Wednesday, August 13, 2014

Săptămâna aceasta, în loc de cântec - Psalmul 36

Săptămâna aceasta vă propun tot ceva de ascultat – și de citit – un pic altfel. Literar vorbind, aveți aici o mostră dintr-una din cele mai importante opere poetice din vechime, Psalmii lui David. Din câte știm, aceștia erau de obicei cântați, adesea cu acompaniament de psaltire, un instrument cu coarde, descris chiar în cuprinsul unuia dintre psalmi.

Însă Psalmul 36 este un îndemn la reflecție și un semn al speranței. Uitați-vă la conflictele care sporesc în număr și intensitate în jurul nostru. La est situația e încordată și inamicii imprevizibili. Niciunul nu s-a manifestat prea prietenos la adresa noastră, cel puțin nu în ultimul secol. În Orientul Mijlociu un stat autoproclamat a pus gând rău întregii culturi europene și întregii creștinătăți. În țară ni se arată mereu pricini de dezbinare, învrăjbire, chemări la anarhie sau la supunere oarbă. Iar cel mai mare dușman sunt propriile noastre slăbiciuni, îndoieli, depresii, care ne macină neîncetat. Psalmul 36 este armă împotriva tuturor acestora. Și speranță neclintită că vom birui toate încercările dacă ni-L facem aliat pe Cel neînvins.


Părintele Ștefan Nuțescu este starețul chiliei Bunavestire din schitul românesc Lacu din Sfântul Munte Athos și autor a numeroase traduceri din părinți athoniți contemporani sau mai vechi.

No comments: