Monday, November 3, 2014

Primul tur de scrutin, primele concluzii

Turul I, turul II



Se va discuta probabil intens în cele două săptămâni care ne despart de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România despre cine şi cum a votat. Şi, cum e firesc, întrebarea care va pluti deasupra procesului electoral va fi legată de direcţia voturilor celor care, în primul tur, au votat pentru alţi candidaţi decât cei "calificaţi" mai departe. Orice pronostic bazat pe "cine cui îi va da voturile" este hazardat, pentru că ştim din propria experienţă că cetăţeanul nu se orientează decât arareori după indicaţiile candidatului ieşit din calcul. Însă am putea încerca o privire de ansamblu asupra scenei electorilor români.

Alegătorii Monicăi Macovei

 Este aproape clar că votanţii Monicăi Macovei se vor reorienta către Klaus Iohannis. Sunt în general oameni care, vorba unui prieten, mai degrabă şi-ar tăia o mână decât să pună ştampila pe Ponta. În plus, probabil că însăşi candidata lor îi va îndemna în această direcţie. Şi deşi, după cum am spus mai sus, acest lucru este adesea înşelător, în cazul celor care au ales-o pe doamna Macovei ar putea avea o pondere mai însemnată decât în cel al altor candidaţi ieşiţi din cursă după primul tur.

Alegătorii Elenei Udrea

 

În principiu, situaţia este asemănătoare şi în cazul alegătorilor Elenei Udrea. Doar că aici apare o mică problemă. Numele ei: Traian Băsescu. Este clar că printre votanţii reprezentantei PMP se află mulţi dintre următorii cei mai determinaţi şi - îndrăznesc să o spun - fanatici ai actualului preşedinte. Or acesta nu a încetat, pe întreaga perioadă a campaniei electorale, să-l pună la zid pe candidatul ACL, ducând adversitatea şi ipocrizia până într-acolo încât să spună că cel pe care cândva nu-l scotea din incompetent şi lipsit de substanţă (pe bună dreptate, îndrăznesc iar să spun!), Crin Antonescu, ar fi fost un candidat mai potrivit decât Iohannis. Să spunem că cei care au intuit jocul lui Băsescu, acela de a-l vedea pe Ponta ales pentru a putea apărea apoi ca salvator al dreptei, sunt totuşi puţini. Însă actualul preşedinte a declarat răspicat că ia în calcul serios varianta de a nu vota în cazul în care turul doi i-ar pune faţă în faţă pe Ponta şi Iohannis respectiv Macovei. Dacă dintre cei care au ales-o pe doamna Udrea la primul tur se vor găsi unii care să urmeze întocmai sugestiile preşedintelui, aceştia ar putea constitui o pierdere pentru grupul de votanţi ai lui Iohannis - cu atât mai mult cu reprezentantul ACL are de recuperat nişte voturi pentru a-l ajunge pe Ponta, ai cărui fideli îl vor urma, fără îndoială, până în pânzele albe.

Alegătorii lui Călin Popescu-Tăriceanu

 
Un alt grup greu previzibil este reprezentat de cei care l-au ales pe Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul prim ministru şi-a jucat cu aplomb rolul prestabilit de iepure al lui Ponta şi cei care îi urmăresc îndeaproape poziţiile din ultima vreme se vor duce disciplinaţi spre candidatul PSD. Există însă posibilitatea ca printre alegătorii domnului Tăriceanu să fie unii dezamăgiţi de sciziunea PNL, nostalgici ai guvernării începute în 2004, pe scurt, oameni cu convingeri liberale pe care partidul chemat să ducă mai departe doctrina politică la care aderă nu-i mai reprezintă. Aceştia din urmă, cu sughiţuri şi regrete, îşi vor pune ştampila pe Klaus Iohannis. Care este raportul între aceste două categorii în rândul votanţilor lui Tăriceanu? Iată o întrebare al cărei răspuns poate atârna mult în balanţa care va stabili viitorul preşedinte al României.

