Monday, November 17, 2008

"Zeitgeist" sau panorama deşertăciunilor (II)

9/11

Partea a II-a „Zeitgeist”, „Întreaga lume e o scenă”, se ocupă cu un subiect îndelung dezbătut, evenimentele din 9 septembrie 2001 (9/11) din New York. Prin demonstraţii interesante şi adesea elocvente, sunt reluate cele arătate într-o anumită măsură de Michael Moore în „Fahrenheit 9/11”, dar mai detaliat de Noam Chomsky în cartea sa „9/11”. Chomsky, un renumit lingvist, este în acelaşi timp şi membru în organizaţia Human Rights Watch, şi exercită o critică foarte dură la adresa abuzurilor din politica americană. Viziunea lui este, desigur, una de stânga, însă argumentele pe care le aduce sunt în general extrase din fapte şi depăşesc cadrul ideologic. La fel ca şi cartea sus-amintită, „Zeitgeist” demonstrează că poziţia oficialităţilor americane în legătură cu evenimentele de la World Trade Center şi Pentagon este plină de neconcordanţe sau explicaţii de-a dreptul puerile. Scopul pentru care, conform filmului dar şi al altor cercetători ai evenimentelor, a fost provocată tragedia new-yorkeză, este reprezentat de găsirea unui pretext pentru instaurarea unui control din ce în ce mai rigid asupra cetăţenilor americani şi – prin ricoşeu – străini care intră în vreun fel în contact cu Statele Unite şi aliaţii, care duce în mod inevitabil spre sugrumarea libertăţii. Concluzia este extrem de plauzibilă, mai ales corelată cu diferitele luări de poziţii ale unor importanţi pioni de pe scena politică americană, susţinători ai intervenţiei brutale în viaţa statelor şi a propriilor cetăţeni, sub masca securităţii şi a apărării împotriva unor pericole de tipul terorismului. Fără a putea cunoaşte toate dedesubturile evenimentelor din 11 septembrie 2001, este evident că lucrurile nu s-au petrecut aşa cum ni le prezintă rapoartele oficiale. La fel de evident ca faptul că în Irak nu s-a găsit nici urmă de armament nuclear. Totodată, controalele s-au înăsprit atât în Statele Unite, cât şi în Europa, iar legislaţia evoluează într-o direcţie ce presupune limitarea drastică a libertăţilor individuale. În mod paradoxal, acest lucru a fost sesizat mult înaintea apariţiei „Zeitgeist”, şi semnalat în mai multe cercuri creştine, printre altele prin vocea unor călugări ortodocşi. De pildă, monahul Hristodul Aghioritul vorbeşte şi despre alte crize, ca pretexte pentru înăsprirea controlului asupra cetăţenilor: „În acest punct, criza artificială pe care o urmăreau şi-a atins scopul. Lumea a ajuns în punctul de a cere cu disperare o soluţie şi momentul ‚servirii’ sistemului celui mai totalitar, a celui mai lipsit de libertate şi a celui mai antidemocratic a sosit. Ba chiar sub forma de acadea.” Părintele din muntele Athos se referă la o situaţie existentă în Europa, care în contextul globalizant se aplică însă la fel de bine – ba chiar atinge o oarecare desăvârşire în control – în Statele Unite.
Este primul paradox al „Zeitgeist”: în prima parte este atacat violent şi cu false argumente creştinismul, pentru ca în a doua să fie scoase la iveală aspecte ale manipulării asupra cărora au atras atenţia adesea şi cercurile creştine.

Finanţe şi manipulare

Lucrurile nu se opresc aici, ci continuă în ultima parte a filmului, „Nu-i băga în seamă pe oamenii din spatele cortinei”. Desigur, nu am pregătirea economică necesară pentru a intra în detaliile celor dezvăluite aici. Dar încă o dată remarc că sunt foarte plauzibile, şi că asupra lor au atras atenţia şi alţii. Pe scurt, este vorba despre sforăriile făcute în domeniul finanţelor – aici în special al celor americane – prin banca centrală, care este în acelaşi timp unic fabricator de monedă şi instituţia care împrumută, cu dobândă, statul. Ne sunt înfăţişate câteva dintre personajele puternice ale acestei lumi (Rockefeller, Rothschild), precum şi crizele economice provocate intenţionat pentru a falimenta băncile mai mici şi pentru a ajunge, prin căi aparent cinstite, la împlinirea intereselor mârşave ale finanţiştilor. De la războaie extrem de profitabile, (Al Doilea Război Mondial, în care bancherii americani au finanţat ambele părţi, Vietnam, Kosovo, Irak etc.), până la un control total asupra populaţiei prin sistemul bancar, vedem un scenariu cu tentă apocaliptică al cărui ultim scop este, conform realizatorilor filmului, crearea unui guvern mondial care să aibă controlul absolut asupra fiecărui cetăţean. Repet, nu pot vorbi despre doza de adevăr cuprinsă în fiecare dintre argumentele luate separat, însă contextul general ne trimite spre o concluzie apropiată de cea a filmului. Guvernul unic care să instaureze „noua ordine mondială” (inscripţia „novus ordo seclorum” se găseşte şi pe bancnota de un dolar) este un vechi ideal al masoneriei şi nu numai şi, în viziune creştină, unul dintre paşii importanţi pentru instaurarea domniei lui antihrist. Iar finanţele sunt mijlocul cel mai sigur pentru a asigura o asemenea „unificare”.
Despre toate acestea se vorbeşte intens de câţiva ani buni în medii creştine şi în general religioase. De la articole panicarde până la analize lucide, aceste subiecte sunt la ordinea zilei în convorbirile duhovniceşti. Iată, de pildă, ce spune un stareţ rus, Antonie, comentând o viziune avută în anii 70: „Ce prezintă, în sine, banii actuali? O înşelare, o fantomă, o iluzie, ca şi acele ‚minuni’ diabolice. Toată tehnica produsă devine ceva semnificativ doar în prezenţa a o mulţime de ‚dacă’: dacă este combustibil, dacă sunt piese de schimb etc. (...)Cea mai mare parte de bani se păstrează fie la bancă, fie în hârtii de valoare. Vor dispărea aceste bănci, vor da faliment, ca să poată fi îngenuncheaţi oamenii. Vor dispărea într-o clipită; asemenea repetiţii au mai avut loc şi cu destul succes.” (sursa: http://www.razbointrucuvant.ro). Vedem dar că, în acest punct, dincolo de eventualele nuanţe date de argumentele faptice, cele spuse în film coincid cu semnalele de alarmă trase de diferite voci din lumea creştină. Personal, reţin din această a treia parte a „Zeitgeist” un discurs al unui personaj public care înfierează manipularea prin mass media şi spălarea permanentă a creierelor, în încercarea de a avea controlul facil asupra unor mase needucate şi inculte, discurs ale cărui puncte principale pot fi însuşite cu uşurinţă de orice predicator creştin.
De aici începe de fapt analiza mizei acestui film. Prima parte şi următoarele două se bat cap în cap şi creează o contradicţie majoră. Tocmai oamenii educaţi şi informaţi despre care se vorbeşte spre sfârşitul „Zeitgeist” nu vor înghiţi niciodată falsurile şi minciunile din prima parte. Lucrul s-a demonstrat şi în practică. Atei oneşti, cu bază intelectuală – inclusiv unul dintre cei care au comentat pe acest blog – recunosc cu uşurinţă aţa albă cu care sunt cusute pseudo-argumentele anticreştine de la începutul filmului. Dincolo de orientarea ideologică a oricui, lucrurile nu stau în picioare şi nu pot sluji ca bază de pornire într-o discuţie intelectuală. Şi atunci de unde alăturarea aceasta ciudată?

