Thursday, November 5, 2015

Incendiul din Colectiv - o mărturie şi o datorie. III: Profitorii.



     Cel care m-a dus cu maşina la înmormântarea lui Vlad Ţelea este un bun prieten din vremea liceului şi are o firmă de PR. Se întâmplă adesea ca viziunile noastre asupra realităţii să difere, însă trebuie să recunosc că are un fler bun pentru campaniile media, făţişe sau - mai ales! - mascate. Când m-a sunat sâmbătă dimineaţa, abia dezmeticiţi amândoi, mi-a spus că deja momentul încearcă să fie confiscat în scopuri propagandistice. "Mă aşteptam", i-am răspuns. Însă amploarea şi perfidia manevrei m-au surprins.
     În momentele de furie disperată şi neputincioasă pe care le naşte o tragedie de genul acesta, una dintre tendinţe e să cauţi ţapi ispăşitori, pe cineva sau ceva pe care să te descarci. E o pornire de moment, dar care poate fi speculată de oameni abili şi fără scrupule. Eu însumi am avut două impulsuri cărora, slavă Domnului, le-am rezistat. În momentul episodului povestit zilele acestea de presă, când Adrian Despot a răcnit la un operator TV să lase camera şi să care oameni, eram lângă el. Furios, şocat, neputincios. M-am gândit să-i dau o palmă omului care filma tragedia, apoi mi-am dat seama că nu aş face decât să adaug un strop de amărăciune tristeţii deja existente. Mai târziu, la spitalul de urgenţă Floreasca, un alt cameraman m-a bruscat. M-am uitat lung şi urât la el, dar până la urmă nu am reacţionat nici măcar verbal. Anumiţi "formatori de opinie" - care nu au fost acolo în noaptea dramatică, dar au găsit cu cale să profite - a încercat să confişte momentul şi să canalizeze furia către Biserică.
     Indiferent de convingerile fiecăruia, din minim respect, nu era cazul ca încă de a doua zi să se agite teme politice fără nicio legătură cu cele întâmplate. Remus Cernea promova de zor un "articol curajos" care relua eterna temă a numărului de biserici şi spitale, într-un moment în care nu se punea problema - nu s-a pus în niciun moment al desfăşurării evenimentelor de după Colectiv - lipsei de locuri în spitale. "Curajoase" nu văd de ce ar fi asemenea articole, de vreme ce sunt răspândite peste tot, mainstream-ul hipsteresc al zilei. Nu intru acum în miezul disputei. Subliniez doar că nu era momentul potrivit. Şi nu mă refer aici la puştii care au agitat o pancartă la marşul tăcerii de duminică - singurii filmaţi şi răs-difuzaţi de media, desigur. Aceia au făcut-o din convingere naivă şi indusă, pentru că au acces mai ales la platforme media care-i îndeamnă la asemenea acţiuni. Poate că la vârsta lor aş fi făcut la fel. Dar tema aceasta este fluturată şi promovată de manipulatori abili.
     Cea mai bună lecţie de manipulare am primit-o la o emisiune televizată, unde am fost invitat în calitate de martor direct al evenimentelor şi lăsat să vorbesc foarte puţin. Printre alţii, în studio se afla Cătălin Tolontan. Cătălin Tolontan ştie foarte bine cum se poate "îmbrăca" o ştire astfel încât să pară că spune adevărul, dar să inducă o percepţie gata făcută. Şi exact de această ştiinţă s-a folosit, atunci când a spus că "Biserica a făcut declaraţii inacceptabile". Când i-am atras atenţia că nu e vorba despre Biserică, ci despre anumiţi preoţi, a reformulat: "Biserica, prin anumiţi reprezentanţi ai ei..." Dar la fel de bine se putea spune că, prin alţi reprezentanţi, a făcut mult bine. Numai că sămânţa era deja sădită. Ca o comparaţie, e ca şi cum aş spune "presa, prin anumiţi reprezentanţi ai ei, ia şpagă"; sau "România, prin anumiţi reprezentanţi ai ei, cerşeşte în Londra"; sau, iarăşi, "rockerii, prin anumiţi reprezentanţi ai lor, iau heroină". Asta dincolo de faptul, neînţeles de mulţi şi ignorat cu bună ştiinţă de alţii, că Biserica nu înseamnă doar ierarhia, ci înseamnă corpul credincioşilor, fie ei ierarhi, preoţi sau mireni. Dar pentru anumite cercuri de opinie, indiferent de ce se întâmplă, Biserica e de vină. Dacă iese în public, "încalcă neutralitatea". Dacă nu iese, "nu-şi manifestă compasiunea". Şi aşa se face că o tragedie pe care Biserica nu a influenţat-o cu nimic ajunge să-i fie pusă în cârcă. Şi că afirmaţiile eronate ale unora - dintre care mulţi nu sunt preoţi sau ierarhi, cu atât mai puţin reprezentanţi oficiali ai Bisericii - sunt puse pe seama ei, în timp ce acţiunile nobile ale multor preoţi şi credincioşi, de pildă cei pe care i-am dat ca exemplu în postarea anterioară, sunt luate în calcul individual. Părintele Mihai-Andrei Aldea, cel care-i apără pe rockerii de la Colectiv de acuzaţia de satanism şi socoteşte minunat mesajul cântecului "The Way We Die" sintetizează şi aici bine lucrurile: "Eu am aflat, direct şi indirect, cât de nepriceput şi chiar ticălos sunt! De ce? Păi pentru că sunt preot, de exemplu. Este adevărat că parohia din Bucureşti