Alegătorii lui Corneliu Vadim Tudor (plus Gheorghe Funar)



Ca o stafie a unor vremuri apuse se insinuează pe undeva şi rămăşiţa celor care încă mai cred în Corneliu Vadim Tudor. Sunt puţini, dar într-o asemenea încleştare orice vot poate conta. Adepţi, în marea lor majoritate, ai unei înguste viziuni etnicist-filetiste sau visători la o presupusă dreptate de tip Ţepeş, aceştia fie vor vota cu Ponta, în ideea că nu poate un neamţ să conducă România, fie vor rămâne acasă. Gheorghe Funar nu a contat în aceste alegeri, deşi, dacă e să ne luăm după declaraţiile făcute la câteva zile înaintea primului tur de scrutin, cum dacii sunt strămoşii lumii întregi iar Deutschland înseamnă de fapt "ţara dacilor", mâna de rătăciţi care l-a crezut pe Funar s-ar putea îndrepta acum spre dacul Iohannis. 

Alegătorii lui Dan Diaconescu

 
Cei care l-au ales pe Dan Diaconescu - nu foarte mulţi, dar prezenţi în mod constant pe scena noastră electorală - sunt în general oameni frustraţi, cu un slab nivel intelectual, fără aspiraţii dincolo de mica ciupeală şi un simţ al justiţiei rudimentar, violent şi legat mai degrabă de un spirit revanşard de gaşcă decât de ideea de dreptate. Desigur, nu vreau să-i jignesc cu nimic pe oamenii cu adevăraţi necăjiţi care, copleşiţi de greutăţile unei vieţi cu adevărat insuportabile, şi-au pus naiva speranţă în candidatul-televiziune. Dar cei mai mulţi dintre alegătorii lui se încadrează în descrierea de mai sus. Iar aceştia au constituit totdeauna o parte importantă a masei de manevră a FSN/ PSD. Deci cel mai probabil vor vota cu Ponta.

Alegătorii lui Kelemen Hunor şi Zsolt Szilagyi



Ne rămân alegătorii separatiştilor unguri Hunor şi Szilagyi. Cei bine familiarizaţi cu agenda acestor activişti anti-români vor vota, fără nicio îndoială, cu Victor Ponta. Conducerea acestuia şi a PSD-ului le garantează posibilitatea de a înainta mai departe pe nesimţite, cu paşi mărunţi, spre idealul scindării statului naţional unitar român. În plus, dacă ţinem seama de lobby-ul lor internaţional, cu un sas preşedinte al României le-ar fi destul de greu să-şi susţină propaganda mincinoasă despre aşa-zisa persecuţie a minorităţilor din ţara noastră. Klaus Iohannis a declarat cu câteva luni înainte de alegeri că nu crede în autonomia pe criterii etnice. În ce măsură alianţa care îl susţine s-ar putea abţine de la ispita unei cooperări cu UDMR nu ştim. Însă PSD-ul, prin doctrină şi apucături, e gata să-i lase pe separatişti să-şi vadă în linişte de jocurile lor. Pe de altă parte, există foarte mulţi unguri de bun-simţ, fără mari agende politice, care-i urmează pe alde-Hunor pentru că sunt de-ai lor, fără să intre prea mult în detaliile jocului de putere. Repet, aici îi iau în calcul în special pe votanţii candidatului UDMR, pentru că agenda lui Szilagyi este atât de transparent extremistă încât pentru el nu au putut vota decât cei care-i sunt alături în cuget şi simţiri. Dintre cei care şi-au pus ştampila pe domnul Hunor ar putea exista însă un număr important care să opteze, dintr-un bun simţ elementar, pentru Klaus Iohannis.

"Abstinenţii"



O pondere importantă o vor juca la al doilea tur de scrutin şi cei care nu au votat la primul. Dat fiind raportul de forţe din acest moment, este şi mai clar că absenţa lor punctează în favoarea candidatului aflat în avantaj, Victor Ponta. Mă tem că cei mai mulţi dintre cei care nu s-au prezentat la primul tur vor sta acasă şi la al doilea. Însă cred că puţinii care totuşi se vor răzgândi îl vor alege pe candidatul ACL.

Ce e de făcut?