Interpretare, reacţii, concluzii

Pentru a încerca să înţelegem, trebuie să închidem cercul şi să revenim la cadrul general care apare din nou în concluzia filmului. Se spune aici că oamenii sunt manipulaţi prin minciuni ca religia şi patriotismul (în ce măsură un sentiment poate fi o minciună e de asemenea discutabil, dar nu intru în amănunte), prin care sunt duşi orbeşte către sclavie. Soluţia ar fi refacerea legăturii cu natura şi regăsirea puterii personale ce se ascunde în fiecare om. În cele din urmă, principiul este cel de autodeificare, de om care se face pe el însuşi zeu, adică baza luciferismului, aşa cum se regăseşte în Sfânta Scriptură, în momentul în care diavolul îi spune Evei: „Dumnezeu ştie că’n ziua’n care veţi mânca din el (din pomul vieţii – n. n.) vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca nişte Dumnezei, cunoscând binele şi răul” (Facerea 3, 5). Aceasta este analiza teologică. La nivelul reacţiilor pe care le poate genera „Zeitgeist” în rândul privitorilor neavizaţi, vorbim despre trei variante. Sunt cei care, convinşi de falsul afirmaţiilor din prima parte a filmului nu le vor lua în seamă nici pe celelalte două. Alţii, dimpotrivă, sesizând filonul de adevăr al acestora din urmă, le vor lua de bune şi pe cele spuse de pe creştinism. Tehnica cea mai folosită pentru compromiterea unui adevăr este amestecarea lui cu cele mai monstruoase minciuni. Cei mai numeroşi însă vor fi cei pe care confuzia îi va paraliza. Omul de astăzi, dependent în mare parte de mass media, este bombardat din toate părţile cu informaţii contradictorii, atât de multe încât la un moment dat, orice adevăr i-ai pune pe masă, fie el şi şocant, nu reuşeşte decât să-i sporească nedumerirea. Frica în faţa unor dezvăluiri fără îndoială tulburătoare, neîncrederea, necunoaşterea, îl transformă pe orice om în fiinţă neputincioasă, retrasă în sine, care văzând că nu poate lupta împotriva minciunii şi a opresiunii de tot felul se limitează la viaţa vegetativă definită de un minim confort şi de dorinţa de supravieţuire. „Mai bine rob şi viu decât liber şi mort” devine definiţia modului său de viaţă. Am cunoscut câţiva oameni fascinaţi de „Zeitgeist”, care credeau cu tărie toate cele spuse în film. De fapt, ei m-au determinat să scriu aceste rânduri. Niciunul nu vedea însă soluţii concrete, niciunul nu avea reacţie, pentru simplul motiv că nu-şi putea imagina nici o reacţie utilă. Cei lipsiţi de privire critică ajung să devină sclavii pasivi ai sistemului pe care filmul pare că l-ar denunţa în părţile a doua şi a treia. Fie că duce spre panteism şi contopirea cu natura din învăţăturile orientale – şi care este în cele din urmă o anulare totală a personalităţii – sau către o lipsă de reacţie determinată de frică, „Zeitgeist” este cu adevărat rezultatul unui duh al timpurilor noastre, spiritul confuziei şi amestecului numit tată al minciunii şi stăpânitor al acestui veac.

15 comments:

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

draga paul, am urmarit partial acest film. la un moment dat erau prezentate niste executii de care au avut parte lideri sud si central americani. era un individ care luase parte la toate actiunile subversive economice. dar filmul prezinta numai partea americana a lucrurilor. nici un cuvant despre recent decedatul presedinte al turkmenistanului (mort dupa un atac de cord), nimic despre otravirea lui iuscenko, executiile politice din spatiul ex sovietic, de care evident fsb-ul nu este strain.
ca o concluzie, sunt convins ca actiunile sua sau federatiei ruse sunt firesti pt. superputeri dornice sa-si pastreze rangul. nu vad nimic nou in asta , cu atat mai putin o conspiratie de tip nou, de parca lumea asta a fost vreodata in ultima mie de ani cel putin , cu adevarat de capul ei.

P.s. este o continuare a " The Big Game" .

Anonymous said...

MArfa!

NOi ce bem?!

Cheerz,
L.

Paul Slayer Grigoriu said...

@Marian: La intrebarea de ce ar fi de condamnat in masa lucruri de genul Paris Hilton & co. nu-ti raspund eu. Ia orice duhovnic contemporan si cauta acolo. Cat despre restul, sunt, cum scrie si in post, lucruri care s-au spus si inainte. La partea cu legislatiile similare despre care spui ca nu s-ar fi adoptat in Spania si Anglia, crede-ma, e doar o problema de timp. Intamplator am idee cam cum functioneaza sistemul Schengen si inrobirea merge tot inainte. Vezi si http://proortodoxia.wordpress.com/2008/11/16/criza-finaciaraun-inceput-pentru-criza-artificiala/ .