în care am slujit 14 ani a sprijinit mai mulţi bolnavi decât au văzut în viaţa lor ateiştii de serviciu din mass-media. Este adevărat că noi am ajutat secţii de spital şi clinici, că am ajutat bolnavi şi familii de bolnavi, că am fost implicaţi în acţiuni pentru persoane cu handicap, în cele pentru oamenii cu sindrom Down sau cu autism şi în multe altele asemenea. Este adevărat că în vreme ce 'eroii' gândirii ateiste făceau spume la gură împotriva Bisericii, între o bere şi un whisky, noi mergeam pe câmp în arşiţă sau crivăţ, ducând mâncare, haine, scutece, lapte praf, medicamente şi alte ajutoare celor care locuiau între cartoane şi grămezi de vreascuri. Dar sunt preot, deci sunt de vină pentru că nu sunt spitale şi medici în România. Eu. Nu politicienii! Nu cei care spuneau acum câţiva ani că 'ţinem degeaba 200 de spitale' şi le-au desfiinţat!"
     Dintre oamenii Bisericii - repet, Biserica este corpul credincioşilor, mireni şi ierarhi - unii au vorbit cu discernământ despre tragedia de la Colectiv, alţii fără, unii au greşit din rea-voinţă, alţii pur şi simplu s-au înşelat. Dar acea compasiune despre care vorbeşte toată lumea a existat şi s-a manifestat, spiritual şi material. Se întâmplă să fiu "insider" atât în comunitatea rock cât şi în viaţa Bisericii, deci ştiu aceste lucruri direct de la sursă. În parohia mea, preotul a citit rugăciuni pentru cei vii - pe cei pe care-i cunoşteam eu i-a pomenit cu numele la Liturghie - şi pentru morţi. Şi aşa s-a întâmplat în toată ţara. "Şi? Parcă foloseşte la ceva?" mi-a aruncat un prieten ateu. Unii cred că foloseşte, alţii că nu, însă discuţia e alta: asta face în primul rând Biserica. Se roagă. Şi faptul că s-a rugat public pentru cei care au trecut prin focul din clubul bucureştean arată că, în domeniul ei de activitate, s-a implicat. A-i reproşa acest lucru e ca şi cum i-ai reproşa unei trupe că scrie o piesă în amintirea celor dispăruţi, doar pentru că ţie nu-ţi place muzica. "Mai bine dădea bani!" a continuat respectivul. Ei bine, a dat şi bani. Ştiind că am legături cu lumea rock-ului, preotul meu duhovnic m-a întrebat şi pe mine dacă e nevoie de ceva anume, pentru ca Biserica să poată da. S-au făcut centre bisericeşti de donat sânge, s-au strâns haine, produse şi bani care s-au împărţit, există în continuare îndemnul de la cel mai înalt nivel ierarhic să fie ajutaţi bolnavii cu orice ar avea nevoie. Nu aţi văzut asta nicăieri? Sigur că nu aţi văzut-o, pentru că, după cum spuneam, campania de presă e bine concertată. Aşa ceva nu se dă decât, eventual, într-o notă de subsol. Marţi seara am fost printre organizatorii unei slujbe de pomenire care a avut loc în faţă la Club Colectiv, odată cu sfinţirea unei troiţe pentru cei morţi în incendiu. Slujba a avut aprobarea directă a patriarhului, acuzat, printre altele, că nu şi-ar lăsa "subalternii" să se roage în public pentru cei morţi pentru că ar fi satanişti. Această minciună ticluită de tot felul de publicaţii - şi preluată, din păcate, şi de unii dintre noi pe Facebook -   nu a fost dezminţită nici până azi, iar ştirea cu slujba de pomenire a primit un spaţiu mărunt şi invizibil pe paginile Realitatea şi TVR, în timp ce alte organe de presă nici nu au pomenit de ea. Şi astfel atenţia e deturnată de la diferiţi vinovaţi reali şi îndreptată spre Biserica Ortodoxă.
     Este evident, au existat şi erori de comunicare. În plus, nimeni nu poate fi obligat să-i iubească pe toţi înalţii ierarhi, însă trebuie să înţeleagă că Biserica nu se rezumă la ei. Cei care nu vor să ştie de ea nu au de ce s-o atace în constituţia ei internă, pentru că declară deschis că nu vor să aibă de-a face cu ea. Iar cei cu credinţă sunt chemaţi să o consolideze pornind de la ei înşişi - şi ajungând şi la condamnarea anumitor greşeli, dacă e nevoie, dar în spirit eclezial. Însă în aceste zile în care cerem respect pentru cei morţi şi răniţi, dat fiind faptul că multe familii lovite de tragedia din Colectiv primesc alinare - spirituală, prin slujbe de înmormântare ca cea plină de compasiune oficiată la căpătâiul lui Vlad Ţelea, şi rugăciuni pentru bolnavi, şi materială, acolo unde este nevoie - nu este cazul să alimentăm un conflict care nu are, repet, absolut nicio legătură cu ce s-a întâmplat vineri, 30 octombrie. Suferinţa prin care trece ţara este şi a Bisericii, care trebuie să şi-o asume deplin, în timp ce agitatorii politici, indiferent de raţiunile lor, ar da dovadă de respect dacă, măcar acum, nu ar crea noi motive de dezbinare. Lacrimile părintelui Visarion Alexa, care a slujit marţi seara alături de ceilalţi la Colectiv, curg împreună cu ale părinţilor, fraţilor, prietenilor, soţilor şi soţiilor celor morţi sau suferinzi. Şi la durere se răspunde cu compasiune, nu cu judecăţi sau poziţii politice.

