ce mă grăbesc să mă înghesui pe la punctele de intrare în zona concertului. Sunetul nu este extraordinar, vocea se aude cam încet, dar cu toate acestea Phil Anselmo e într-o formă de zile mari. Nu pot spune că se simte a fi un concert Down, o parte din lume nu prea ştie ce să creadă despre openerii de ultimă oră, dar cei care ciulesc urechea au ce auzi. Sper ca acest concert să fie doar preludiul unuia mai consistent, iar pentru moment mă mulţumesc cu câteva piese de încălzire, bune pentru a pregăti AC/DC, ideale pentru cei veniţi (şi) să vadă Down. Eu sunt unul dintre ei.

Îmi place Iris. Îmi place pentru că oamenii ăştia îşi văd de treaba lor şi se bucură de aprecierea publicului, a celui nou şi a celor care ştiu ce greu era să faci rock în anii dinainte de 1989, când frustraţii care azi îşi varsă dejecţiile de genul „boşorogi, uzaţi, obosiţi, penali” pe internet (cât curaj, domnule!) se culcau imediat după desenele animate. Concertul din seara asta e onorabil. Se cântă cu publicul „Pe ape”, se zăboveşte un pic pe „Strada ta”, urmează inevitabilul „iar când noi nu vom mai fi...”, avem parte şi de un strop de „Somn bizar”. Lumea cântă sau bea bere, îşi cumpără tricouri sau îşi aşează corniţele marca AC/DC, îşi caută locuri mai bune şi prieteni mai vechi. Şi de aici începe din nou povestea...

La AC/DC mă întâlnesc cu oameni pe care nu i-am mai văzut de ani de zile şi cu prietenii cu care îmi fac veacul din liceu până acum. La AC/DC merg colegii mei de facultate, de liceu, colaboratori din domeniile în care lucrez sau am lucrat. La AC/DC merg cu soţia, alţii, familişti mai vechi, vin şi cu copiii. La AC/DC vine şi tata. Cam asta se întâmplă când cânţi cu convingere şi suflet.
O parte a poveştii cred că o ştiţi: lumini, locomotivă, animaţie, Angus Young, Brian Johnson şi... „Rock’n’Roll Train”! Solistul vocal e în formă fizică bună, vag răguşit, dar ţipă din toţi plămânii. „Bună seara, Bucureşti” şi rock’n’roll, cam asta e de spus, în rest se cântă. Angus Young e transpirat după prima piesă, iar publicul nu mai poate de bucurie când aude riff-ul de pe „Back in Black”. Cam asta e treaba cu trupa asta. Bucurie, prietenie, simplu şi direct. La „Dirty Deeds Done Dirty Cheap” cântă aproape toată lumea, în frunte cu Malcolm Young şi Cliff Williams, pe post de backing vocals. Rar am văzut o trupă în care membri să se completeze mai bine. Angus e vedeta, Brian Johnson e maestrul de ceremonii, Malcolm musteşte de pasiune, Williams e echilibrul. Iar Phil Rudd, păi... el e metronomul.
Revin la cele două-trei note. Angus le chinuie la nesfârşit, amestecă power chords cu progresii blues, abuzează de bend-uri şi o face cu atâta pasiune încât trebuie să-l iei măcar un pic în serios. Care e scopul? Să ne simţim bine împreună. Pentru că omul crede în ceea ce face. E doar un mic fragment de viaţă şi artă, dar dacă tot există, de ce să nu fie bun, de ce să nu fie făcut cu suflet?
La „The Jack” umorul îndoielnic e îmbinat cu autoironia. Angus face numărul clasic de striptease, dar în loc de fundul gol din trecut, ne dezvăluie o pereche de boxeri pe care scrie... AC/DC, ce credeaţi? La „Hells Bells” Brian Johnson se agaţă, ca de obicei, de clopot, la un moment dat apare şi celebra Rosie, umflată, decoltată şi caraghioasă, iar „Let There Be Rock” ne arată din nou despre ce e vorba în această muzică. Angus îşi începe alergătura pe limba de scenă întinsă până în public, torturează chitara, scoate sunete plângăcioase sau agresive, mai dă şi pe lângă, se strâmbă, zâmbeşte, se joacă. Şi la sfârşit pare să facă un semn din ochi: nu mă luaţi prea în serios, nici eu nu mă iau. Ne distrăm, dar suntem în acelaşi timp foarte conştiincioşi: să fie rock!
Bis-ul înseamnă „Highway To Hell” şi „For Those About To Rock (We Salute You)”, cu salve de tun şi artificii. Asta e tot? Da. Şi nu trebuie nimic în plus.