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

''Este primul paradox al „Zeitgeist”: în prima parte este atacat violent şi cu false argumente creştinismul, pentru ca în a doua să fie scoase la iveală aspecte ale manipulării asupra cărora au atras atenţia adesea şi cercurile creştine.''
Nu vad paradoxul Paul, noi putem sa ne contrazicem 3 nopti pe tema crestinismului dar in alte privinte sa fim perfect de acord.
''Soluţia ar fi refacerea legăturii cu natura şi regăsirea puterii personale ce se ascunde în fiecare om. În cele din urmă, principiul este cel de autodeificare, de om care se face pe el însuşi zeu, adică baza luciferismului, aşa cum se regăseşte în Sfânta Scriptură, în momentul în care diavolul îi spune Evei: „Dumnezeu ştie că’n ziua’n care veţi mânca din el (din pomul vieţii – n. n.) vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca nişte Dumnezei, cunoscând binele şi răul” (Facerea 3, 5)'' Ideologia Zeitgeist este oarecum confuza din punctul asta de vedere, pe de o parte militeaza pentru eradicarea diferentelor , reducerea omului la 0 pe de alta parte intradevar se sugereaza asumarea conditie umane(cum o vad eu) sau luciferism (cum vezi tu).
Atacarea tuturor institutiilor reia practic daca te gandesti ideea lui Herbert, puterea corupe,puterea absoluta corupe absolut.
Partea cu 9/11 m-a lasat oarecum rece, era ceva logica acolo, nu stiu daca scenariul propus e apropiat de realitate dar mi se pare evident ca ceva nu a fost deloc kosher in versiunea oficiala.
Partea legata de finante insa mi s-a parut fascinanta. Probabil pentru cineva familiarizat macar partial cu problema acolo se debitau banalitati(asa cum in prima parte retorica anticrestina reprezenta o argumentatie invechita pentru mine) dar pentru un ignorant ca mine a fost extrem de interesant. De altfel dupa film am inceput sa ''calaresc'' internetul pentru a vedea daca se confirma unele chestii de acolo. Se confirmau. Faptul ca sistemul in sine are o parte frauduloasa este evident si numai prin criza economica prin care trecem acum cand vb amicului Mustaine The System Has Failed. Tu spuneai ca oamenii devin nepasatori si inchisi, este o reactie normala,accepti ideea ca the system is fucking you but what chances do you have to fuck it back? Solutiile d ela final ale filmului sunt caricaturale in cel mai bun caz, full of bs' cum spun americanii.
Haha,Iar am scris ca apucatu'
Pace.

Paul Slayer Grigoriu said...

@Peccatum: Paradoxul consta in aceea ca sunt bagati in aceeasi oala crestinismul si adversarii lui. Corect, putem sa nu fim de acord in privinta credintei si sa ne intelegem cand vine vorba despre finante, dar sa spui ca bancherii si invatatura lui Hristos fac front comun e absurd.
In ceea ce priveste rezistenta, ea consta, dupa parerea mea, tocmai intr-o anumita autodisciplina care sa te scoata din sclavia confortului si a materialismului inrobitor. Adica, pe scurt, "papusarii" te vor incult si needucat, citeste, cultiva-te, nu-ti irosi timpul, cauta, informeaza-te. Asa o sa devii constient de problema si poate n-o sa te mai lasi tarat. In cele din urma, rezistenta ar putea cere sacrificii, si aici intervine dilema: ma pun impotriva curentului, dar ce castig? Ce pret are libertatea? Raspunsul meu il cunosti.

Anonymous said...

Paul, frumos raspuns dar comporta cateva zic eu presupuneri eronate. E paradoxal sa pun in aceeasi oala nazismul si comunismul? Nope.Nu e.
Tu care ai o anumita credinta poti vedea lucrurile asa, eu pot sa le vad altfel.Bancherii nu fac corp comun cu invatatura lui Hristos, dar cu institutia care si-a insusit mantia divinului da.Bogatiile adunate in veacuri de biserica, fie ea catolica sau ortodoxa ne arata ca biserica nu are probleme in a face front comun cu banutu, no matter de unde vine. Intr-un fel e aceeasi problema de care imi amintesc ca noi am mai discutat, din punctul meu de vedere iti trebuie o serioasa gimnastica logica si rationala sa poti aprecia fastul frizand de multe ori prostul gust si bogatia ostentativa pusa in slujba unui om(sau zeu) care a detinut doar ce avea pe el si care a facut apologia renuntarii la acumularea de bunuri nenecesare. Asa cum ti-am mai spus daca Hristos ar fi fost divin cu adevarat si ar veni acum si v-ar vedea catedralele maiestoase, turnurile aurite, vesmintele grotesti pe langa simpla lui camasa... cred ca v-ar spune ca din pacate a vorbit degeaba si nu ati inteles nimic.
La problema rezistentei probabil ca ai dreptate, la urma urmelor daca mintea iti este libera, zidurile ce te-ar putea inconjura nu reprezinta nimic, dupa cum daca esti sclav ,asa ramai indiferent de libertatea aparenta de care te bucuri.
E interesanta si sublinierea faptului ca banii sunt virtuali in majritatea lr covarsitoare, is doar biti de informatie.Ai citit Little Heroes a lui Spinrad, tradusa in romaneste Masinaria Rck'n'Roll?

Paul Slayer Grigoriu said...

Ov course, e una dintre cartile care mi-au marcat adolescenta. Dar prin raspunsul tau mi-ai dat dreptate, pentru ca special am subliniat "invatatura lui Hristos". Eu sunt de parere ca Biserica Ortodoxa o traieste cu vrednicie - doar in ea lucreaza permanent Fiul - tu nu, dar asta e alta discutie.

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Am reflectat indelung dupa vizionarea filmului "Duhul timpului"... Ganditi-va ca aceasta masinarie condusa de un pumn de oameni controleaza tot. La un nivel atat de sus incat reusesc sa corupa parlamente intregi,presedinti si oameni care au putere de decizie asupra anumitor regiuni sau tari. Cei ce nu se conformeaza mor sau dispar subit din peisajul acestei lumi. Credeti ca daca pot inscena moartea unor presedinti, nu pot plati hackeri sau a intra sa stearga informatii,sau sa blocheze/distruga o parte din retea,servere,bla bla? Acest film a fost lasat sa apara pentru a pregati drumul lor [disparitia bancnotelor prin vointa popoarelor si trecerea la un nou sistem de schimb], si in al doilea rand de a lasa oamenii sa creada ca omul mai este liber sa-si exprime parerile sincere cu privire la cei sus pusi. Asa cum mentioneaza la un moment dat sin in "Zeitgeist-Addendum"... oamenii vor ajunge sa ceara ei schimbarea asta. Se va trece la o singura metoda globala de a cumpara/vinde, si in decurs de cateva decenii se va renunta la bancnote. Fie ca vor fi carduri sau cip-uri implantate... ideea este ca toti vom fi contorizati. Si in concluzie as mai adauga ceva, desi as putea parea aberant pentru unii: nimeni nu poate cumpara sau vinde decat cel ce are semnul.