27 comments:

Donkeypapuas said...

Hehe, Paule, şi când îmi exprimam părerea despre anumiţi "deontologi" că sunt nişte lichele, atunci nu m-ai crezut.

Ancuta said...

Am dat share... mare adevar ai grait... :)

Paul Slayer Grigoriu said...

Multumesc.

Mihai Vasilescu said...

Ai mare dreptate Paul. Din pacate, multi oameni (printre care ma numar si eu) au fost deranjati de atitudinea PF Daniel in urma incidentului. Si aici e problema, oamenii au generalizat... si de aici ura fata de "institutia" BOR. Presa asta face, alimenteaza ura fata de X fata de Y pentru interesul propriu. De ce? NU STIU! In loc sa fim uniti si incercam sa gasim solutii, ne canalizam ura catre anumite tinte, "dictate" de presa. Uitam de ce iesim in strada, dorim sa se schimbe totul peste noapte si de maine sa curga lapte si miere la robinet. Nu se poate asta, si pana nu intelegem ca schimbarea vine in primul rand din interiorul nostru, pana nu ne adresam celui din oglinda, nu avem cum sa schimbam ceva. Noi suntem de vina ca ne aflam in mizeria asta pentru ca noi am permis sa se ajunga aici, pentru ca nu am taxat pe cine trebuie, cand trebuie... incepand cu 1990...
revenind la subiect: nu BOR e vinovat pentru ce s-a intamplat in Colectiv.

