Friday, February 12, 2010

Câteva întrebări. Falimentul grecesc şi graba unora de a adopta euro în România

Singura ţară ortodoxă europeană mai mare peste care nu a căzut Cortina de Fier, Grecia, e în pragul falimentului.
Alături de ea, Irlanda, o ţară cu profunde rădăcini catolice.
În situaţii asemănătoare, Spania şi Portugalia, odinioară bastioane ale catolicismului, cu o puternică trăsătură religioasă în cultură şi istorie.
E o coincidenţă?

Analiştii economici spun că Grecia va primi până la urmă banii de care are nevoie, dar asta va însemna, pentru o vreme cel puţin, pierderea autonomiei. Ce atitudine vor avea noii stăpâni ai Greciei faţă de Muntele Athos?
Şi de ce insistă unii ca România să adopte cât mai repede euro?

12 comments:

alexander said...

@paul: pana sa ajunga romania in UE, Portugalia era "saraca" uniunii. iar radacinile saraciei si inapoierii portugaliei se afla in alte evuri.

cui plangi tu de mila: "bastioanelor catolicismului" sau parintilor neo-sclavagismului?

sau hai sa ne distram cu spania ultimelor decenii care s-a gandit sa-i multumeasca lui Franco ca i-a scapat de soviete si cooperative dandu-i jos statuile si "condamnandu-l".

Totul se plateste, frate Pavel. Mai ales la crestini care trebuia sa fie "sarea pamantului".

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Daca nu e coincidenta, tu la ce te-ai gindit ?
LR

Mihai said...

sfârșitul se apropie :)

Anonymous said...

Noi ne ducem de rapa si in curand intram in faliment. Dar nu mai putem de grija Greciei si ale muntelui Athos.

Tara arde si babeele vb de ultima stire dee la proteveu.....

Cheerz,

L.

romello said...

hai sa ne traiasca tov. nomenclaturist basescu. cu el, sigur ne ducem de rapa. grecii se duc in faliment tot din cauza populismului desantat. am cunoscuti greci. or fi ei ortocsi, dar sunt si bolsevici. ii iubesc pe rusi , si ii urasc pe americani. mai da-i in plm de slinosi.

mad said...

Mi-a placut aceasta scurta fata a monedei

Anonymous said...

Lasati Grecia si alte tari ca oricum de tara noastra nu-i pasa nimanui. Noi am dus-o greu si asa o vom duce incontinuare. Cat despre euro in tara noastra? Cea mai proasta idee posibila, eu in principiu nici n-am fost de acord cu UE, poate o duceam mai bine infara UE.

Anonymous said...

Bravo domnule.
Era mai bine fara Uniunea Europeana. Atunci in 2007 ne-am bucurat cu totii ca am intrat,dar acum la multi dintre noi ne pare rau. Nu aveam ce cauta intr-o Uniune Europeana catolica si protestanta. Aceste doua religii urasc ortodoxia si o dispretuiesc. Habar nu au ce este ortodoxia. Oricum se pare ca in viitor Occidentul va pierde suprematia asupra lumii.

vargas said...

Intrarea in UE si in Nato a fost cea mai mare eroare din istoria acestei tari. ar trebui sa strangem semnaturi pentru a iesi cat mai repede din clanul coruptiei mondiale , condus de la washington si bruxelles.

Anonymous said...

paul, statele pe care le inscrii tu intr-o fila a unei "mari opere" nu au ajuns in vecinatatea falimentului chiar in acelasi fel. si chiar daca ar fi fost la fel, contrangerile economice si intreaga paradigma a "imprumutului" nu ar functiona daca nu ar zice cineva " ok,ne bagam".

asta este genul de numitor comun pentru situatia in care se afla tarile cu pricina (mai degraba decat stigmatizarea crestinismului).

exemple ca se poate si fara sa subscrii diverselor metode de a ajunge sa fii controlat exista, dar nu sunt placute ca rezultat, nah.

CUBA.nu le-a fost bine,dar au avut idei si s-au organizat astfel incat au avut si unele lucruri de castigat, lucruri de care oamenii in lumea "occidentala" se tot plang ca la ei in batatura s-au dus in directii aiurea (toata povestea cu agricultura si implicit alimentatia, etc)

acelasi lucru si cu adoptarea euro la noi. ne tine sa fim cu adevarat jmekeri? am fost vreodata?. gasim usor motive de lamentare.

daca cele scrise de mine nu par a se lega, inlocuieste in textul tau grecia-spania-portugalia cu scanteie-petre-eugen, iar crestinismul cu trupa. oare daca toti canta prost, este pentru ca i-a lucrat cineva? sau asa sunt ei din motive diferite dar cu acelasi rezultat. get my drift?....wicked one!..ne vedem marti la 7!

Paul Slayer Grigoriu said...

Cred ca ce zici tu e o alta fateta a aceleiasi realitati. Adica e evident si pentru mine ca in Grecia, Irlanda etc. sunt factori interni care au contribuit din plin la colapsul economic. Dar, pe de alta parte, sunt si alte tari in care sistemul economic si coruptia sunt la fel de proaste, si totusi nu sunt (oficial) in pragul falimentului. E tehnica de atac a oricarui dusman - in punctele slabe. Pe care respectivele tari, desigur, le au.