Sunday, June 16, 2013

La plecarea părintelui Iustin Pârvu



Era anul 2008, în Postul Paştelui. Am avut un concert într-un club bucureştean, apoi am plecat cu un microbuz spre Petru Vodă. Mânăstirea Petru Vodă. În microbuz erau doi vechi prieteni, dintre care unul cu familia – soţia lui conducea – şi un prieten mai nou, care mă dusese cu ceva vreme înainte la Părintele Adrian Făgeţeanu şi pe care îl cooptasem în expediţie pentru a-i întoarce serviciul.
Am ajuns la mănăstire dimineaţa devreme, la timp cât să participăm la Sfânta Liturghie. Am mâncat apoi alături de zecile de pelerini şi ne-am „înscris” la coadă la chilia Părintelui Iustin. Un călugăr care se ocupa de rânduială ne-a spus că avem timp să ajungem şi la Părintele Proclu – unde am fost şi de unde ne-am întors cu uimire şi bucurie – căci nu avea să ne vină prea curând rândul. Într-adevăr, am intrat printre ultimii, când întunericul se lăsase demult. În tot acest răstimp, Părintele Iustin primise aproape fără întrerupere. Noi eram pregătiţi să şi filmăm, iar mie mi-a revenit rolul de a pune unele dintre întrebări şi de-a ţine microfonul. Cum era târziu şi ni se spusese că Părintele e obosit, i-am promis să nu-l ţinem mult. Dar când a început să ne vorbească, marele duhovnic nu a mai ţinut seama de oboseală şi de ora înaintată. Am schimbat de nenumărate ori mâna în care mă ţineam microfonul. Părintele Iustin ne-a povestit, simplu şi cu dragoste, despre Hristos şi despre neamul românesc. Între Dumnezeu şi neamul său – cum spunea odinioară Petre Ţuţea – se clădea universul Părintelui Iustin Pârvu. Şi, ca să-l parafrazăm pe alt mare duhovnic, Cuviosul Paisie Aghioritul, cele pe care le spunea erau toate pline de durere şi dragoste. Şi de smerenie. Acest martir al temniţelor comuniste, acest mare duhovnic pe care toţi şi l-au revendicat până la a-l sfâşia pentru propriile lor interese şi viziuni, acest mucenic perpetuu, ne vorbea ca un bunic sfătos şi ca şi cum ne-ar fi cunoscut de când lumea. Ne primise între pereţii chiliei lui, unde pe un fotoliu stătea tolănită o pisică iar în aer plutea dragostea Mântuitorului. La plecare ne-a dat un bidon cu vin, să avem de drum.
Părintele Iustin era bolnav încă de pe atunci. Mai mult decât de boala lui suferea adânc din cauza bolii românilor de astăzi, cei rupţi de rădăcini şi neştiutori de jertfa celor care au suferit pentru ei chinuri cumplite. Dar a rezistat să stea cu noi de vorbă până târziu în noapte, la fel cum a rezistat să stea între noi, în viaţă, ani buni, suportând nu cu stoicism, cum se spune, ci cu Duhul Sfânt, răutăţile tuturor celor care şi l-au făcut portdrapel pentru ambiţiile lor şi pe ale celor care nu au încetat să-l ponegrească până la mormânt. Dumnezeu a hotărât în cele din urmă să-i curme suferinţa. Dincolo de mărturiile pe care le-am citit şi de filmările pe care le-am văzut, mi-l voi aminti cum era în chilie, în seara aceea din 2008. De astăzi România are un nou mijlocitor în lumina neînserată. Dumnezeu să-l odihnească şi să ni-l facă pururi rugător. Nu ne uita pe noi, cei ce am fost nevrednici de Sfinţia Ta, părinte Iustin!

UPDATE, 20 IUNIE, ORA 12: La această oră are loc la mânăstirea Petru Vodă slujba de înmormântare a părintelui Iustin Pârvu. Trupul marelui duhovnic va odihni în cimitirul aşezământului monahal, alături de cel al părintelui Gheorghe Calciu şi al poetului Radu Gyr, alţi martiri al temniţelor comuniste. Veşnică să-i fie pomenirea!

23 comments:

Anonymous said...

Dumnezeu sa-i ierte si multumesc pentru marturie!

Paul Slayer Grigoriu said...

@Laurentiu Nichifor: Multumesc pentru mesaj, dar nu postez link-uri catre blogurile care intretin o stare de agitatie febrila si nefolositoare in legatura cu diferite subiecte de actualitate.

Anonymous said...

Pr iustin parvu nu a fost inchis pentru activitate legionara ?
Zariosu Marian

Paul Slayer Grigoriu said...

Activitatea legionara era o eticheta comoda pentru comunisti, mai ales ca nu le cerea nimeni sa explice ce inseamna aceasta, in ce consta si in ce masura e infractiune. Parintele Iustin s-a apropiat de miscarea legionara si a stat in temnita dintr-unul si acelasi motiv: credinta in Hristos. Dar voi incerca sa lamuresc mai indeaproape acestea intr-o postare viitoare.