Dan Andronescu said...

Măcar atât , Doamne... !
Dupa...."război" , multi viteji s-arata...!" Dar cum putea fi evitat acest "război" ?
1. Cu o conformitate statutara (legala) de funcționare )(găzduire evenimente concertistice, etc!) si verificata neutral chiar înaintea începerii lansării albumului ("revoluționar") , cu limitarea stricta a numărului de participanți la val. din statutul de funcționare (80!)
2. Daca nu..., pentru ca mai toate cluburile de acest fel erau cam in aceeași situație) proprietarii sau împuterniciții acestora sa verifice si sa urmărească non-stop desfasurarea spectacolului asa cum se convenise; "fara foc deschis, de orice fel...pentru ca stiau ca din motive personale, localul nu era ignifugat interior si astfel isi apărau interesul si neconformitatea flagranta si criminala...! Măcar atât... ! Dar se pare totuși ca o alta "voință" le-a deturnat judecata rațională și experienta anterioara !

ioana said...

Dumnezeu sa va ajute!

Ramona Pricop said...

Între licheaua care L-a vândut și licheaua care s-a lepădat de El de trei ori este o mare și esențială diferență! Mai important decât a închide pe ceilalți într-o definiție este să nu murim așa lichele, dintre care cea dintâi sunt eu!
Să ne ajute Dumnezeu să ne (re)venim în fire și să ne întoarcem, chiar și în al doisprezecelea ceas, să ne rugăm spre împreună lămurire, împăcare, luminare, spre folosul sufletului nostru și spre slava Lui Dumnezeu!
Ferește-ne Doamne de războiul cel dintre noi și luminează-ne cu lumina înțelepciunii Tale!

CucuRucu said...

Multumesc pentru ca ati scrise aceste randuri! Sper sa fie intr-un ceas bun si sa-i opreasca macar pe unii din a se alipi si ei gloatei care blameaza Biserica pentru toate! Mai ales pentru tineri sper sa fie cu folos articolul.

Anonymous said...

Sa iti dea Dumnezeu sanatate si forta sa poti spune mai departe lucrurile astea. Sa-ti ajute in lucrarea asta. Caut de ani oameni care sa spuna lucrurile exact asa cum sunt, fara ranchiuna si resentiment.
Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei trecuti si sa le dea putere celor raniti. Trimite, in masura in care poti, preoti la toti cei raniti. Nu toti stiu lucrarea lui Dumnezeu. E un moment bun sa afle. Doamne ajuta!

Unknown said...

frumos articol, ai dreptate :" Biserica nu înseamnă doar ierarhia, ci înseamnă corpul credincioşilor, fie ei ierarhi, preoţi sau mireni."

Dragos G said...

Paul, nu cred ca exista voci care sa acuze BOR de tragedie, ar fi la fel de tampit ca redusii mintal care au spus ca ce s-a intamplat la Colectiv se datoreaza Halloweenului. Dar , chiar si din randurile prelatilor ortodocsi au existat voci la care ma alatur si eu umil care condamna reactia unor mari fete bisericesti de tipul milos-ambigua, un soi de nasol ce au patit dar parca si-au si meritat-o nitel.
Daca nu te superi eu cred ca mai degraba are dreptate acel domn cu Jurnal Scotian care a spus ca in loc sa atacam inapoi mai bine am vedea si unde gresim noi. Nimeni nu e perfect si BOR-ul a avut multe erori in ultimii ani, de la insistenta de a crea acea constructie faraonica la plimbatul cu mercedesuri ultimul racnit si chiar la Cartea de capatai ar trebui sa se intoarca pentru a citi despre smerenie mai ales intr-o tara unde turma lor sta in frig si moare de foame. Asta e si ideea in loc sa se supere BOR-ul ca pastorul pe turma ar fi mult mai eficient sa si asculte ce i se spune. Spuneam cuiva astazi ca nu a strigat nimeni God is dead, credinta sa nu mai existe, s-a strigat impotriva opulentei necuvinciioase. Si mai e un aspect care poate ti-a scapat si e de inteles, stiu cate ai avut de facut zilele astea si stii ca ai mai mult decat tot respectul meu pentru asta,cum au inceput sa fie distribuite mesaje ca ale domnului Aldea, fapte si pilde de prelati ortodocsi demne de toata lauda si asta si de catre ''satanisti'' sau atei fara leac ca mine.

