Thursday, November 1, 2007

O poveste multiculturală

Acum câţiva ani am participat, în calitate de traducător, la un seminar pe teme europene, unde printre alte inepţii, Călin Nu-Ştiu-Cum din Cluj sau Timişoara – „expert” foarte apreciat de confraţii lui europeni – explica publicului entuziast cum trebuie să-i căutăm şi să-i identificăm pe rasişti. Asta pentru că mulţi sunt rasişti chiar dacă spun că nu sunt, ba unii sunt rasişti chiar fără să ştie. Pe scurt, metodologia amintea până în detalii de căutarea de către comunişti a „duşmanilor poporului”, ascunşi peste tot, şi trebuind identificaţi pentru a-şi primi pedeapsa la Canal, Gherla, Aiud, şi de aici eventual în gropile comune. Mentalitatea tip „big brother” face adepţi în noul sistem dominat de religia corectitudinii politice. Toată lumea care nu e de acord ca o minoritate să aibă toate drepturile, chiar şi cele care sfidează majoritatea, trebuie condamnată în numele luminosului multiculturalism. Dacă nu-i ridicăm în slăvi pe minoritari, punându-ne în acelaşi timp cenuşă în cap pentru grelele persecuţii la care i-am supus, suntem nişte duşmani ai orânduirii, rasişti netrebnici sau fundamentalişti odioşi.
Am văzut de asemenea, de multe ori, ţigani şi ţigănci care se plângeau de discriminarea la care sunt supuşi, ţipau că nu pot să înveţe normal şi nu sunt trataţi cum se cuvine de românii majoritari. O asemenea purtătoare a plângerilor etniei sale terminase liceul şi facultatea, alături de alţi copii români, fără nici o diferenţiere. Liceul, unul de elită în acea vreme. Spun asta nu pentru că e acelaşi pe care l-am făcut şi eu, ci pentru că, la începutul anilor 90, statisticile atestau că era unul dintre cele mai bune din ţară. Am cunoscut ţigani care au beneficiat de locurile suplimentare garantate de statul român în universităţi. („Cine are ceva împotriva acestor locuri, este rasist”, spunea expertul Nu-Ştiu-Cum). Şi aceştia se plângeau. Uneori chiar îşi scriau plângerile pe un flipchart. „Ţigani sunt discriminaţi”. Ce mai contează un „i” în plus sau în minus? Ortografia nu e probă de admitere, iar studiile sunt oricum garantate. „E jignitor pentru noi să auzim cântece de genul noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni. E discriminare”.
Se cere României să-şi asume greşelile şi slăbiciunile, să recunoască stadiul jalnic în care se află şi nivelul scăzut de educaţie şi civilizaţie al cetăţenilor săi care nu odată au înspăimântat Europa. Şi este o pretenţie cât se poate de justificată. Da, trebuie să ne recunoaştem precaritatea spirituală şi educaţională. Dar aşa trebuie să facem toţi. Nu doar noi.
Ţiganii – expresie incorectă politică, azi nu mai avem voie să le zicem decât rromi – au tot felul de partide şi organizaţii, care se plâng, în auzul tuturor, de discriminările la care sunt supuşi. Şi care, a venit odată vremea să o zicem răspicat, NU EXISTĂ! Unii ţigani sunt apostrofaţi? Aşa e, la fel şi unii dintre cei care poartă ochelari (în copilărie aproape că mă obişnuisem ca unii colegi să-mi spună „chiorule”). Unii ţigani sunt bătuţi fiindcă sunt ţigani? Poate, la fel şi unii dintre rockeri pentru că au părul lung. O discriminare ca atitudine generală nu există. Poate doar cea pozitivă despre care vorbeam mai sus, cu locurile suplimentare pentru ţigani, justificate prin sărăcia extremă a membrilor acestei etnii, de parcă n-ar fi zeci de mii de români care trăiesc la limita subzistenţei şi n-au cum să-şi dea copiii la şcoală. Dar asociaţiile se plâng. Şi că se plâng n-ar fi atât de grav – e dreptul fiecăruia să spună ce vrea – însă când vine vremea asumării unei responsabilităţi... tăcere. „I-aţi văzut Dumneavoastră pe cei din Italia că sunt mai bruneţei şi aţi tras repede concluzia că sunt ţigani”, spunea acum câteva zile o reprezentantă a Partidei Rromilor, candidată la parlamentul european.
Cu alte cuvinte, România trage ponoasele de pe urma violenţelor ţiganilor, care nu recunosc nimic, şi tot România trebuie să-şi ia şi sancţiuni pentru că, pasămite, i-ar discrimina. Sigur, avem şi români neaoşi, de-ai noştri – şi nu puţini – care ne fac „reclamă” în ţară şi peste hotare. La fel de sigur e că ţiganii ce înspăimântă Italia şi nu numai sunt cetăţeni români şi astfel, vrând nevrând, ai noştri. Nu avem ce face decât să ni-i asumăm. Dar mergând mai departe cu politica struţului, lucrurile nu vor face decât să se agraveze. Atâta timp cât ţiganii se vor plânge în continuare de cum îi persecutăm noi, dar pe cei dintre ei care calcă în picioare ţara – din interior şi din exterior – fie nu-i recunosc, fie-i scuză, România va suferi şi de vină va fi... tot ea.
Detest generalizările şi nu cred că oamenii pot fi judecaţi pe criterii rasiale (sau naţionale). Cred de asemenea că atunci când unii membri ai unei naţiuni, ai unei comunităţi, ai unei etnii creează probleme, comunitatea respectivă este datoare să rezolve acele probleme. Şi dacă nu poate, măcar să nu le nege. Avem o problemă în Europa şi în lume, iar de vină sunt, în acest moment, nişte ţigani. Nu toţi ţiganii. Dar la fel cum România este responsabilă pentru faptele unor cetăţeni ai săi, iar românii nu pot ieşi din marasm fără să îşi recunoască situaţia precară, conducătorii comunităţilor de ţigani sunt chemate să facă acelaşi lucru. Soluţiile nu sunt simple. Dar pentru a fi viabile trebuie să înceapă cu adevărul. Nu minciunile despre discriminare, adevărul despre comunităţile care sunt leagăne pentru infractori şi asasini.
De multe ori ne e frică să umblăm singuri în anumite zone. „Din cauza ţiganilor”, spunem, şi poate greşim generalizând, dar poate există în temerea noastră şi un sâmbure de adevăr. Socotesc că guvernul italian a fost blând. Cred că dacă i-ar fi expulzat pe toţi cetăţenii români care sunt de mai puţin de cinci ani cu forme legale în Italia, măsura ar fi fost de înţeles. Până una-alta, români dintre cei care odinioară se temeau să se plimbe noaptea prin Ferentari, spunând că se tem de ţigani, astăzi, în Italia, nu au curajul să doarmă sau să iasă din case. De ce? „Din cauza ţiganilor”, spun unii. Poate greşesc, generalizând. Dar poate există în temerea lor un sâmbure de adevăr. Adevăr pe care, în numele religiei corectitudinii politice, nu mai avem voie să-l rostim. Şi din rana noastră continuă să iasă puroi, răspândind infecţia peste toţi, români şi ţigani. Dumnezeu să ne ajute!