Paul Slayer Grigoriu said...

@Marian Zariosu (nepublicat): Nu insista cu argumentele astea uzate. Daca nu poti sa arati un pic de respect fata de un mare duhovnic nici in ceasul mortii, ai gresit adresa.

Coloana infinitului said...

De ce a facut parintele 17 ani de detentie ?

Paul Slayer Grigoriu said...

Pentru ca sistemul comunist a avut de la inceput in programul sau eliminarea tuturor celor care gandeau altfel si in special a celor cu credinta in Dumnezeu.

Coloana infinitului said...

Pai sa iei totusi 17 ani doar pentru ca crezi in Dumnezeu ? Mai credeau atatia altii si nu au fost inchisi pentru asta, mai ales cu astfel de detentia... Totusi, ce a facut, in calitate de membru activ al Miscarii Legionare ? E important de stiut, pentru ca se stie ca Ssi legionarii au facut victime, opriti fiind ca altfel laputere cine stie ce ar fi facut, la randul lor, cu cei care nu gandeau ca ei. Nu putem totusi promova cineva care a avut un trecut special legionar, daca nu ii stim bine acest trecut.

Paul Slayer Grigoriu said...

Trecutul parintelui Iustin este cunoscut. A imbratisat din ideologia legionara imperativele iubirii de Hristos si de neam - ele sunt cele care l-au atras spre legionarism. Altfel, parintele a fost la manastire din 1936 (deci de la 17 ani). Viata lui nu s-a desfasurat pe coordonate politice, deci nimic din tulburarile cu care sunt asociati - pe drept sau nu - legionarii nu i se poate imputa. Fiind insa preot, ba chiar preot-misionar pe frontul de Est (deci cand Romania lupta tocmai impotriva URSS) si reprezentant de seama al unor idealuri pe care comunistii au incercat sa le elimine, eticheta de legionar a fost un pretext la indemana pentru a-l aresta. Gandeste-te ca acelasi lucru s-a intamplat si cu altii, care au facut parte din Fratiile de Cruce si care in momentul arestarii abia ieseau din adolescenta, fara sa fi comis niciun delict care sa justifice pedepsele crunte la care au fost condamnati. In plus, e cunoscut episodul cand parintele a primit un spor de pedeapsa de patru ani pentru ca a spus ca si-a pastrat credinta, intrebat fiind in inchisoare de reprezentantii autoritatilor.

Coloana infinitului said...

Dl Paul, nu va suparati, nu cunosc biografia preotului dar daca dvs o cunosteti, parca mi se pare ca nu spuneti tot ce stiti. Pai daca din cei 17 ani 4 au fost pentru ca nu a renuntat la credinta, raman alti 13 ani de condamnare pe ce motiv ? Numai ca a fost legionar nu este suficient. Altfel toti aderentii legionarii ar fi fost inchisi si nu a fost cazut, ci doar a unora, activi, a caror capete de acuzatie la procese erau precise. Faptul ca condamnarile erau aspre e un lucru, dar ca motivele erau intemeiate era alt lucru. Deci totusi, pe ce motive a fost condamnat pr iustin parvu daca ii cunoasteti viata ? E important de stiut si o viata duhovniceasca perfecta dupa condamnare nu trebuie sa acopere unele eventuale neleguiri. Doar sunteti un intelectual Dl Paul.

Paul Slayer Grigoriu said...

E cam ultima replica pe care v-o public, pentru ca nu cautati lamuriri ci va place carcoteala. Repet: pretextul arestarii parintelui Iustin a fost "activitatea legionara". Cat despre afirmatia dumneavoastra, e bine sa va verificati sursele: toti cei despre care s-a dovedit ca au fost implicati cumva in miscarea legionara au fost arestati. Mai mult, au fost inchisi si oameni care NU erau legionari si li s-a pus aceasta eticheta. "Motive intemeiate" la comunisti? Cred ca n-ati citit bine capitolul asta din istoria tarii...

alexander said...

"E important de stiut si o viata duhovniceasca perfecta dupa condamnare nu trebuie sa acopere unele eventuale neleguiri."

Formularea asta, aparent humanoida, nu porneste dintr-o sursa capabila sa primeasca (cu sens de receptionare) raspuns de la un intelectual. Fie si unul ca Paul :)

Si asta pentru simplul motiv ca a pornit dintr-o inima rau-voitoare si nu dintr-o curiozitate a intelectului, pardon de expresie in gazul de fata...

Donkeypapuas said...