În cazul în care până acum cuiva nu-i era clar ce se întâmplă, bătaia de joc de la secţiile de votare din străinătate ne arată încă odată la ce metode apelează reprezentanţii PSD şi candidatul Victor Ponta însuşi. Dacă actualul prim ministru nu a avut nicio reţinere în a propune cu doar câteva zile înainte de alegeri un proiect prin care ar fi limitată libertatea presei, iată că sfidarea şi nesimţirea continuă în stil mare. Sunt mulţi care susţin că cei din diaspora nu ar trebui să voteze. Nu discut aici această ipoteză - care mi se pare o aberaţie - ci pornesc de la premisa că în momentul de faţă legea prevede că aceşti conaţionali ai noştri au drept de vot la fel ca oricare dintre noi. Cunosc personal cazurile a doi oameni care au stat la coadă 3 ore respectiv aproximativ 5 ore (în Berlin şi Londra) pentru a-şi putea exprima opţiunea. Poate că acest lucru ne va convinge: Victor Ponta şi PSD trebuie măturaţi definitiv şi irevocabil de pe scena politică din România şi înfundaţi în coşul de gunoi al istoriei. Avem cu toţii două săptămâni în care să reflectăm, să ne rugăm şi apoi să acţionăm cu discernământ.

LATER UPDATE: Cineva îmi sugerează că numărul celor din diaspora care ar fi votat dacă nu se producea haosul deja binecunoscut ar fi fost, totuşi, nesemnificativ. Şi de aceea PSD nu s-ar fi încurcat să fure aici, sub lupa presei internaţionale. De aceea, cozile şi imposibilitatea de a vota a unora ar fi cauzate nu de hoţie, ci de incompetenţă. Chiar şi aşa PSD-ul şi Ponta trebuie măturaţi - cei care vor să gestioneze o ţară nu pot gestiona nişte amărâte de urne? Personal, rămân în dubiu, dar am decis să public aceste rânduri pentru că şi aceasta e o ipoteză demnă de luat în calcul. 

5 comments:

Anonymous said...

Din categoria "Abstinenti", mi-e teama ca in turul al doilea randurile lor vor fi ingrosate in cadrul Diasporei - exact din cauza situatiei pe care ai descris-o in ultimul paragraf. E drept, unii din conationalii nostri aflati peste hotare au afirmat ca vor merge la vot in turul 2 numai "de-ai naibii", dar am auzit asta numai de la oameni care locuiesc intr-un oras unde exista sectie de vot. Si, normal, este aberant sa-i ceri unui om care trebuie sa ajunga inapoi acasa, care a doua zi merge la serviciu, care poate mai are si o familie in grija sa astepte umil cu orele pentru a-si exercita nu numai un drept (bun, rau, cum o fi el) garantat de constitutia tarii a carei cetatenie inca o detine, ci pentru a-si arata grija fata de apropiatii aflati in Romania.

Acestor oameni le pasa si, pentru asta si pentru ca PSD-ul si-a luat-o mereu "in freza" peste hotare, sunt tratati ca cetateni de mana a doua. Poate ca unii o fac pentru ca vor in mod constient sa revina in Romania, altii pentru ca nutresc in subconstient un astfel de gand pentru ei sau copiii lor, altii pentru ca pur si simplu ii intereseaza soarta prietenilor din tara. Si ei, cei mai multi, sunt scarbiti de politica de aici. Nici ei, cei mai multi, n-au gasit un candidat care sa-i reprezinte in totalitate. Dar ei au ales sa stea ore intregi in frigul din Stockholm, in ploaia din Stasbourg, la sute de kilometri de casa in Torino, la unica sectie de vot din Belgia; ca sa nu mai vorbesc de aglomeratia cumplita din Paris, Londra si New York.

Evident ca dreptul la vot inseamna si dreptul de a nu vota. Spre deosebire de tine, Paul, nu sunt adepta acestei optiuni cu exceptia unor cazuri extreme. Dar chiar si cu acest drept, cred ca la primul tur de scrutin din 2014 paleta de candidati a fost destul de "colorata" pentru ca cei mai multi alegatori de buna credinta sa gaseasca un candidat cu al carui program sa rezoneze partial. Din punctul meu de vedere, modul in care a reactionat Diaspora (prezenta, determinare si proteste) este o palma data celor care, asa cum spuneai in postarea anterioara, inca-l asteapta pe Fat-Frumos sau a celor care, desi (statistic vorbind) mai au zeci de ani de trait, considera ca pentru ei nu se mai poate schimba nimic.

