Sunday, September 29, 2013

Un cântec pe săptămână - Gilbert Bécaud, "Bonjour, la vie"

Ca o înviorare în acest început de săptămână mohorât, Gilbert Bécaud vine cu un cântec în care se bucură de viaţă. "De la cântecul cocoşului până la moartea lebedei", melodia simplă şi repetitivă, dar agăţătoare şi de impact cântă o poveste de dragoste între om şi fiecare zi care i-a fost hărăzită pe pământ. Nu e un mesaj de mare profunzime metafizică, ci doar o poezie despre recunoştinţă - pentru tot ce ne iese în cale. Îmi amintesc cântecul de când părinţii mei îl dădeau la Radio Vacanţa, la emisiunea în limba franceză. Şi mă bucur că rămâne la fel de proaspăt astăzi, la 33 de ani de când a fost înregistrat.


8 comments:

Donkeypapuas said...

Apropos! Tot Becaud are mai celebrul "C'est la rose l'important" despre care mincinoşii fesenişti afirmau în '90 că fusese compus drept imn pentru Partidul Socialist Francez. Şi tot alţii de pe la noi afirmau că este bulangiu. Asta în timp ce săracul cântăreţ avea vreo şase copii, inclusiv din relaţii extraconjugale.

Paul Slayer Grigoriu said...

"L'important c'est la rose", sigur ca da, un mare succes european la vremea lui. Si, evident, nicio treaba cu PSF, versurile sunt de fapt un poem al lui Louis Amade, bun prieten cu Bécaud si autor al multora dintre textele sale. Cat despre treaba cu homosexualitatea, singura legatura (foarte indepartata) ar fi ca in 1972, cand in Canada s-a oficializat prima "casatorie" homosexuala, cei doi "parteneri" au lansat un album pe care cantau mai multe melodii, printre care si una a lui Bécaud. Altfel, dupa cum spui si tu, bietului om ii placeau cam mult femeile ca sa poata fi banuit de altceva.

Anonymous said...

eu nu inteleg pe ce baza se face selectia melodiilor. de ce este ignorat rappul/hip-hopul atat de gustate de public? mie imi suna a discriminare. nici dance nu prea se baga; si voi compune un catren;
baga domle odata-a an
ca muzica ti-e paravan
un hedonist abscons ce-mi iesti,
pe toata lumea pacalesti,
cum ca-ti place nu maneaua
dar o-ntinzi pe jos pelteaua
tehnotronic , yaze si snap
fii domne democrat.

Paul Slayer Grigoriu said...

Catren vine de la patru, dar nu ne pierdem in amanunte. :)

Anonymous said...

draga paul,
bineinteles ca a fost o gluma cu catrenul a la guta.
imi cer scuze pentru intruziunile in blogul tau, e adevarat cam insolite, dar asta-i firea mea.in fond o fac cu dragoste fata de un om pe care nu l-am cunoscut, din pacate , decat prin acest blog.eu nu citesc prea multe bloguri/ forumuri din cauza violentei si radicalismul limbajului. ma fascineaza seninatatea ta si pot spune ca esti un om deosebit. eu eram mai ratacit, dar m-am lecuit. eu sunt protestant , dar nu cred sa intereseze pe cineva. toate cele bune paul.

Paul Slayer Grigoriu said...

O gluma haioasa, pot adauga - desi, daca e sa fim sinceri, cred ca Guta saracu' n-a auzit de "abscons" nici in visele cele mai indraznete :). Toate cele bune si tie.

Gută said...

Să moară duşmanî mei dacă nam auzît! Şi de manelele lu Beco am auzît săi trăiască familiiia. Că lea compus dela mine.

http://www.youtube.com/watch?v=S8Tc20kE8Kk

decaraiman said...

Anonimous, pt ca și acel stil de muzica e la fel de anonim ca și tine 🤣🤣🤣