A.

Anonymous said...

În locul părţii a 2-a recomand filmul 'The Money Masters'. Este mult mai elocvent, argumentele urmează un fir logic şi cronologic, şi nu face aluzii inutil anticreştine. Ba din contră, chiar dă exemplu din Noul Testament, cum Mântuitorul a dat dovadă de tenacitate şi multă înţelepciune, nelăsând evreii să profite de puterea banului în pragul Templului Său. Eu nu sunt expert în economie, însă depăşeşte cu mult panorama deşertăciunilor. E bine totuşi să mai auzim şi astfel de prostii din când în când ca să ştim cum să le combatem. Respect, Zaza.

Gabi Popescu said...

Filmul acesta e revolutionar, nu m-am gandit sa existe un film atat de impresionant, atat de exploziv. Am vrut sa scriu un scenariu, despre "Sfarsitul Lumii", am vrut sa incep prin a prezenta cateva scene din istoria umanitatii ca urmare, sa stim cu adevarat, de ce Pamantul nu ne mai suporta...
In privinta religiei, au dreptate, dar e foarte controversata situatia, e greu sa crezi ca totul a fost o minciuna, dar e adevarat a devenit o industrie aceasta "religie". Preotul Bisericii unde merg eu...a ajuns sa faca reclama la Predica a unor reviste crestine venite de la episcop, spunand pana si pretul revistelor...
Totusi cred ca o adevarata Biserica e UNITA fara greseli majore, stiinta a suferit foarte mult din pricina Bisericii Catolice.
Intr-o lume plina de suferinta, si nedreptate au venit oameni extrem de buni, si au fost spulberati, au ramas decat numele lor care vor fi in totdeauna! Sunt sigur ca vom trai dominati de acest "gunoi" care a inebunit oamenii lacomi nu pot sa doarma decat inveliti in acest gunoi numit MONEDA. Nu vom avea alta era pana omul nu va disparea de pe Pamant!

alphaspiral said...

noi suntem Dumnezei fiind creatia Lui, nu este nicio blasfemie la mijloc. umilinta este cheia si linia fina de demarcatie intre gasirea interioara si identificarea cu Dumnezeu si "experienta luciferica". Dumnezeu nu are barba si e pictat in biserici, este in noi, si asta cred ca este cea mai mare problema a oamenilor religiosi ignoranti (dp meu de vedere, negeneralizand evident)- ma refer la cei care 'slavesc' invataturile lui Hristos, merg la biserica in fiecare duminica si de sarbatori, stiu toate ritualurile si ordinile de a pupa prima a doua si a treia icoana, dar in viata de zi cu zi sunt la fel de rai si nepasatori...- ca percep biserica ca un loc unde se duc si se simt mai inaltati, dar care ramane un loc exterior, nefacand legatura cu fructul Creatiei, propria persoana.
cred ca 'eroarea' s-a produs cand s-a perceput crestinismul ca religie si practicat ca atare, in loc sa se inteleaga ideea de baza si sa se practice in lume/viata, nu doar in biserica ca ritual.
new age nu mi se pare vreo boala a societatii, face o sinteza a religiilor si credintelor pagane, punand greutate pe eliberarea oamenilor de ce vorbeam mai sus, religia prost inteleasa. dar cred ca religia prost inteleasca naste si asemenea miscari, si asemenea filme. pe mine unu ma iau nervii cand vad atata manipulare anti-crestina, dar asta pentru ca am intrezarit adevarul simplu pe care-l transmite, dupa partea majoritara a vietii mele cand am fost anti dogma si biserica din ignoranta care este specifica multora. ce vreau sa zic este ca nu trebuie sa hulim noile directii si miscari, ci sa ne intrebam de ce adevarul atat de simplu si sublim al crestinismului nu poate fi perceput de mase...traim intr-o era de carti de noptiera, cand numarul cuvintelor din biblie este la fel sau mai mare cu cel pe care-l citeste un om in toata viata (in cazurile bune), ce sa mai zic de slujbele din biserica unde puterea de concentrare a tinerilor obisnuiti cu pastile rapide de intelepciune este pusa la grea incercare, mie-e ca o dam in tzachisme dac am aduce vorba de strategie si target, dar suntem o societate bombardata de informatie unde concurenta intre idei si concepte este mare, fiecare imbracand costume cat mai colorate si atractive, asa incat cred ca tre pusa problema accesibilizarii mesajului crestin.

KomoriCodru said...

Dragilor, io nu fac decât să vă atrag atenţia unui mic aspect: Dacă chestiile din filmu' ăsta au ajuns la dispoziţia publicului, există 2 variante:
1. Ori sunt cât se poate de reale, şi cei care au produs aceste filme au avut un curaj vecin cu nebunia să dea în vileag aceste fapte;
2. Ca şi multe alte teorii ale constipaţiei de care tot am auzit în decursul anilor, sunt de fapt nişte materiale care au fost "leaked" către cine trebuia, ca să deturneze atenţia de la adevăratele constipaţii, care probabil sunt mult mai nasoale decât ne închipuim...

A, am primit recent un mail constipaţionist... Îi dau un paste la sfârşitul aberaţiilor mele. Poate că l'aţi primitără şi voi la un moment dat.
Deja nu mă mai surprinde nimic, şi probabil pe asta se bazează nenorociţii care sunt la cârma lumii, căci în momentul în care suntem asaltaţi cu tot felul de conspiraţii care mai de care mai demente, deja nu mai ştim ce să credem, şi până la urmă vom ajunge să înghiţim tot ce ni se bagă pe gâtiţă.