...sau poate totuşi trebuie înţeleasă şi lecţia. Bineînţeles, azi AC/DC e o trupă cunoscută la nivel mondial, aşa că orice concert devine şi eveniment monden. Apar tot felul de celebrităţi, care în anii ’90 ar fi strâmbat din nas la auzul unui riff, dar acum sunt fani din fragedă copilărie. Şi apar şi mulţi muzicanţi locali de tipul celor pentru care valoarea se numără în bani şi apariţii TV. Pentru ei lecţia ar trebui să fie cea mai dură. Pentru că, dacă ar avea un strop de luciditate, şi-ar da seama că e vremea să spună „la revedere”. Au văzut cum se face muzica fără compromis, cu simplitate şi umor. E timpul să ne lase cu ipocrizia lor. Şi nu e vorba despre nivelul calitativ sau de promovare, despre diferenţele între România şi Occident. Unii dintre cei despre care vorbesc sunt poate, din punct de vedere tehnic, peste Angus Young. Dar nu spun adevărul. Se ascund în spatele unui ambalaj şi joacă prost un rol pe care oricum nu-l cred decât nişte cocalari care cochetează cu rock-ul sau femeile abrutizate de telenovele. Mint, iar publicul simte asta. Un prieten – muzician şi el – îmi spune că, atunci când l-a văzut la câţiva metri de el pe Angus Young, i-au dat lacrimile. Cam câţi oameni credeţi că sunt cuprinşi de plâns când îl văd pe Paur de la Antract? Deşi are în spate zeci de ani de cântat şi o avere care i-ar asigura un trai fără griji, chitaristul de la AC/DC cântă până la epuizare şi după două piese transpiraţia îi curge prin părul rar ce acoperă cu greu o chelie în avansare. Uitaţi-vă la Oprea de la Talisman pe la emisiunile unde cântă: cu zâmbetul stas, îmbrăcat trendy, curat şi uscat, aproape că aştepţi să simţi prin ecran parfumul D&G. Dacă AC/DC e cu adevărat „high voltage rock’n’roll”, nu e clar că scălămbăielile celor de la Voltaj n-ar fi în stare să aprindă nici măcar un bec chior? Am văzut zilele trecute site-ul unei trupe de cover-uri de pe la noi: băieţi talentaţi, unii chiar cu un simţ muzical rafinat. Dar se vede din poze că nu cântă fiindcă simt furnicătura în degete, ci de dragul umflăturii din portofel. Poza de grup arată ca o reclamă la „intellectual gay parade”. Şi ăştia se apucă să cânte „sweet home Alabama” sau „I’ve been down since my baby left me”? Poate you’ve been down fiindcă n-aţi mai avut bani de Mamaia, băieţi, că în rest nu vă crede nimeni. De-aia de Voltaj şi Talisman n-o să mai ştie nimeni peste câţiva ani – cu excepţia bieţilor oameni de prin orăşelele unde primarii mimează activitatea culturală prin vreun concert cu CD-ul în spate – în timp ce de „TNT” o să se audă şi mult după ce AC/DC nu va mai cânta. Pentru că unii nu cred ce spun, nu cred decât în bani şi imagine, în timp ce alţii, aşa simpluţi cum sunt ei, o fac sincer. Ce ar mai fi de spus? Mulţumim AC/DC şi „for those about to rock, we salute you!”

41 comments:

Flamingo said...
This comment has been removed by the author.
Flamingo said...

Bravo Paulica, nici ca se putea scrie mai bine!

Anonymous said...

Sa inteleg ca partea a 4-a, aia cu Iris ma viza si pe mine. Aci' vine o contradictie, vorbesti de rock pana in '89. Tot respectul pt. Iris, dar dupa '89 care a fost evolutia acestei trupe? Io nu le spun "bosorogi", bosorogi sunt si Iron Maiden, AC?DC, Whitesnake, si lista ar putea continua. Diferenta dintre Iris si astia enumerati, este ca astia nu au promovat un rock mediocru. Foarte multi aplaudati Iris ca va aduceti aminte de ce bine sunau pe vinil, asemena si trupa Celelalte Cuvinte. De ce a intrat Iris la mijloc?? Nu cumva ca sa se bucure si ei de public? Stai sa ma gandesc:
1. Foarte multi, cu bilete la saraci, au venit sa/si ocupe o pozitie strategica,.
2. O alta parte a venit sa asculte si Down.
3. Experienta Iris in deschidere a mai fost la Bestfest, parca cand a cantat Whitesnake. Rezultatul!??
Erau 10 rockeri din Videle sau Dorohoi, care se agitau, iar publicul care deja incepuse sa se educe, dupa Metallica, Iron Maiden, Megadeth, etc..era la bere si mici.
Faptul ca Iris canta o muzica mediocra, si aici ma refer la perioada de dupa '90, este o certitudine! Este parerea mea.

