Sunday, February 16, 2014

Un cântec pe săptămână - Moonspell, „New Tears Eve”



...și pentru că prietenul meu Bitch mi-a propus, pentru la vară, o piesă mai „estivală” Type O Negative, mi-am amintit că luna trecută Peter Steele, basistul, solistul vocal și liderul grupului, ar fi împlinit 52 de ani. Steele a murit însă în 2010, nu înainte de a-și mărturisi public credința creștină, la care revenise – surprinzător și hotărât – de câțiva ani (indicii ale acestui lucru pot fi lesne observate și în versurile ultimului album Type O Negative, „Dead Again”, din 2007). Și s-a întâmplat, tot zilele trecute, să ascult cel mai recent album Moonspell, „Alpha Noir/ Omega White”, apărut în 2012. Moonspell și Type O Negative aveau în comun aerul sumbru, „gotic” și vocile grave ale soliștilor vocali. Desigur, sunt și multe deosebiri: muzica întunecată Moonspell este impregnată de aerul mediteranean al Portugaliei, de îmbinarea de magie, poezie și un strop de ocultism ce răzbate și din scrierile lui Fernando Pessoa. Cei de la Type O Negative erau în schimb americani: depresia și mizantropia lor, chiar și agnosticismul unei bune perioade a carierei, au coloratură industrială, de mare metropolă cufundată în lipsă de sens, spleen și o resemnare cinică. „New Tears Eve” este o piesă compusă de Moonspell în memoria lui Peter Steele de la Type O Negative.



Stilistic, aici sunt surprinse elementele comune celor două trupe: lentoare apăsătoare, susținută de notele grave ale pianului, care punctează armonia pe strofă. Refrenul („Green light...”) este un omagiu direct adus Type O Negative, de la versuri (verdele e prezent în toată creația recentă a lui Steele), până la muzică și stil vocal. Compoziția destul de simplă, dar ornată melodic, redă foarte bine punctele stilistice comune ale celor două și mai ales atmosfera acestei muzici căreia i s-a spus, adesea, gothic-metal.

1 comment:

Relu (Rafala) said...

Frate , eu cautam pe Voltaj, dar nu e trupa de acum, aia parca erau din pestera frate. in rest , ca am vazut ca bagi muzica, nu stiu de unde-i stii pe astia frate ca eu de unu n-am auzit, plus ca eu sunt si DJ MC la radio MD Dristor, deci sunt coneseur ca sa zic asa. nu, deci de muzica asta nu am auzit, desi unele sunt dragute. mie mi-a zis unu care te stie din Romana si eu doream sa mai ascult si alte muzici, ca nu strica. Pa frate