Multe chestii din constipaţiile astea sunt deja la mintea cocoşului. Dar faza cu chip-urile biometrice şi aşa mai departe deja mă duce cu gândul la romane şi filme gen Fahrenheit 451 (din 1966!!!) Animal Farm, 1984, etc., asta ca să nu mai vorbim de un anume capitol din Biblie.
Chestia cu 666 în toate cele e un pic cam "far fetched", că dacă stăm să facem calcule şi vrem să găsim numărul ăsta, îl găsim naibii oriunde şi oricând, aşa că nu trebuie să fie neapărat ĂSTA numărul sau semnul diavolului...:D
Dar la un moment dat vom ajunge la nivelul ăsta. Ca "civilizaţie". Şi în momentul ăla, cineva va putea să controleze tot. Şi atunci vom fi utut un cal în mizdă. Ca planetă. Pentru că oricum am da-o, rasa umană este auto-distructivă, şi întotdeauna se va găsi un dement dispus să apese pe un buton.
De ce mai facem umbră pământului? Din egoism. Ca să lăsăm în urma noastră un copil, o casă şi un pom. De ce? din speranţa că nu vom trăi să prindem noi acea "self-destruct sequence", ci urmaşii noştri. Poate ei vor avea decenţa să facă ceva în privinţa asta, că nouă ne e prea lene...:D

Dar deja aberez cam mult...
Iaca meilul de care ziceam mai sus:

Sistemul impotriva noastra (SCEPTIK - blog)


NOTA: Articolul de mai jos a fost primit de la cineva si a fost publicat initial la: http://www..capital. ro/ . Datorita bogatului continut si bunei sistematizari a problemelor, am decis sa-l public la randu-mi. Scopul nu este acela de a va arunca in deznadejde ci de a va mobiliza la rugaciune, pentru vremurile aspre ce vor veni. Dumnezeu sa ne ajute!

Toata lumea se afla la acest moment, intr-o criza diabolic orchestrate de inalta elita mondiala, in special, familiile Rotschild si Rockefeller, cu scopul de a spolia toate popoarele lumii de bogatiile pe care le au si de a-si indeplini visul secular, acela de a conduce, pe fata, nu din umbra ca si pina acum,intreaga planeta.

Aflindu-se pe ultima suta de metri, elitele au conceput aceasta criza, adica lovitura finala, acum 16 ani, prin conceperea bulei imobiliare din Statele Unite (Fannie si Freddy ) si mai
ales a bulei derivativelor. Au reusit prin coruptie si prin folosirea mass-mediei, care e 100% in mina lor, ca guvernele sa inchida ochii la escrocheriile unor escroci mai mici sau mai mari, gen Maddoff, sau la devalizarea a 125 Miliarde de dolari in Iraq, etc.

Astfel ca la momentul pertinent, au denunutat chiar ei, escrocheriile ce se desfasurau, amplificind efectele prin presa si televiziune, declansind astfel criza.

Criza au declansat-o cu scopul distrugerii tuturor sistemelor bancare ale statelor lumii, bazindu-se pe cea mai mare escrocherie si bataie de joc: BAILOUTUL BANCILOR FALIMENTARE IN SUA si UK; sa se dea din banii contribuabilor fonduri bancilor, fara nici un control din partea statului, fara sa le ceara actiuni in schimb, sau sa li le impuna conditii in favoarea cetatenilor. . Dealtfel, primind acesti bani fara nici un control sau sistem de a fi verificati, bancherii imediat si-au permis sa-si acorde niste bonusuri nesimtite,
dupa ce ca tot ei au adus bancile in pragul colapsului.

Semnarea acestui bailout de 780 Miliarde $, a fost posibil prin fortarea politicienilor sa semneze un document de 1600 pagini, numit Stimulus Bill, fara nici o prezentare prealabila a continutului, ci doar cu o ora inainte de semnare. Politicienilor li s-a spus ca daca nu semneaza, guvernul va declansa legea martiala.

Justificarea semnarii acestui act a fost, pasamite, sa ajute economia americana (indirect, cea globala ce ar fi fost afectata de caderea firmelor de asigurari), prin crearea de noi locuri de munca si prin impulsionarea sistemului economic. De fapt banii au ajuns cca 80% la banci si nu s-au creat locuri de munca. Restul au fost canalizati spre diverse firme “prietene”‘ a celor din sistem.

Ce este socant e, ca nici pin azi, Banca Rezervei Federale, nu vrea sa spuna unde s-au dus, la ce banci, cele 2,2 TRILIOANE de dolari din banii contribuabililor.

http://www.youtube. com/watch? v=kyl8c91qPbw

Banca Mondiala, pentru cine nu stie este organic legata de Banca Rezervei Federale a SUA, care este o BANCA STICRT PRIVATA, nu se afla sub controlul guvernului SUA si unde actionari sint familia Rotschild 80% si Rockefeller, 20%. De asemenea FMI este un organ foarte “eficient” al acestor elite bancare. Aici se prezinta o scurta istorie a acestor organisme:

http://video. google..com/

Ca sa nu mai existe nici un dubiu, ca actuala stare este cauzate de conspiratie: Banca Rezervei Federala a stopat din 23 Martie 2006, publicarea cantitatii toatale de dolari in circulatie, pentru a se pregati pentru viitorul de acum. Astfel se tiparesc bani fara acoperire, in nestire si nu se stie exact valoarea inflatiei:

http://safehaven. com/article- 4108.htm

Economistul Peter Schiff (ca si Ilie Serbanescu al nostru) a anuntat inca din 2006, presidentia SUA, mai marii bursei si Rezervei Federale, ca se va produce o criza de proportii. A fost tratat cu condescendenta si bataie de joc. Va rog priviti:

http://www.youtube. com/watch? v=2I0QN-FYkpw& eurl

Comisia de verificare a bursei americane, SEC, a fost informata acum 10 ani, ca escrocul Madoff desfasoara un joc piramidal tip schema Ponzi (Caritas), dar nu au luat nici o masura sa investigheze. Aici este prezentata ancheta senatorului asupra sefilor SEC, care nu stiu ce sa raspunda, ca niste copii prinsi cu lectiile nefacute:

http://www.youtube. com/watch? v=FOKSkaQoF_ I

De altfel, in ultimul film, The Obama Deception (Inselaciunea lui Obama), patriotul si luptatorul american impotriva Noii Ordini Mondiale, Alex Jones, ilustreaza foarte sugestiv ce s-a intimplat in lume in ultima vreme:

http://www.. youtube.com/

Cu banii FURATI de la oameni, elitele si-au permis sa ruineze piata petrolului. De ce? Ne-a spus Soros de ce: Pentru ca mai exista tari rebele, cum e Iran, Rusia sau Venezuela care nu vor sa joace cum le cinta Noua Ordine Mondiala. Si chiar el, spune cu satisfactie, ca Chavez nu poate finanta o revolutie bolivara cu 40$/baril si ca lui Ahmadinejad nu-i da mai mult de un an ca presedinte:

http://www.youtube. com/watch? v=Z5NmW3FCWA8& eurl

Cu banii furati,
elitele mentin pretul scazut la aur, si il cumpara in cantitati industriale. Intre timp se tiparesc cantitati necontrolate de bancnote care vor prabusi in viitorul apropiat moneda SUA.