Sunt tare curios daca s/ar organiza un festival, de 3 zile, cu grei de genul Iris, Holograf, etc (adik sa fie o concurenta serioasa pentru Sonisfere), ar strange 50.000 de persoane, adik aia de care zici tu ca au apreciat Iris.
Paulica, chiar daca nu toti avem studii muzicale, unii ne mai dam si seama de mediocritate. Nu de alta, dar nu toti ne/am inchis televizorul dupa Mihaela sau nu zaietz pagadi, mai aveam casete si cu Maiden, Metallica, aduse din afara de parintii unor prieteni care mai faceau deplasari. Cand am asculat pe vinil Pink Floyd, Delicate Sound of Thunder, adik prin 1989, am avut erectie la cerebel sau orgasm intelectual.

Foarte misto celelate parti ale articolului, si felicitari.

Fratello Metallo

Ps. Sa inteleg ca aia cu "Buna seara prieteni,care mi s/a intamplat si pe care l/am descris la Pink Floid??

Anonymous said...

..si apropos, io mi/am permis sa iau la misto versurile zeilor de la Iris, cu voce tare, adica la concert, si am fredonat ceva de genul..." iar cand noi nu vom mai fi, va veni AC/DC"
Asta e cu valul ce se sparge de mal dintr/o mare de iubire.
Parerea mea descpre trupele romanesti sa stii ca mi/o exprim si in public, nu numai pe bloguri.

Fratello Metallo

varciun said...

domnule grigoriu, am impresia ca nu intelegeti sensul vietii.
ce legatura poate fi intre acdc si talisman? niciuna, va spun eu. desi il detest pe vajnicul johnson, cum poate fi comparat cu x de la trupa y din romania? ce minculescu, ce voltaj? diletanti. dar johnson este un impostor care s-a cocotat pe vrejul sadit de bon scott. si el e comercial.
desi stiu ca e australian, cel putin pe hartie, trupele din sua sau australia nu imi plac in mod deosebit. treaba asta cu dat totul pe scena face parte din coregrafie. pe de alta parte docherul johnson nu poate uita nici tineretea plina de lipsuri. si atunci , baiatul a luat taurul de coarne si o tine asa din obisnuinta omului care a invatat rutina muncii. de altfel , ca un miner sau un salahor care repeta mecanic aceleasi gesturi pt. a-si intretine familia. in plus, johnson s-ar compromite daca nu ar transpira putin pe la concerte.asa, toata lumea remarca abnegatia si incapatinarea "creativa" pe care o tot vantura prin concerte, care in cazul sau seamana cu un antrenament la sala. anost pt. un cunoscator, onest, mecanic , dar lipsit de sclipirea cu adevarat artistica.
acdc nu e arta, e un show de tip kiss. dai un ban si ti se da un produs. nimic mai mult. cam cu e si cu o prostituata. pt. ca multe trupe rock fac asta astazi. rolling stones o fac cel mai bine.
si ca sa-ti dea lacrimile cand il vezi pe un muzician mai norocos decat un diletant dimbovitean sau ardelean e prea mult. e fie alienare, fie o naivitate aproape sublima.

Anonymous said...

Paulica, am gasit altul mai al dracului decat mine... Io m/am rezumat doar la Iris, dar odata deschisa cutia Pandorei, posibilitatile sunt infinite, se ajunge chiar la AC/DC.
Adevarat a inviat Varciun!Il recunosc:)))

Fratello Metallo

Paul Slayer Grigoriu said...

@ Varciun: Aia cu sensul vietii mi-a placut.

@ "Fratello Metallo": Nu discutam (neaparat) despre valoarea Iris, ci despre un anumit respect datorat lor. In rest, pe langa faptul ca, dupa parerea mea, valoarea unei trupe nu se masoara in numarul de spectatori (daca ar fi asa Britney Spears ar fi una dintre cele mai mari artiste), Iris strange la fiecare concert mii sau cel putin sute de oameni. Cred ca asta conteaza pentru ei. Restul sunt discutii pe forumuri, ca mai trebuie si noi sa ne racorim, viata e grea.