Da, avem dreptul de a vota sau de a nu vota. Poate suna melodramatic, dar ganditi-va ca exista posibilitatea ca astazi sa nu mai fi benefiaciat de acest drept daca unii nu si-l exercitau, chiar si in scarba, acum cinci ani.

Respect, Diaspora! Indiferent de casuta in care ati pus stampila, ati demonstrat ca aveti sange in instalatie!

Ca fapt divers, concluziile le trage fiecare cum doreste:
1. In Italia au putut vota aprox. 35.500 de romani. Conform INS, in Italia locuiesc peste un milion de romani, iar peste 600 de mii muncesc legal in acest stat.
2. Revenind la Strasbourg, s-au prezentat la vot de patru ori mai multi romani decat la Europarlamentare.

Donkeypapuas said...

Părerea mea este că cel mai impredictibil este electoratul naţionalisto-populist. Am scris şi la mine pe blog. Depinde de cum va juca Ponta. Dacă se va repezi ca deşteptu' să semne pacte cu UDMR, s-ar putea trezi cu o reacţie vehementă anti-maghiară de la cei doi (trei) lideri ai acestui segment.
Pe de altă parte - şi pentru asta trebuie să aşteptăm cel puţin până mâine - dar nici sprijinul lui Tăriceanu s-ar putea să nu fie atât de sigur pentru Ponta chiar dacă i se promite fotoliul de premier. Experinţa politică îi de demonstrează că nu se mai află în perioada 2007-2008 când putea guverna - pentru că PSD şi PD-L se anihilau reciproc - cu 20%. Acum va avea o frupare fidelă, formată din transfugi, de doar 3 sau 4% din parlamentari şi se poate aştepta oricând ca să fie debarcat iar în locul lui să fie impus ca premier numele care deja se vehiculează (naşu' George Maior).
Foartă importantă mi se par alte trei lucruri:
- un spor al prezenţei în turul 2 în judeţele din Transilvania
- o conştientizare în Muntenia şi Moldova a pericolelor pe care Ponta le reprezintă pentru mica proprietate ţărănească
- o prezenţă dacă nu carismatică, cel puţin serioasă şi competentă a lui Iohannis în dezbateri.
PS: ar mai fi una care l-ar BUBUI pe Ponta! Crin să se trezească şi să fie locomotiva campaniei.

Paul Slayer Grigoriu said...

De acord cu cele trei puncte mentionate de tine in final, doar ca, din pacate, al doilea (constientizarea amenintarii fatza de mica proprietate taraneasca in Muntenia si Moldova) mi se pare extrem de greu de realizat.

Donkeypapuas said...

De furat, s-a furat dar nu în străinătate (unde obiectivul era altul - împiedicarea creşterii procentelor anti-Ponta), ci prin curţile baronilor: Dragnea, Pandele... Utilizând turismul electoral cu automobilul.

Donkeypapuas said...

Paule, dacă auzi şi tu dezinformarea cum că Iohannis nu ar fi fost în nici o Zi Naţională la ceremoniile de la Sibiu, să le spui că sursa acesteia este un anume Sorin ilieşiu, cadru de nădejde până mai ieri al instituţiei înfiinţate de Brucan, GDS, cu un program atât de "naţional" după cum îl ştie oricine. Iar apoi, să se uite nu cu muşlt timp în urmă - în 2013 - la cea mai mare defilare de până atunci în oraşul transilvănean.
PS: onor tov fost băsist (pentru că GDSist) Ilieşiu s-o fi referit la ceremoniile din 2009, când Iohannis se găsea împreună cu Crin, Ciuhandu şi... candidatul PSD, Geoană, în Timişoara pentru sărbătorirea Zilei Naţionale? Nu ştiu! Dar Ilieşiu o fi sărbătorit vreodată Unirea românilor sau numai Marea revoluţie din Octombrie?