Elitele cumpara cele mai valoroase proprietati, firme si bunuri pe nimica toata.. Cu o parte din acesti bani furati, isi angajeaza ARMATE PRIVATE, deoarece se asteapta ca in momentul cind oamenii vor afla de marea tradare, sa protesteze cu violenta. In SUA platesc firma Blackwater, actual Xe (ce a actionat in Iraq), iar in Europa este constituita o armata NATO secreta, de elita:

http://www.globalre search.ca/ articles/ GAN412A.html

De asemenea ei isi construiesc BUNKERE SUBTERANE, (20 MILIARDE $ per bucata), unde se pregatesc sa se retraga in caz ca nu mai pot controla masele dezlantuite.

http://www.youtube. com/watch? v=uEDAE_9v4h0& eurl

http://info. po9t.com/ content/o- scrisoare- de-la-un- politician- norvegian

In aceste bunkere stocheaza provizii pe termen indelungat, cumparate tot din banii oamenilor:

http://www.worldnet daily.com/ index..php? fa=PAGE.view& pageId=70281

Pentru eventualitatea unei razmerite extinse, ei si-au pregatit intr-un bunker unde au stocat toate tipurile de semintele de pe pamint, in Svalbard Norvegia, ca sa fie asigurati, ca dupa ce vor declansa la suprafata arme nucleare neutronice de mica putere, care distrug oamenii si viata, dar lasa neatinse cladirile si infrastructura, vor putea sa recreeze pe pamint plantele:

http://news. bbc.co.uk/ 2/hi/science/ nature/6335899. stm

Aceste micro-nukes sint arme nucleare de putere foarte mica, cu timp de injumatatire foarte scurt, cum s-au folosit si in Bali:

http://www.cuttinge dge.org/NEWS/ n1715.cfm

Unul din scopurile lor declarate este ca sa reduca populatia Terei la un minim de 500 milioane, usor controlabil, declaratie cioplita in 8 limbi pe Pietrele ghid din Georgia, SUA:

http://en.wikipedia .org/wiki/ Georgia_Guidesto nes

http://www.radiolib erty.com/ stones.htm

Ei platesc miliarde pentru a studia in laboratoare cum sa faca Virusul Gripei Aviare cit
mai letal; iata ca ce s-a intimplat acum o saptamina in Cehia:

http://www.. torontos un.com/news/ canada/2009/ 02/27/8560781. html

Produc niste arme biologice ingrozitoare, pe care le vor prezenta ca aparute ca rezistenta la antibiotice, dar de fapt obtinute prin militarizarea si modificarea genetica, in laboratoare, a unor stafilococi, printre care necrosis fasciis si stafilococul pyogenes, precum si variante super rezistente al stafilococului aureus. Ele vor “aparea” in lume ca o ciudatenie la inceput, insa fac ca antraxul sau ciuma bubonica sa para ca o plimbare prin parc:

http://commons. wikimedia. org/

http://images. google.com/

http://en.wikipedia .org/wiki/ MRSA

Au introdus in toate produsele alimentare, in sucurile racoritoare, batoanele energetice, etc. sirop de porumb, HFCS (High Fructose Corn Syrup) care prin tehnica de fabricatie contine doze mari de mercur, care produce diabet si alte afectiuni grave:

http://www.chicagot ribune.com/

http://www.msnbc. msn.com/id/ 28877253

Lista produselor in care se gaseste sirop de porumb (HFCS). Veti fi socati de ceea ce aflati:

http://www.accident alhedonist. com

De asemenea nelipsitul Glutamat de sodiu - MSG, sau E621, ce se foloseste ca potentator de aroma, in mai toate supele la plic si adaosurile de mincare tip Vegeta.

http://www.ecomagaz in.ro/vegeta- mult-gust- multa-sare/

Vedeti in acest clip, ce afectiuni grave produce acest aditiv alimentar:

http://video. google.com/

Ne-au introdus in circuitul alimentar aluminiul, un metal care s-a demonstrat clar ca produce boala Alzeheimer:

http://www.alzheime r.ca/english/ disease/causes- alumi.htm

Au introdus in vaccinuri, pe care ne obliga copilasii si pe noi sa le luam, diferite substante, saruri de aluminiu, mercur (Thimerosal) , celule prelevate de la fetusi avortati care destabilizeaza sistemul imunitar al organismului si produc cancer, SIDA si deseori chiar moarte:

http://www.squidoo. com/vaccinestras hdna

Despre celulele de fetusi din vaccinuri, s-au descoperit lucruri terifiante:

http://lizditz. typepad.com/ i_speak_of_ dreams/2009/ 01/vaccines- and-f...

Vaccinuri contaminate cu virusul HIV, descoperite in SUA, au fost retrase si vindute apoi in EUROPA, infectind mii de hemofili:

http://www.youtube. com/watch? v=wg-52mHIjhs

http://www.ahrp. org/infomail/ 0503/22.php

In apa de baut a oamenilor se adauga fluor (in SUA si alte tari). Fluorul afecteaza nivelul general de inteligenta; aviz numarul mare de copii retardati care se nasc:

http://www.fluoride alert.org/ health/brain/

DAR SI IN ORICE PASTA DE DINTI DIN LUME:

http://www2. fluoridealert. org/Alert/ United-States/ National/ Toothpas. ..