Anonymous said...

Chiar scrii ce vezi, ce simţi, ce trăieşti, şi asta-i mare lucru! Dar, cu Alberto ce ne facem pe viitor? că d'abia ce a ajuns vedetă... Hihihi!

Anonymous said...

Iar incurci...diferenta specifica a masuratorii tale ( eronata de altfel ) este ca ai comparat fenomenul rock, si DA, valoarea unei trupe sa masoara si in numarul de spectatori, cu o pizda a carei valoare se masoara in numarul de onanisti si analfabeti muzicali.

Ex:
Nu cred ca Iron Maiden, daca ar fi cantat niste labareli, ar fi avut parte de 250000 la Rio.

Tocmai de aceea propun, ca atunci cand Iris si altii asisderea vor sa mai ia taurul de coarne, si sa bage un "rock", sa o faca intrun cadru organizat cu target numai persoane care consuma asa ceva. De ce trebuie sa am surprize, surprize, nu ca nu as fi fost la AC/DC daca stiam din prima ca apare Iris. Astfel nu vor mai fi discutii pe forumuri. Fiecare va fi cu pasarica lui. Nu cred ca aveai arsita, si parca nu ar mai fi fost AC/DC complet daca nu canta Iris...

Viata este frumoasa in comparatie cu vicisitudinile pe care le traieste prof. Cornel Dinu.

Ar fi fost frumos, sa apara Emil Boc ieri in multime, si sa/si inceapa alocutiunea cu " BUNA SEARA PRIETENI!!!"

pax

FRATELLO METALLO

Paul Slayer Grigoriu said...

Tu masoara in numar de spectatori, nu-i rau. Eu am alte criterii. Altfel as ajunge si eu la concluzia ca Talisman e peste Psychosymphony. Dar ma impiedica discernamantul ala retrograd care spune ca mai importanta e calitatea decat cantitatea. Pana una-alta, Iris canta, noi scriem pe forumuri, Dambovita curge si iac-asa. Iar Minculescu totusi nu cred ca are insomnii de grija forumurilor si a bravilor forumisti care ascultau Metallica de prin 1980.

Anonymous said...

Pai cred ca si bajetzii de la Tlisman nu au astfel de insomnii, sau bajetzii de la Voltaj. Conform criteriilor tale ei sa cred The Best, The Rest, The Rare. Unii asculta Metallici din '80, altii Iris, fiecare cu SF.-urile. Pe langa apa de pe Dambovita, o sa mai curga si parada gay. Noroc cu forumistii, vb. ta, se mai racoresc si ei.

Norock ( ca exista Iris )

Fratello Metallo

Anonymous said...

Daca erai atent la ce am scris..ai fi vazut ca am precizat ceva de genul .." si IN numarul de spectatori", adik, nu am exclus calitatea de care vb. De cele mai multe ori, la prietenii rock/ul/ui sunt direct proportionale. Pai si Iris este peste Psychosymphony, doar in Romania, poate ca este vorba de cultura muzicala??
Intrebare, daca in aceiasi zi ar fi cantat Iris si Psychosymphony, dar locatii diferite, la acelasi pret, unde te/ai fi dus???

Frattelo Metallo

Anonymous said...

Mi/am adus aminte, te rugase/m sa/mi luminezi cimiliturile melodiei " Omul zapezilor ", pentru ca esti mai luminat decat noi toti la un loc, si stii care este diferenta dintre cantitate si calitate in muzica. Daca nu esti in stare, lasa/l pe Varciun sau pe Donkeypapuasi. Iti mai las link/ul ca poate dintre forumisti se va ivi cineva sa ma binecuvanteze cu o explicatie.

http://www.youtube.com/results?search_query=rechinu+omul+zapezilor&aq=f

Fratello Metallo

Anonymous said...

Iris=mari
AC/DC= FF MARI

Voi=NIMENI.

Simplu,ingineresc, realist.

Repet:NIMENI. Si asa se va scrie istoria.

Cheerz,

L.

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Iris = mari (in varsta)
Eu = valoare (sunt om)
AC/DC = nu cred ca nu exista comparatie cu cele 2 elemente de mai sus...
Daca era ingineresc, erau lucruri exacte, dar asa...

Larry, masoara/mi FF mari.

Ma bucur ca Donkeypapuas s/a ostenit sa ma lumineze.

Fratello Metallo

Anonymous said...