Anonymous said...

Biserica a greşit şi greşeşte de multă vreme tocmai prin NEEDUCAREA ŞI NECATEHIZAREA tinerilor, prin lipsa prezenţei în viaţa lor, mai puţin când vine vorba de nunţi şi botezuri. Mass media nu atacă aceste lucruri, pentru că pe ei nu îi interesează în mod real binele tinerilor şi al românilor şi al României. Dacă instituţia Bisericii şi clericii ar fi avut mai multă responsabilitate faţă de tineri şi faţă de societate, prin educaţie, propovăduire şi catehizare, poate că mulţi tineri nu ar mai umbla prin astfel de cluburi şi poate că unii nu ar fi ajunşi morţi sau răniţi în tragedia de la "Colectiv".

Anonymous said...

Este clasicul "Divide et Impera". Tot mai multi oameni realizeaza si spun acest lucru, dar din pacate, degeaba. Nu are cine sa-i auda, pentru ca oamenii slabi si ilogici sunt foarte usor de manipulat pentru ca reactioneaza emotional. S-a creat un reflex, ca la cainii lui Pavlov. Cand cineva "ataca biserica" hoarde de oameni sar in sus ca arsi. Ce s-ar intampla daca nimeni nu ar spune nimic si nu le-ar raspunde celor care vin cu sloganuri anti-biserica/religie? Cat timp vor continua cu aceste mesaje daca nimeni nu reactioneaza si nu-i baga in seama?

- Andi Moisescu se implica in REVOLTA: „NU le permiteti sa-si faca jocul”
http://bit.ly/1NidDQF

Exact acelasi lucru este si cu "lista de revendicari". S-au facut liste imense si nu vor obtine nimic important. Doar lucruri nesemnificative.
"Lista" trebuie sa dispara si trebuie inlocuita cu o singura cerinta. Cea mai importanta. Nimic altceva nu conteaza. Prin "politica pasilor marunti" dupa ce este indeplinita prima cerinta, vine urmatoarea. Tot una singura. Si tot asa pana se ajunge la rezultatul dorit.

Ce sau cate "revendicari" de pe lista asta imensa credeti ca se vor rezolva:
- Iohannis, invitat in STRADA de protestatari. Iata LISTA lor de revendicari, nimic nu le-a scapat
http://bit.ly/1GPPJ27

Este UN HAOS TOTAL si NU VOR OBTINE NIMIC!

Ia sa ne gandim... care ar fi "problema" cea mai veche si mai mare cauzatoare de rele din Romania? Care este "numitorul comun" al tuturor relelor din Romania, de mai mult timp?
Va spun eu care este, desi ar trebui sa stie toata lumea: SECURITATEA si SECURISTII!
Ba mai mult, in acest moment ROMANIA ARE OPT SERVICII "SECRETE" si PESTE JUMATATE DE MILION DE ANGAJATI/SECURISTI! Astia SUNT CAPUL RAUTATILOR si tot ASTIA CONTROLEAZA TOT!

OK, acum, daca tot am identificat problema, hai sa formulam si o cerere si NUMAI UNA demna de niste oameni cu capul pe umeri. Dupa ce rezolvam aceasta problema, care in opinia mea este cea mai mare, trecem si la urmatoarele. Concentram TOATA FORTA INTR-UN SINGUR PUNCT si NU NE INTERESEAZA NIMIC DIN CE ZIC CEILALTI, despre religie/biserica, 300 de parlamentari, spitale, caini maidanezi, etc. NIMIC ALTCEVA! Laser frate!