9 comments:

Sorin Stoian said...

cred ca e graitoare o experienta a mea: cand aveam vreo 15-16 ani am fost urmarit de niste rromi vreo 2 km, mergeam pe jos in Tei, la mine in cartier, pentru ca aveam o chitara electrica in mana. E pacat! eu nu am nimic impotriva niciunei rase...dar la un moment dat, incepi sa te intrebi, cum oare vom reusi sa ne intelegem cu totii asa cum ar trebui?

Anonymous said...

Chestia cu political correctness este o idee buna, dar ca orice idee buna care e dusa la extrem devine... extrem de proasta. Discriminare este atunci cand intervievezi doi oameni si cel pe care-l angajezi nu-l alegi pe considerente profesionale (favorizezi un alb, desi negrul/tiganul/pakistanezut/whateva' e mai competent, un barbat unei femei sau invers, o gagica buna uneia nasoale intr-o meserie in care aspectul nu are nici o relevanta, in fine, scenariile sunt multiple), sau cand personalul unui magazin nu serveste un om doar pentru ca apartine unei rase/natii/etnii, sau cand un copil este ostracizat la scoala de alti copii si, mai rau, de cadrele didactice din acelasi motiv... si cred ca as mai gasi cateva exemple. Toate cele de mai sus s-au intamplat, inca se intampla si nu sunt drepte. Parerea mea, nu stiu daca political correctness are vreo legatura, dar asa-mi spune mie constiinta.