In Europa si la noi se introduce clor, care produce cancer, eczeme si boli grave de inima:

http://www.fluoride alert.org/ health/brain/

In sarea de bucate, sarea de masa, se introduce CIANURA! Verificati chiar dvs, pe pachetiul de sare, ce contine E535 (ferocianura de sodiu) sau E536 (ferocianura de potasiu), ca agenti anticoagulare. In stomac sau lichide, ferocianura disociaza in mai multi compusi, dintre care SI CIANURA. Cu fiecare lingurita de sare, introducem in noi CIANURA. Cine are
nevoie sa consumam in orice mincare, cianura? Verificati chiar dvs.

Toate medicamentele care se prescriu, de fapt trateaza efectele si nu cauzele bolii... Aceasta permite mentinearea oamenilor bolnavi in continuare si beneficii de zeci de miliarde, pentru firmele de farmaceutice.

Ca sa ne omoare si mai eficient vor sa voteze in Europa si SUA, CODEX ALIMENTARIUS, prin care vor sa priveze oamenii de vitamine, aminoacizi esentiali, sa introduca numai hrana modificata genetic (GMO). Adica de exemplu, vor sa declare vitamina C, medicament cu distributie controlata, ca si heroina, pe care sa o poti lua numai pe reteta. Spre norocul nostru, niste oameni curajosi au oprit aceast abominabil atentat in Europa (pe moment). In SUA, e in stadiul final de aprobare.

http://www.youtube. com/watch? v=Tbryc6EBnzQ& feature=related

Sterilizarea
barbatilor, prin introducerea in alimentatie a unui soi de porumb modificat genetic, care contine o gena a sterilitatii, precum si sterilizarea prin vaccinare, a femeilor:

http://www.healthfr eedomusa. org/?p=563

Tot pentru reducerea numarului de familii, si deci a copiilor, se voteaza in toata lumea, legi care dau drepturi “excesive” femeilor si copiilor, cum este acum si in Romania, care de fapt vor descuraja oamenii sa-si mai intemeieze familii si sa apeleze la “servicii” platite. In acest fel, statul poate incasa impozit pe prostitutie si e sigur ca nu se mai nasc atiti copii, exact cum s-a trasat calea de scoala eugenica britanica, la inceputul secolului, prin Bertrand Rusell. Prin aceste legi, vor face ca oamenii sa fie si mai insingurati, deci mai expusi la manipularea psihologica. Sa nu uitam ca miscarea feminista, nu a avut decit scopul ca
femeile sa mearga si ele la servici, si sa creasca masa persoanelor impozitate, concomitent cu scaderea numarului de copii.

http://www.bibliote capleyades. net/sociopolitic a/sociopol_ globalelit. ..

De asemenea, elitele vor sa chip-eze toti oamenii, cu scopul de control complet. Si la noi, doresc introducerea peste noapte a buletinelor, permiselor auto si pasapoartelor cu CHIP, sub motivul ca asa e modern, dar de fapt e etapa pregatitoare pentru implantarea CHIP-ului RFID, in mina (RFID=Radio Frequency Identifying Document). Astfel au timp sa realizeze reteaua utilizata la citirea chip-urilor, de la distanta si creaza o obisnuinta in a accepta aceste chipuri. Vedeti aici ce-i spune Nik Rockefeller lui Aaron Russo (pentru ca a spus lumii acest secret, Arron a fost ucis):

http://video. google.com/ videoplay? docid=1263677258 215075609

Chip-urile au o mica baterie de litiu, care doar la o mica fisura, se scurge in fluxul sanguin. Acest litiu e o otrava puternica, care produce moartea in niste chinuri groaznice.

Deoarece, schimbul liber de informatii intre oameni, pe internet, este foarte deranjant pentru aceste elite, care fac eforturi enorme sa blocheze orice informatii din mass media controlata de ei, au inceput sa ia masuri de a desfiinta forma actuala de internet. Astfel ei preconizeaza implemetarea accesului pe baza biometrica la furnizor si siteurile vor trebui “aprobate”. Acestea au fost deja implementate si testate in China, unde functioneaza perfect. Vor incepe de la interzicerea site-urilor pentru adulti, de jocuri si in final vor interzice site-urile “deranjante”. De altfel, politicienii corupti
din Romania, au si votat pe ascuns, in perioada summitului NATO la Bucuresti, ascultarea telefonului, interceptarea mailului si inregistrarea siteurilor pe care navigam. Deci impreuna cu chip-area, se doreste un control absolut, a ceea ce facem, unde ne aflam, citi bani avem, ceea ce cumparam, ce mincam, la ce filme ne uitam, ce ziare citim. ELITELE VOR UN CONTROL COMPLET..

Si daca noi ne razvratim, vor da comanda de blocare a CHIP-ului. Din acel moment, omul inceteaza sa mai “existe” social. Acesta e genul de control pe care il doresc.

DE ALTFEL SCOPUL FINAL AL CRIZEI, va fi ca dupa distrugerea completa a economiilor si sistemelor bancare, oamenii sa fie atit de ingroziti si de terifiati de lipsuri de tot felul, incit vor cere guvernelor sa faca ceva. Atunci, elitele, care asta de fapt si asteptau, vor aduce in prim plan, BANCA MONDIALA, cu O SINGURA MONEDA, VIRTUALA, care va fi introdusa electronic pe chip-ul din mina. Ca urmare a
foametei si a lipsurilor, oamenii vor ACCEPTA DE BUNA VOIE ACESTE CHIP-uri:

http://www.prisonpl anet.com/

Dupa consultarea acestor materiale, cred ca nu mai aveti nici un singur dubiu, ca este o monstruoasa conspiratie impotriva sanatatii, libertatii si in final, a existentei umane.

Am prezentat global, o situatie ce se prezinta extrem de grava si periculoasa pentru viitorul nostru si al copiilor nostri.

Revenim la Romania. In Romania, bancile austriece au amenintat ca vor falimenta piata bancara europeana daca nu primesc fonduri de la statul roman. In consecinta politicienii autohtoni, au fost chemati la Bruxelles, unde li s-a cerut ca Romania sa angajeze acest imprumut. Acesti politicieni corupti, multi fiind pe statele de plata ale masoneriei mondiale, au elaborat rapid un plan de aservire a Romaniei printr-un imprumut debilitant, CEL MAI MARE IMPRUMUT
FACUT DE ROMANIA VREODATA!