Cerinta/revendicare unica:
- DESFIINTAREA TUTUROR CELOR OPT SERVICII SECRETE DIN ROMANIA SI FORMAREA UNUIA SINGUR, CARE SA INDEPLINEASCA TOATE SARCINILE ACTUALE (intern, extern, contraspionaj, etc) SEVICIU CE VA VA FI SUPUS SI CONTROLAT DE PARLAMENT, NU "STAT IN STAT" CUM ESTE ACUM.
NOUL SERVICIU FORMAT, VA AVEA MAXIM 50.000 DE ANGAJATI, OAMENI NOI, NECOMPROMISI, CARE VOR RASPUNDE INTEGRAL IN FATA LEGII SI A JUSTITIEI, FARA SA AIBE VRE-UN PRIVILEGIU SPECIAL, LA FEL CA ORICE CETATEAN DE RAND (sunt angajatii nostrii, platiti din taxele si impozitele colectate cu japca de la noi, plus furaciunile din avutul national). IN MOD EVIDENT "VETERANII" SI CLANURILE PE CARE LE-AU CREAT IMPREUNA CU RUDELE/FAMILIILE LOR SI CU INTERLOPI VOR FI LUSTRATI, NU VOR MAI AVEA DREPTUL LA FUNCTII DE "BUGETARI" SAU AFACERI CU "STATUL". VOR FI TRIMISI IN JUDECATA, BAGATI LA PUSCARIE SI PAGUBELE RECUPERATE.

q.e.d.

JOS SECURITATEA! SECURISTII LA PARNAIE!

Paul Slayer Grigoriu said...

Anonimului de la 3.23: Aveti dreptate in anumite puncte, insa problema nu este ca oamenii au mers intr-un club la o lansare de album. Vedeti, in acest sens, partea a II-a a postarii.

Paul Slayer Grigoriu said...

@Andreia (nepublicata): Am scris-o si in postare, invrajbirea este ultimul lucru pe care vreau sa-l incurajez. De aceea am ales sa nu public comentariul dumneavoastra.

Donkeypapuas said...

Hai să vă dau exemplu de "societate civilă". Aţi auzit de "Consiliul Naţional al Elevilor"? S-ar putea să fi auzit, că s-a remarcat preponderent prin acţiuni anti-religioase, adică atee: împotriva orei de Religie, pro "educaţie sexuală" (în fapt, încercarea de a impune aşa-numita teorie a genului în mod obligatoriu), împotriva ... moscheii (aia care sfidează aritmeetica claselor primare, de vreme ce e considerată "cea mai mare din Europa" deşi va fi de 3 ori mai mică decât aceea de la Roma).

Ei bine, această asociaţia e o creaţie GUVERNAMENTALĂ, se hrăneşte din fonduri GUVERNAMENTALE - dar şi din sponsorizări venite de la societăţii de extremă-stângă din Occident, adică un kominternism adus la zi, precum "Ajutorul Roşu" de pe vremuri. A fost înfiinţat acest Consiliu sub ministeriatul sinistrului Funeriu, adică de PD-L-ul zis dreptaci, şi întăritşi mai mult de actualul PSD. FSN-ul să trăiască.

Agenda este de extremă-stângă şi, prin aceastăa, se încalcă principiul apolitismului instituţiilor de învăţământ de stat. În acest timp Comitetele de părinţi sunt împiedicate să-şi aducă contribuţia la sprijinirea procesului educaţional şi la crearea unui mediu cât mai civilizat. "Noi luptăm contra Fondului clasei", au ţipat mai ieri distinşii reperentanţi ai CNE. În cor cu reprezentanţii Ministerului, întârind şi mai mult presiunea spre confiscarea minorului din mâinile tutorelui legal (părinţii) în mâinile Tătuzcului-Stat, conform principiilor marxist-leniniste. Anton Makarenko cred că e mândru de urmaşii săi. Spiru Haret al nostru, în schimb, se răsuceşte în mormânt.

Popescu said...

Bine punctat. Campania impotriva BOR exista de ceva vreme si continua cu mici antracte, folosindu-se de orice prilej pentru a se manifesta din ce in ce mai puternic. E o campanie profesionista, bine sustinuta cu mesaje manipulatoare puternice. Lozinici repetate cu obstinatie care castiga din ce in ce mai multi adepti. Din pacate simpla ignorare nu cred ca va rezolva problema. Cumva aceasta campanie va trebui oprita.

