Numărul pe octombrie al revistei „Rost” oferă un nou exemplu de presă echilibrată, bine scrisă şi ce acoperă un spectru larg, de la politic la social şi cultural, totul pus sub semnul unei viziuni unitare naţional-creştine. Tema de discuţie propusă aici este „Disoluţia sexelor”, cu tot apanajul de schimbări aduse de „revoluţia sexuală” şi de efectele ei asupra mentalului şi a moravurilor contemporaneităţii – de la viaţa de zi cu zi până la Hollywood. Problema este privită şi din perspectivă teologică, iar aici o contribuţie foarte importantă pentru înţelegerea viziunii creştine este cea legată de iubirea divină privită ca eros, aşa cum apare, printre alţii, la Sfântul Dionisie Areopagitul, la Sfântul Nicolae Cabasila sau la teologul contemporan Christos Yannaras.
La nivel social-politic sunt discutate revoltele din lumea arabă, violenţele de pe străzile Angliei, decăderea politicii externe româneşti. Pagini interesante sunt dedicate acţiunii de distrugere a Roşiei Montane, în care şarlatanii de la Gabriel Resources au primit sprijin de la o serie de politicieni români, culminând cu atitudinea preşedintelui Băsescu, cu declaraţiile sale părtinitoare care le-au fost de ajutor „acţionarilor din spatele GR şi nicidecum României”.
Personalitatea evocată în acest număr este Radu Mărculescu, unul dintre supravieţuitorii închisorilor sovietice unde a fost luat prizonier din calitatea de ofiţer al Armatei Regale Române, după dezastrul de la Cotul Donului şi care, odată întors în ţară, a gustat şi din „binefacerile” regimului Dej, care l-a trimis la rândul său în închisorile politice. Licenţiat în Litere şi Filosofie, pictor bisericesc, om de o mare sensibilitate şi cu o memorie uimitoare, Radu Mărculescu – trecut de curând la Domnul – ne-a lăsat în urmă două volume de memorii despre cele două perioade de recluziune, dintre care mai ales primul, „Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică”, ar trebui să se regăsească în bibliografia oricărui pasionat de istorie românească.
Dincolo de acestea, pagini de poezie, recenzii de carte, un frumos interviu cu actriţa Laura Vasiliu (rolul principal din celebrul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), meditaţii literare şi filosofice. Printre semnatarii articolelor din acest număr se regăsesc filosoful Sorin Lavric, criticul de film Elena Dulgheru, istoricul Paul Nistor şi neobosiţii Răzvan Codrescu şi Claudiu Târziu. De fiecare dată când am recomandat această revistă, nu am făcut-o pentru că îi sunt colaborator, ci pentru că am citit-o din scoarţă în scoarţă... ceea ce îi sfătuiesc şi pe alţii, în nădejdea că „Rost” va fi o piatră de temelie în edificarea unei conştiinţe publice care să readucă România pe făgaşul valorilor fireşti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
Iti multumesc mult, Paul. Bine ar fi daca macar o parte dintre cei care ne citesc, si anume cei cu darul scrisului, ca tine, ar posta pe blogurile si siteurile lor cite o mica prezentare a fiecarui numar al Rost. Nu atit publicitatea, cit semnul de solidaritate cintareste greu intr-un astfel de gest, la un astfel de ceas. Cu atit mai mult cu cit nu facem Rost pentru noi (ca sa cistigam bani - ca nu e cazul -, sau ca sa ne dam grozavi - ca deja fiecare am cam demonstrat pina la ora asta ce aveam de demonstrat), ci pentru o comunitate mai larga, a romanilor cu simt patriotic si cu asezare crestina.
Paul Slayer, piarist... Sau agent comercial? Am o nedumerire.
Sunt ortodox, nu m-am gandit niciodata sa intru intr-un ordin catolic. Piaristii cu ale lor, noi cu ale noastre.
@ Anonimul insomniac (daca nu cumva o fi de peste Ocean):
E ca si cum ai spune ca oricine recenzeaza o carte sau o revista e piarist. Dar asa se intimpla cu raul, nu sufera sa vada binele la fata nici facut de altii. Si-atunci vorbeste prostii.
toate bune si frumoase, dar macar aveti decenta de a sari peste capitolul pdl-base :)
ani de zile ati dat din gura impotriva celor care nu se aplecau in directia respectiva...
hai ca se poate, nu cadeti din harul de elita :))
@ "Celine" (nepublicat): Sunteti foarte haios, dar ati gresit adresa. Pentru insulte si bancuri rasuflate faceti-va propriul blog, daca nu cumva aveti unul.
@ alexander:
Of, mai Alex, fratioare, nu te mai maturizezi si tu? :) Hai, fa un efort, macar cit sa intelegi ce am obosit sa explic pe tema asta.
Hai, mai vezi si in numarul curent cum vorbim despre porcaria facuta de Basescu in legatura cu Rosia Montana. Nici asta nu-ti place? :) Acum ce-ai vrea, sa-mi para rau ca nu l-am votat pe bietul Geoana?
Noul Rost, Noua Republica, Acelasi Basescu, Aceiasi Oportunisti.
JR din Texas
N-am de gand sa incerc sa va inlatur fixatiile - pentru Basescu vad ca exista una destul de raspandita. Eu vad lucrurile altfel si ce imi sare in ochi sunt aceiasi clevetitori care nici macar nu au curajul sa semneze.
@paul: ba io ma semnez :)
E, pe tine nu te-as incadra la clevetitori. Tu esti uneori carcotas, dar unul simpatic :).
@ JR din Texas sau de unde-o fi:
Ca sa pui in aceeasi oala Rost, care critica PDL, guvernul si pe Basescu, cu NR, care cind nu-i lauda le gaseste scuze, trebuie sa fii ori de rea credinta ori subtire tare la glagorie.
La fel, trebuie sa fii ticalos sau timpit ca sa zici despre noi, cei de la Rost, ca sintem oportunisti, in conditiile in care nici unul nu lucram in vreo institutie a statului, nu am avut nici un avantaj de pe urma pozitiilor noastre publice, nu am primit bani de la stat niciodata, nu avem nici un privilegiu si facem absolut benevol lucrarea numita Rost (adica fara nici un fel de plata).
...vaaai, ce blandete protectoare! cu adevarat un suflet nobil, de intelectual crestin! Sa te confund din profil cu Beo Taconschi, nu alta :))
cu sau fara ROST?
Post a Comment