Dar cand emiti pasapoarte rromilor care nici certificate de nastere n-au (nu stiu prin ce an, era politica Roman), sa le dai automat tuturor cetatenie romana cand ei nici romaneste nu stiau sa vorbeasca (asta parca tot dupa '90) si in conditiile legea nu permite asa ceva pentru un alt emigrant, sa le dai locuri speciale la facultati cum zici si tu - facultati la care unul ca mine isi streseaza fundul sa intre stiind ca ar esua cu o nota sub 9 iar ei intra cu 5 si ceva dat si ala ca sa fie indeplinite rigorile, cand mergi in Italia si vorbesti cu nationalii tai in engleza ca sa nu te auda cei din jur (strainii sa nu se fereasca, iar conationalii sa nu te jefuiasca), cand in Germania te bucuri ca ei au probleme mari cu turcii si nu baga prea tare de seama ca ai zis ca esti roman, cand... Completeaza tu...

In ciuda dramelor care se intampla in statele vestice, asta de acum in particular, multe altele in general, nu pot sa nu ma bucur putin ca s-au prins si altii de ce ii "discriminam" noi atat pe rromi. Ne-au facut albie de porci in trecut pe tema Drepturilor omului si discriminarii rasiale crezand ca tot ce zboara se mananca si ca daca le vorbesti frumos unora, daca le oferi sanse de educatie si munca, scoti oameni din ei. Na, noi n-am fost in stare, dar acum ca s-au deschis granitele sa le vorbeasca ei frumos, sa le ofere educatie si de lucru... daca-i mai tine dupa ultima isprava. Si daca-i trimit inapoi ce? Granitele sunt tot deschise, se vor intoarce, din doua motive: unu, acolo e mai bine, oamenii sunt (inca) mai creduli si doi, aici nu o sa-i inchida nimeni pentru ca justitia e pe butuci si, in plus, i-ar discrimina, nu? Mai mult, de ce sa-i inchida in Romania pentru infractiuni comise in alte state - stii ce scump se tine un puscarias - de ce pe banii celor care muncesc? Sa-i inchida acolo unde o comit daca n-au fost nici ei in stare sa-i educe si sa-i integreze (cum ni se reprosa noua).

Fara nici o urma de discriminare rasiala (prefer discriminarile de ordin intelectual), rromi constutie procentul cel mai mare de certati cu legea in Romania - adevar statistic. Nu sunt toti si nu sunt doar ei. Eu astora le zic tigani. Asa cum le zic tigani si celor romani pur-sange care se comporta tiganesc (de la devastat un telefon public la crima). Acum au ajuns si pe la italieni, spanioli, englezi, asa cum turcii au umplut Germania, algerienii si marocanii Franta si arabii statele scandinave. Ce n-am priceput eu prea bine e altceva: primarul Romei a zis in conferinta de presa si ceva de genul ca vor incepe sa aplice legea. Pai stai, dom'le, pana acum CE AI FACUT??? Si te mai miri. Sa aplice legea, fie ca ala e italian, albanez, roman sau tigan (de orice nationalitate, ca ma indoiesc ca doar de-ai nostri sunt). Nu-i suficient? Inaspreste legea, adauga legi mai putin permisive, nu mai incadra infractorul la categoria "om" ca sa fie valabile Drepturile omului, reintrodu pedeapsa capitala daca se impune - pana la urma ceva tot o sa mearga. Si atunci tiganul, indifernt de culoarea pielii si a sangelui din vine, n-o sa mai talhareasca, violeze, ucida, macar de frica daca nu de bun-simt.

Anonymous said...

Raman la concluzia mea expusa si in trecut: asistam in acest(e) deceniu(i) la terorismul minoritati asupra majoritati. Acesta este efectul subjugari/tratarii ostile a minoritati de catre majoritate atat de mult timp si a felului GRESIT al majoritati de a exercita penitenta fata de greselile facute in trecut (de alti ca doar nu traim 1000 de ani :)) prin acceptare terorizari. Acceptare vinovatiei "trecutului" este cea mai mare prostie inserata in mintile oamenilor actuali.

Dar ca sa glumim putin:
1. Daca dai briciul pe mana maimutei, se taie :D.
2. Paul da-mi Butonul ca il apas eu ;).

Cheerz,

L.

Paul Slayer Grigoriu said...