Unknown said...

Buna. Numele meu e Mara Nicolescu. Am citit acum pe faceook un mesaj care circula . Eu l-am citit la Theodora Zabava postat:
Citiți și dați copy/paste acestui mesaj de la Florin Iaru.
"Toți cei care au fost în seara aia nenorocită la Colectiv și care au inhalat fumul incendiului să se prezinte la o instituție sanitară pentru analize complete care să determine ce substanțe toxice au inhalat și ce tratament trebuie să urmeze sau ce antidot este necesar pentru contracararea efectelor otrăvurilor inhalate. Chiar dacă vă simțiți bine acum, cereți aceste analize! Efectele inhalării substanțelor toxice își pot face apariția și mai tîrziu.
Gabriela Cioban:
”In primul rand aici nu e vorba doar de un acid ci de foarte multi acizi. Ceea ce eu nu am observat, la pacientii care li s-a dat drumul acasa din primele zile nu li s-a administrat antidotul impotriva xilenului. Acolo a fost toluen si xilen. Ce face xilenul.....xilenul intra in metabolismul celular si dezactiveaza toate metalele din structuri. acest fapt duce la ruperea unor cicluri metabolice in organism. Medicii au avut dreptate ca moartea se poate instala oricand si oriunde la acesti pacienti. Nu stiu daca ei stiu ca trebuie pe langa tratamentul si operatiile de arsuri acestia sa primeasca si antidot. De fapt nu stiu daca in Romania stie cineva de antidot”
Dacă aveți prieteni, dați-le de veste."
via Florin Iaru

Anonymous said...

V am descoperit in seara asta. Respectul meu pentru fiul celui care mi a încălzit ani de a rândul zilele cu vocea lui fermecătoare si spiritul liber. Jos pălăria, domnule !

Unknown said...

dragos g ,esti si gandesti ca mine nu te ai inchistat in fraze gata pregatite si inventate ,esti liber si crezi in Dumnezeu ,Amin !

Anonymous said...

De la un alt "insider" din comunitatea rock, dar si crestin ortodox, respectul meu pentru acest articol. Bine ca mai exista destui oameni care pot gandi si singuri si nu se lasa orbiti de propaganda fara scrupule a mass-mediei. Va fi mare nevoie de vocea acestora pe viitor si de nu cea a pseudointelectualilor de tip Remus Cernea.

Cristina Daniela Marica said...

Multumim pentru articol. E bine sa spunem si lucrurile care nu se vad si despre care media nu vorbeste voit. Se vrea dezbinare si haos iar asta se face prin ura impotriva Bisericii si a Conducerii, oricare ar fi ea. Cine e asa naiv incat sa ceara o schimbare politica in contextul in care se stie ca nu sunt oameni incorupti pentru a-i inlocui pe actualii? Iar legat de reprezentantii bisericii..la fiecare slujba la care am participat de la incendiu incoace, de fiecare data parintele i-a pomenit, la fiecare slujba pe cei decedati si pe cei din spitale (la Maslu). Au donat sange, au mers la fiecare dintre spitale sa sprijine rudele, au facut colecta..si multe alte lucruri despre care nu s-a vorbit si probabil nici nu o se vorbeasca.

Catalin said...

