Tuesday, September 16, 2014

Un cântec pe săptămână - Aerosmith, „Amazing”



Săptămâna asta vă propun ceva aparent mai ușurel. O baladă rock și încă una clasică. Însă „Amazing”, de pe albumul „Get A Grip” (1993) este una dintre cele mai reușite îmbinări de muzică și versuri din creația Aerosmith și, fără îndoială, coloana sonoră a multor amintiri. Prea multe nu sunt de adăugat. Pe mine mă duce cu gândul la clasa a zecea, dar observ că nu s-a prăfuit deloc nici până astăzi. Și prefer varianta cu versuri clipului (el însuși un „clasic”) pentru că, dincolo de scenariul haios și de prezența fermecătoare a Aliciei Silverstone (care încă de pe atunci îmi plăcea mai mult decât Liv Tyler, da, da, înjurați-mă!), accentul pus pe glume cu tentă erotică (totdeauna mi-am spus că Aerosmith e, de fapt, Eros Myth) abate atenția de la unele dintre cele mai reușite versuri scrise de Steven Tyler, rod al colaborării cu . Pentru pasaje ca „how high can you fly with broken wings?” sau „you have to learn to crawl before you learn to walk”, dar și pentru muzica ce însoțește structura vag neregulată a piesei, am preferat de la bun început „Amazing” celorlalte două cântece asemănătoare de pe album, „Cryin’” și „Crazy”. Cu care are în comun, firește, acel aer bluesy care lasă impresia de improvizație peste un „standard” mai mult sau mai puțin fix.



Componența:

Steven Tyler – voce, muzicuță
Joe Perry – chitară, voce
Brad Whitford – chitară
Tom Hamilton – bas
Joey Kramer – tobe

Colaboratori pe „Amazing”:
Richard Supa – clape
Don Henley – voce secundară
David Campbell – aranjament orchestral

Și, în cele din urmă, nu uitați: „from all of us at Aerosmith to all of you out there, wherever you are, remember: the light at the end of the tunnel may be you. Good night."


4 comments:

Anonymous said...

"rod al colaborării cu ." ...? Ne lasi in suspans sau e ghicitoare? Richie Supa? ;)

Donkeypapuas said...

Alo, domnu'! vezi că în clipul realizat pentru această melodie nu apare nici o Liv Tyler, chiar dacă era fata lu' tata. Ai făcut, poate, o confuzie cu clipul de la "Crazy". Pe Alcia Silverstone cam aceste clipuri cu Aerosmyth (o fi vreunul din acea perioadă în care să lipseasă?) au făcut-o celebră. A mai jucat şi într-un film, două şi... finito (cu rolurile importante)! Liv Tyler a prins însă nişte apariţii babane - "Armageddon", "Stăpânul inelelor".
Ce deranjează în videoclipul pe care ai refuzat să-l urci pe blog sunt simbolurile cu tentă masonică prezente legiune. Cât despre versurile la care este atentă audienţa... aratămi-l mie pe ăla de face analiza ideatică a conţinutului.

Paul Slayer Grigoriu said...

Richie Supa, da, scuzati omisiunea.

Paul Slayer Grigoriu said...

Stiu bine cine apare si cine nu, dar in urma colaborarii celor doua in alte clipuri Aerosmith („Crazy”, dar si „Cryin'", daca e sa ne referim doar la albumul de fatza) s-a tot discutat cine pe cine prefera. Eu in mod clar pe Alicia, si nu ma refer la actorie ci la cum arata femeia. Cat despre Liv, ea a jucat, din cate am aflat recent, chiar si in cel putin un film de Bertolucci.
Pe mine nu ma deranjeaza clipul, e simpatic, dar, cum am scris, ia din efectul versurilor. Pe care noi, adolescenti cand a aparut cantecul, le-am cam „analizat” cu atentie la vremea aceea.