Parerea mea e ca AC DC nu se compara cu Iris..Iris e pt noi romanii, aici in tara sunt buni, in afara din pacate...Nu uitati si de cei de la Celelalte Cuvinte canta poate chiar mai bine decat Iris si asta ce ar insemna ca sunt mai buni decat Maiden? Niciodata cu toate ca mereu vor fi pareri subiective..Mai ales pe forumuri si pe bloguri....Si inca ceva nu cred ca are rost sa scrii despre AC DC,Iris,Maiden,CC si sa folosesti in aceeaqsi fraza si cuvinte precum Talisman,Voltaj...NU din pacate nu..Sunt cu cel putin 10 clase mai jos...Asta e parerea mea si nu vreau sa imi dai reply..Citeste si daca intelegi ceva din ce ti-am scris bine daca nu...iarasi bine ...Noi o sa mergem la Metallica samd Tu asteapta concertele Iris ,Voltaj....

VanzatorulDeSuflete

Paul Slayer Grigoriu said...

Mergeti, mergeti, o sa vin si eu daca o vrea Dumnezeu, desi nu ascult chiar din 1980.

Mihail said...

HHmmmmm... AC/DC... Antichrist / Death to Christ. Sau nu?

Anonymous said...

Sigur Dumnezeu sta cu ochii pe tine, si iti dicteaza la ce concerte sa te duci, sau macar iti ajuta sa ajungi la ele. Cred ca are si un plan in ceea ce priveste anul asta, la concerte ma refer.

Fratello Metallo

PS.@vanzatorule...
Celelalte Cuvinte sunt mai tari ca Anathema, pe care ii numea " Cealalta trupa". Grigoriu poate sa/ti confirme...

Anonymous said...

www. marius-matei.blogspot.com

Anonymous said...

www.marius-matei.blogspot.com

erata, fara spatiu intre www. si marius

Anonymous said...

Se pare ca rugile ti/au fost ascultate. Uite, (si) pentru inima ta mare se va organiza un concert cu greii pe care tu ii admiri http://www.monden.info/evenimente/concert-caritabil-rock-pentru-viata-piata-constitutiei-1-iunie-2010/

Fratello Metallo

Paul Slayer Grigoriu said...

@Mihail: Nu, ac/dc inseamna curent continuu/curent alternativ. Celelalte "interpretari" sunt speculatii ale unor zeloti.

PS: Nu te supara prea tare din cauza glumelor facute de Femeia-Fantana (cel care semneaza "Fratello Metallo").

Anonymous said...

..sa inteleg ca tu, cu slipul de la Mangalia, te numesti Wonder Women, iar pseudonimul tau este Paul Slayer Grigoriu..

Fratello Metallo

Anonymous said...

FF Mari=

OO===========================D

Femeia fantana:

oo=D

Cam asta este diferenta masurabila printr-o interpretare simbolica simpla.

Cheerz,

L.

Anonymous said...

@ L
Pai cred ca masuratul in p...a ti/a mai ramas si tie...
Iar faza cu "Femeia Fantana" e una stiuta probabil de tine si de Paul, si pe care o intelege/ti numai voi. La cat mai multe...Cred ca la voi trebuie sa sciu cu 2 puli sau 3 coaie, nu m/am hotarat.

Fratello Metallo

Paul Slayer Grigoriu said...

@Femeia-Fantana: N-o "intelege-m" numai noi, stiu si altii ca tu esti femeia-fantana. Intreaba-i.

Anonymous said...

Cred ca se trage de la albumele alea Metallica din 1980 pe care le ascultau specialistii, in timp ce papagalii erau cu Iris.

Nota bene: Metallica s-a infiintat in 1981.

Cugino Acido

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

@ PaulSlayer & Cugino Acido

Sa inteleg ca pentru voi " '80 " inseamna 1980???? Foarte tare!!!! Io intelegeam anii '80.
Fiecare intelege cum ii convine, ca sa de/a bine la discutii de kkt. Cum draq sa ascult in 1980???
Constat ca aci' orice cuvant e speculat astfel incat sa dea care o are mai mare, in special alde "Slayer"

@Cugino Acido
Ca sa fi "specialist", tre' sa ai Iris in sange, asa/i??

Fratello Metallo

Anonymous said...

...corectie "de/a", "dea".

Fratello Metallo

coco said...
This comment has been removed by a blog administrator.
enakis said...
This comment has been removed by a blog administrator.
enakis said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
tzepi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
prof. emil boc said...
This comment has been removed by a blog administrator.
codin de romania said...

acdc means ass caca dirt canal

filau said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nadir said...
This comment has been removed by a blog administrator.