Thursday, September 25, 2008

Dialog despre neortodocşi al Sfântului Siluan Athonitul

"Am luat la cunoştinţă de o conversaţie între stareţ şi un arhimandrit care îşi desfăşura activitatea misionară printre neortodocşi. Acest arhimandrit îl stima mult pe stareţ şi a venit în diverse rânduri să vorbească cu el cu ocazia şederilor sale la Sfântul Munte. Stareţul l-a întrebat cum anume predica. Arhimandritul, care era încă tânăr şi lipsit de experienţă, a strigat gesticulând şi mişcându-se din tot trupul:
'Le spun aşa: Credinţa voastră e desfrânare. Totul la voi este deformat, fals, şi nu vă veţi mântui dacă nu vă veţi căi.'
Stareţul a ascultat, şi l-a întrebat:
'Şi spuneţi-mi, părinte arhimandrit, cred ei în Iisus Hristos, cred ei că este adevăratul Dumnezeu?'
'Da, cred.'
'Şi o cinstesc pe Maica Domnului?'
'Da, o cinstesc; dar învăţătura lor despre ea e greşită.'
'Îi cinstesc pe sfinţi?'
'Da, îi cinstesc, dar ce sfinţi mai pot fi la ei de când s-au despărţit de Biserică?'
'Au slujbe în bisericile lor, citesc cuvântul lui Dumnezeu?'
'Da, au slujbe şi biserici, dar dacă aţi putea vedea ce sunt slujbele lor faţă de ale noastre, ce răceală, ce lipsă de viaţă!'
'Părinte arhimandrit, sufletul lor ştie că fac bine crezând în Iisus Hristos, cinstind pe Maica lui Dumnezeu şi pe sfinţi, chemându-i în rugăciunile lor. Dacă le veşi spune că credinţa lor e desfrânare, nu vă vor asculta... Spuneţi oamenilor că fac bine crezând în Dumnezeu, că fac bine cinstind pe Maica lui Dumnezeu şi pe sfinţi; că fac bine mergând la biserică pentru slujbe, rugându-se acasă, citind cuvântul lui Dumnezeu, şi celelalte; dar că în cutare sau cutare punct sunt în greşeală, şi de aceea trebuie să-şi îndrepte această greşeală şi totul va fi bine. Atunci Domnul se va bucura în ei, şi aşa, cu toţii, ne vom mântui prin mila lui Dumnezeu. Dumnezeu este iubire; de aceea, orice predică trebuie să purceadă şi ea din iubire, şi atunci va fi mântuitoare atât pentru cel care predică, cât şi pentru cel care o ascultă. Dar dacă îi veţi osândi, sufletul poporului nu vă va asculta şi nici un bine nu va ieşi de aici.'"
(Din "Viaţa şi învăţăturile stareţului Siluan Athonitul, scrise de ucenicul său, arhimandritul Sofronie")

5 comments:

Anonymous said...

cred ca am inteles mesajul, dar dialogul respectiv era mai simplu fiind vorba de catolici :)

Anonymous said...

http://dexonline.ro/search.php?cuv=bolocan....:)))))))))

Fratello Metallo

Paul Slayer Grigoriu said...

@Alexander: Nu stiu de ce, dar ma asteptam sa dai acest raspuns. Asa e, era vorba despre catolici, dar cele spuse de Sfantul Siluan se aplica si in alte cazuri. Nu e nevoie sa exemplific, se intelege de la sine.

Anonymous said...

@Paul: am zis doar "era mai simplu".

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.