@colonelul infinitului

Îmi puteţi spune "nelegiuirile" pentru care au fost condamnaţi următorii:
- Iuliu Maniu (PNŢ)
- Constantin I.C. Brătianu (PNL)
- Constantin Titel Petrescu (PSD)
- Lucreţiu Pătrăşcanu (PCR)
- Nichifor Crainic (PNC)
- Vasile Voiculescu
- Paul Goma
- Păstorel Teodoreanu
- Nicu Steinhardt
- Alexandru Paleologu
- Alexandru Ivasiuc
- Maria Mareşal Antonescu
- Lena Constante
- Iridenta Moţa
- Iuliu Hossu
- Constantin Galeriu
- Bartolomeu Anania
- Sandu Tudor
- Antonie Plămădeală

Paul Slayer Grigoriu said...

@Coloana infinitului: Nu va mai obositi, nu va mai public.

@LR: Credeam ca am lamurit de ceva vreme ca nu mai ai ce cauta pe aici.

Anonymous said...

Paul, nu e totusi normal sa nu permiti tuturor sa-si exprime liberi opiniile. Omul acela pune doar niste intrebari, de ce il cenzurezi in loc sa-i raspunsi. E o dezbatere, nimeni nu detine, pe pamant, adevarul.
Pr Nectarie

Paul Slayer Grigoriu said...

Nu, nu e o dezbatere. E un cuvant la despartirea de un mare duhovnic si o mare personalitate a Romaniei.
"Omul acela" nu pune intrebari, carcoteste. I-am raspuns civilizat la intrebare, dar o tine langa pe a lui.
Aici e casa mea virtuala. Cine vrea sa intre trebuie sa respecte regulile casei. Cine nu le respecta poate sa se exprime liber... in alta parte.

Anonymous said...

Carcoteala, dragul meu, se mai numeste si contradictie. Ramai deschis frate Paul la opinii diferite precum si la contradictie pentru ca asta duce la mantuire, iar lispa ei la scleroza.
Pr Nectarie

Răzvan Codrescu said...

@ Pr. Nectarie

Cum se vede din cazul dvs., scleroza apare şi la oameni care se pretind "deschişi". Dacă pe calea contradictorie a mîntuirii dvs. nu ar fi apărut scleroza, atunci v-aţi fi adus aminte, înainte să vă aventuraţi în comentarii de acest gen, că mulţi sfinţi ai Bisericii au ajuns sfinţi după experienţe de viaţă de tot felul: sînt destui sfinţi cu trecut de curvari, tîlhari, criminali etc. Părintele Iustin nu a fost totuşi nimic din toate acestea, ci doar un om care l-a iubit pe Hristos şi a simpatizat cu o mişcare care i s-a părut lui a fi mai creştină decît altele.
Dar chiar şi tîlhar să fi fost, ce sau cine L-ar împiedica pe Hristos să-l mîntuie în ceasul al doisprezecelea şi să-l ia cu el în rai? "Sclerozaţii" de pe bloguri?

Paul Slayer Grigoriu said...

@ Florian Parvu (nepublicat): in primul rand o minima politete ar fi trebuit sa va indice ca unui om care se adreseaza cu "dumneavoastra" nu-i raspundeti "Razvane". In al doilea rand, domnul Codrescu vorbea cu pr. (profesor? procuror?) Nectarie, sunteti cumva una si aceeasi persoana?
In al treilea rand, asa de avid dupa "dovezi" cum sunteti, poate ar trebui mai intai sa ne spuneti la ce "epurari" au participat cei pe care-i vizati in comentariul dumneavoastra. Care, vedeti bine, nu exista.

Paul Slayer Grigoriu said...

@ Acelasi: Ce legatura are ce s-a intamplat la Iasi cu parintele Iustin?!

Paul Slayer Grigoriu said...

Si un ultim raspuns: interesant ca spuneti ca maresalul Antonescu e prietenul meu, si mai interesant e ca il vedeti si ca prieten al parintelui Iustin. Va rog, recititi istoria, vedeti care a fost legatura intre Antonescu si legionari, vedeti eventual si daca parintele Iustin a participat la vreo actiune de strada sau de forta si apoi, eventual, reveniti. Pana atunci nu va obositi, nu va public fanteziile. Si va mai rog ceva: exprimarea si gramatica nu au culoare politica, sunt, mai mult sau mai putin, universal aplicabile, deci nu e o greseala sa vi le insusiti.

Răzvan Codrescu said...

Exista o strînsă legătură între gramatică şi logică (psiho-lingvistica zice: între limbă şi gîndire). Cînd una e în suferinţă, cealaltă sigur nu se simte nici ea bine...

Anonymous said...

Noroace.
Am citit tot ce ati scris, si mi va inchipuiam pe la pomana, cu toate dezbaterile voastre si corecturi gramaticale [...], discutand intaratat si cateodata cu ochii umflati. Tot ceea ce am sa spun este " D-zeu sa-l odihneasca", restul e tacere, eventual poate puteti sa evocati si niste momente vesele, ca ar fi mai potrivite decat "balacarelile" de anumite intensitati pe care le-am vazut.

Fratello Metallo

PS. Mi-ati lipsit! ;