Este gresit sa credeti ca exista un plan, o agenda de atacuri impotriva bisericii. Denota faptul ca nu se cauta adevarata cauza, resortul care declanseaza si amplifica atitudinea ostila a unor oameni fata de biserica. E foarte simplu sa crezi ca cineva face o campanie si lumea crede in acea campanie si ca asta e cauza ostilitatii. Dar este si foarte gresit.
Eu cred ca biserica (repet, biserica si nu religia) deconteaza in aceste zile atitudinea si modul in care si-a gestionat afacerile in ultimii 25 de ani. In toti acesti ani a fost (prin conducatorii sai) alaturi de politicieni, cerand si impartind favoruri. Cerand bani si terenuri, cerand influenta si impartind imagine pt politicienii care erau adusi in altar, distribuind voturi, impartind medalii si diplome. Nu s-a ridicat nici o voce din cadrul bisericii care sa le reaminteasca acestor puliticieni una dintre cele 10 porunci - Sa nu furi. Nu a luat nimeni apararea celor saraciti si furati de securisti si de politiceni, oricare au fost ei. Dimpotriva, i-au cantat spagasinului de Dragnea "Vrednic este". (cu pf-ul in frunte), i-a pictat pe majoritatea infractorilor zisi politicieni prin biserici, etc. Lumea uraste din toti rarunchii un sistem care a furat timp de 25 ani tot ce se putea fura si chiar si mai mult. A luat inclusiv vieti (cei 50 care au murit, au murit si datorita acestui sistem piramidal mafiot de colectare a spagii). Biserica s-a pozitionat alaturi de cei care au facut asta. Biserica i-a chemat langa ea pe hoti nu pe cei saraci. Si astfel biserica este asociata cu acest sistem.
De aici si ostilitatea care acuma rabufneste impotriva sistemului si a tot ceea ce este asociat cu el. Si care abia a inceput.
A crede ca exista o campanie, a cauta un vinovat pt asta, nu face decat sa ascunda adevarata cauza. Si elimina orice posibilitate de indreptare.
Eu cred ca daca biserica ar fi fost un luptator activ si constant importiva furtului, a coruptiei, daca ar fi refuzat aproprierea de politicieni, ar fi avut mult mai putini bani, mai putine locuri de rugaciune dar mult mai multi credinciosi. Din pacate, au ales banii.

Paul Slayer Grigoriu said...

Iata un punct de vedere in ton cu cele "mainstream" de pe piata. Faptul ca exista o agenda este evident si nici macar nu mai este secret. Lupta impotriva credintei, a dreptului ei de exprimare publica este dusa fatis de diferite persoane si asociatii care si-au facut un tel principal din acest lucru. Nu le dau numele, pentru a nu le face publicitate, dar cred ca stiti despre cine vorbesc.
Apoi, desi in text am facut precizarea necesara, aveti o intelegere gresita a ceea ce inseamna Biserica, anume totalitatea credinciosilor, ierarhi si mireni.
"Cerand bani si terenuri" - stiti, de la revolutie (sau ce-o fi fost) incoace vorbim despre repararea injustitiilor facute de sistemul comunist. Lucrurile cerute de Biserica nu sunt privilegii, nu sunt daruri, ci terenuri si valori care i-au apartinut si pe care statul totalitar i le-a confiscat. La fel cum orice om caruia i-au fost rapite case, pamanturi, obiecte de valoare s. a. m. d. este indreptatit sa le revendice, si Bisericii i se cuvin aceste reparatii.
Nenumarate voci din cadrul Bisericii au criticat coruptia si hotia, chiar si printre ierarhii de varf, la care dumneavoastra pareti sa o limitati. Doar pentru ca in media aceste lucruri apar la capitolul "si altele", nu inseamna ca nu exista. Este suficient sa cautati, fie si cu google, cuvantarile unor ierarhi precum Bartolomeu Anania. Unii reprezentanti - oameni si ei, asadar supusi greselii -, nu au condamnat cand si unde ar fi trebuit racilele societatii contemporane, ale "sistemului", cum ii spuneti. Insa altii au facut-o si o fac cu consecventa pana in ziua de astazi. Incercati sa va interesati, sa mergeti la biserica, si le veti afla. Pentru ca a judeca o persoana sau o institutie doar prin prisma prezentarilor pe care i le face presa in mare parte ostila, a emite sentinte fara a intra in miezul lucrurilor, fara a-l asculta si pe "acuzat", a porni de la greselile unor "reprezentanti" pentru a condamna un intreg corp social si spiritual denota o cadere in cursele manipularii generalizate.

Anonymous said...

Dumnezeu sa-i ierte pe cei plecati si, mai ales, sa ne lumineze pe noi, cei ramasi!...
Gabriela Valeanu Gangioveanu

Unknown said...

Felicitari Paul pentru emisiunea de azi de pe Trinitas Tv ai fost la inaltime !

Paul Slayer Grigoriu said...

Multumesc mult, Stefan!