Sunday, January 25, 2015

Un cântec pe săptămână - BB King, "How Blue Can You Get" (în concert la închisoarea Sing Sing)



Suntem în 2015 şi acum 90 de ani se năştea, pe o plantaţie din Mississippi, Riley King, devenit ulterior mult mai cunoscut sub pseudonimul BB King. BB sunt iniţialele de la Blues Boy şi, cu adevărat, puţini muzicieni au trăit şi cântat blues-ul ca acest artist a cărui amprentă inconfundabilă a străbătut anii şi a influenţat generaţii întregi de muzicieni, de la britanicii care au preluat muzica aceasta – „neagră” prin definiţie la începuturile ei – şi i-au adăugat un plus de volum şi de amplitudine până la trupe ca U2, cel puţin în perioada când Bono era mai puţin ocupat cu participarea la planuri politice progresiste. Cu toate colaborările pe care le-a acceptat, esenţa muzicală a lui BB King a rămas nealterată, ancorată în folclorul începutului de secol al negrilor din Statele Unite, cu rădăcini vechi şi suferinţe noi. Stilul parlato, calitatea narativă a multor cântece, mularea instrumentalului după versuri, cântate sau uneori pur şi simplu povestite, sunt dublate la BB King de un sunet inconfundabil. El singur mărturiseşte că nu s-a priceput niciodată la acorduri, suportul armonic venind de la trupa de acompaniament, atunci când aceasta exista. Semnnele sale distinctive sunt construcţiile melodice, vocea învăluitoare şi mai ales acel vibrato care i-a făcut pe chitarişti ca Eric Clapton sau Carlos Santana să spună că le este de ajuns să audă o singură notă ca să-l recunoască pe BB King.
„How Blue Can You Get” (titlu alternativ „Downhearted”) este un cântec înregistrat pentru prima dată de Johnny Moore’s Three Blazers în 1949, un blues clasic de 12 măsuri (cu progresia clasică tonică-subdominantă-tonică-dominantă-tonică) atribuit criticului de jazz Leonard Feather şi soţiei sale Jane. BB King l-a înregistrat în mai multe variante, sub ambele titluri, începând cu 1963. Cu versuri pline de un umor amar, cântecul a devenit inconturnabil în concerte, iar varianta pe care v-o propun este socotită de însuşi bluesman una dintre cele mai bune. În ciuda sunetului nu foarte clar, toată emoţia străbate din acest spectacol ce a avut loc în 1972 la închisoarea Sing Sing. Dacă-i dă Dumnezeu zile, BB King va împlini pe 16 septembrie 90 de ani.




1 comment:

Anonymous said...

O interpretare majestically, cu faimă şi demnitate, care surprinde permanent auditoriul. O amprentă muzicală de excepţie. Pensionaru'