De acord, in mare, cu toti trei. Un amendament as avea la ce a spus Mad. Ideea e ca se presupune ca traim intr-o societate unde intimitatea si proprietatea sunt respectate. In acest caz, atata timp cat eu am o firma, facuta din banii mei castigati cinstit, cred ca e treaba mea daca vreau sa angajez doar chinezi care sa aiba mai putin de 1.60 m si peste 72 de ani. Asa ca lupta anti-discriminare seamana uneori a politie politica si amestec brutal in intimitatea oamenilor. Statul n-are voie sa faca diferentieri, pentru ca el e acolo pentru toti cetatenii sai. Dar pe proprietatea mea fac ce vreau eu. Daca mergem mai departe pe actualul fir logic, maine-poimaine o sa fiu penalizat fiindca nu i-am primit la o petrecere privata pe unii oameni - se va spune ca i-am discriminat. Si uite asa intra autoritatea cu bocancii in vietile noastre.
Political corectness nu e buna, e o ipocrizie si, asa cum spune L., dictatura minoritatilor asupra unei majoritati ce trebuie sa se simta, dintr-un motiv sau altul, vinovata. Persecutatul zilelor noastre e "omul alb, crestin", asa cum spune Paptapievici in "Politice".

Dave said...

"Intamplator, nenorocitul care ne-a atras ura Europei e de origine rroma. Dar el putea, la fel de bine, sa fie roman get-beget - si nu ma gandesc doar la statistica. Pentru ca boxerii care-au talharit magazinul din Chicago erau romani puri. La fel de autentic romance sunt si comerciantele de sex de pe centurile Europei. Romani pursange sunt si haidamacii din Crangasi care-au smuls din perete bancomatul, si escrocii care fura de sting pe internet, si falsificatorii de carduri, si toata pegra sociala care te lasa fara portofel in tramvai si fara gatlej in metrou. Asa ca, daca ma gandesc mai bine, eticheta nu e chiar nemeritata. E cineva dispus sa ne scape de ea? Dar, va rog, daca se poate, fara violuri, talharii si injunghieri!" (Mircea Mihaies in EVZ)
Sa vezi de ce esti rasist!

Anonymous said...

@dave:

Boxerii erau tigani. uita-te la poze si la nume.
Aia in Tramvai sunt tot cioroi, uita-te la fetze ca nu seamana cu Stefan cel Mare sau Patapievici.
Alea care fac trotoarul sunt Tziganci sau din Rep Moldova cu pasaport de Romania ca sa poata iesi din tara usor (again uita-te la fetze si la cum vorbesc).

Si da Carderi si pisheri sunt romania, dar sunt mici copii pe langa rusi sau alti.

Sunt multi romani "tziganizati" cum zice MAD, care fac nelegiuiri dar sunt prea PUTINI Tzigani care fac bine aka munces cinstit. Asta este problema de fond.

Cheerz,

L.

Anonymous said...

O intrebare L : directia si personalul hotelului unde au fost jufuiti rugbymeni rusi erau tot tigani ?

Paul Slayer Grigoriu said...

@Anonymous (al doilea) si Dave: sa nu deturnam discutia. Scrie deslusit in postul meu ca romanii se afla intr-un stadiu de degradare rar intalnit in istoria lor. De fapt, daca ma intrebi pe mine, niciodata intalnit (si aici ma includ). Ce nu inteleg e de ce nu-si asuma toata lumea responsabilitatea pentru comunitatea din care face parte, si de ce se creeaza un caz inexistent (sau, hai, vag existent) de discriminare, in schimb la degradare se inchid ochii din considerente de corectitudine politica.

Anonymous said...

Din considerente de corectitudine politica si din lipsa de solutii. Si cum de multe ori cind nu sint solutii se spune ca, de fapt, nu sint nici probleme, se inchid ochii.
Tu ai vazut multe cazuri unde responsabilitatea sa-si fie asumata public in caz de esec ? Ca de esec este vorba, esec al integrarii sociale (si republicane) ale unei comunitatial carui cordon ombilical cultural este foarte intarit (in timp) si greu de rupt. Nu a reusit (decit putin) nici dictatura lui Ceausescu sa le schimbe mentalitatea ancestrala, daramite niste aventurieri de responsabili asociativi.

Sint de acord cu tine, solutii, totusi, ar fi. Dar cum ele trebuie sa raspunda la o problematica, inceputul tratamentului nu poate fi decit un diagnostic corect, a aborda adevarul si a rupe tabu-ul, dar aici intervine buba, ca nici responsabilitatea veritabilului diagnostic nu si-o asuma nimeni (autorizat) ...