Ca sa va fie foarte clar ca e o conspiratie:

1. SECRETISM (aflam din UE, prima oare, ce bani luam noi)

2. GRABA (repede, repede, au si venit sacalii FMI)

3. NU SE DAU JUSTIFICARI CLARE PENTRU UTILIZAREA SUMEI

4. Nu s-au organizat intruniri mediatizate, cu participarea cremei economistilor romani, unde sa se dezbata clar, pe fata, daca avem sau nu, nevoie de imprumut

5. Se evita declararea sumei totale! Asta va permite marirea ulterioara a sumei, la oridecit e “nevoie”. Unii afirma, 20 miliarde, dar e putin probabil, deoarece o tara, mai mica, ca UNGARIA, imprumuta 25 MLRD iar noi, numai 20?

6. Nu s-a indicat un organism clar de control, un sistem de indicatori de verificare a sumelor date

7. Dat fiind marimea sumei si conditiile globale deosebit de grave, precum si faptul ca in final, poporul roman va returna imprumutul, ar fi trebuit sa fie tratat cu o transparenta
TOTALA, in mass media; deasemenea, sa se publice o lista cu ce-bani-se-dau- cui?

Deci, acestea sint definitorii unei FRAUDE DE PROPORTII, care i se pregateste poporului roman...

In Ungaria, au argumentat inca de anul trecut ca au nevoie de 25 Miliarde. Au imprumutat si tot nu au putut evita recesiunea, cititi aici:

http://www.realitat ea.net/

Sa vedem, in continuare, ce se va face in mod real cu banii. Banii vor intra virtual in BNR, iar de aici vor fi dati in proportie de 80%, bancilor straine. Acesti bani, impreuna cu banii strinsi de la populatie, prin dobanzile mari oferite (atentie romani!) vor fi transferati in strainatate, la bancile mama.. Dupa care vor declara falimentul aici, local. Intre timp se vor stradui sa reduca si limita minima de siguranta in BNR, ca impactul sa fie si mai devastator (cum a fost si facut, de curind, cu o variatie mica, e drept,
dar s-a facut ca sa se testeze reactia publicului). .

Cu restul de bani, dupa cum era de asteptat: avem campanii electorale, politicieni care nu au prea avut de furat in ultimul timp. Vor fi abonati la borcanul cu miere!

Deci romanii, se vor alege cu PLATA IMPRUMUTULUI + DOBINZI. Nu numai aceasta, dar imprumutul e conditionat de acceptarea de catre guvern a urmatoarelor conditii:

- banii trebuie sa “AJUTE” bancile austrice in dificultate in Romania

- cresterea taxelor, TVA, impozit profit

- reducearea bugetlui sanatatii si invatamintului

- obligativitatea CHIP-arii (la inceput pasaport, dupa aceea buletine si permise auto, gradual, si in final in corpul uman)

- obligativitatea montarii camerelor de luat vederi peste tot

- implementarea statului politienesc absolut, cum a fost arat in romanul orwelian “1984″ si in care romanii au trait timp de 50 de ani

- obligativitatea vaccinurilor
(vedeti HPV si acum vedeti contaminarea cu Gripa aviara in Cehia, Austria si Germania)

Cititi aici pe linga ce pericol am trecut (nu se stie sigur, daca a trecut!):

http://www.infowars .com/

Ca urmare, va rezulta imediat o devalorizare accentuata a leului, la cca 7…8 RON/EURO, se vor mari de cca 8 ori a impozitelor pe proprietati, se va mari TVA si in general toate taxele, cu scopul de a plati datoria. In urma procedurii de Asasinat Economic, tara va fi la dispozitia “firmelor prietene” FMI, care vor veni ca hienele sa se infrupte din ce a mai ramas din tara noastra. Vedeti aici cum actioneaza FMI:

http://video. google.com/ videoplay? docid=-732244634 4238270341

Daca nu credti, aduceti-va aminte de anii ‘90, ce s-a intimplat in Romania.

Cine
sustine cel mai vehement acest imprumut? Dl. Guvernator Mugur Isarescu, care face parte din Comitetul executiv al Comisiei Trilaterale, unul din organele importante ale conspiratiei mondiale:

http://209.85. 129.132/search? q=cache:cFWPiknW 4oMJ:bataiosu. wordpres. ..

Daca domnia sa a afirmat acum doua luni ca totul e OK, ca avem suficiente rezerve, cum s-a schimbat atit de radical situatia, incit va fi nevoie sa imprumutam asa o suma mare, CEA MAI MARE DIN ISTORIA ROMANIEI?

Ideea este ca acesti tradatori, vor aduce diverse date, diverse calcule si statistici contrafacute, sa-si ascunda hotia. Trebuie ca poporul roman sa fie ferm: daca actualul guvernator nu se pricepe sa administreze Banca Nationala, cu ce avem in acele conturi, sa plece! Daca nu vrea, va fi fortat de popor, ca si guvernatorul Bancii din Islanda care A
FALIMENTAT VOIT ISLANDA:

http://www.itnsourc e.com/shotlist/ /RTV/2009/ 02/11/RTV249809/

http://news. . xinhuanet. com/english/ 2009-02/27/ content_10915777 .htm

Trebuie sa o facem inainte ca sa ne falimenteze!

Atentie foarte mare romani. Situatia nu e similara cu a anilor ‘90. Acum lumea se afla intr-o acuta recesiune. TOATA LUMEA! Exista un indicator real (nu poate fi manipulat), Baltic Dry Index, care arata cite tone marfa, se transporta intre porturi in lume. Acest indice a scazut de la 10,000 la 700, acum cu criza. Asta inseamna ca nu se mai transporta marfa de la producatori inspre consumatori, Se va consuma ce este in depozitele en-gros si dupa aceea , gata.

http://www.rense. com/general85/ des.htm

Presedintele Agrostar, dl. Stefan Niculae ne avertizeaza ca, datorita legilor votate de politicieni, anul acesta productia agricola va fi insuficienta si va trebui sa depindem in totalitate de importuri:

http://www.realitat ea.net/

Ca sa va faceti o idee, ca in toata lumea, in 2009 productia agricola s-a redus la 15% din cauza secetei:

http://www.unleaven edbreadministrie s.org/?page= drought

In SUA, in California (grinarul american) elitele nu dau apa pentru irigatii, in Australia a fost un incendiu devastator, in majoritatea tarilor e o seceta extinsa:

http://www.cfbf. com/agalert/

Deci, sintem complet expusi,
securitatea nationala va fi complet compromisa cu acest imprumut si datoria noastra e sa-i oprim pe politicieni sa ia acest imprumut.