Wednesday, October 20, 2010

România fără acte de identitate electronice - reacţionaţi!

România fără acte de identitate electroniceForul Ortodox Român consideră că măsurile de introducere în România a actelor de identitate electronice constituie un grav abuz, care pune bazele unui sistem de supraveghere permanentă a cetăţenilor aşa cum nu a mai existat niciodată până acum în istorie. Este în lucru şi cardul de sănătate, un document electronic ce cuprinde istoricul bolilor şi starea sănătăţii tuturor oamenilor din România, iar la Ministerul Sănătăţii se pune la punct un program de soft care să gestioneze fişele electronice de sănătate ale tuturor cetăţenilor ţării – o iniţiativă care oferă unor oameni acces la date strict personale. Lucrurile devin şi mai sumbre dacă ne gândim că dezvoltarea controversatului proiect e-România poate duce la un grad de supraveghere care, după ştiinţa noastră, nu are precedent în altă ţară – prin acest proiect intenţionându-se crearea unei interfeţe electronice care să cuprindă totalitatea interacţiunilor dintre stat şi cetăţean dar şi, ceea ce este şi mai important, dintre cetăţean şi cetăţean.

Chiar responsabilii statului implicaţi în aceste proiecte logistice recunosc faptul că singura garanţie ca sistemul electronic de identificare a cetăţenilor să nu fie folosit în mod abuziv este calitatea celor care îl administrează. Dar niciodată, într-un stat de drept constituţional, garanţia respectării libertăţilor civice nu va sta în calitatea morală a conducătorilor, ci în garanţiile instituţionale concrete prin care exerciţiul puterii este limitat în întindere, amploare şi manifestare. Inacceptabilă este şi ideea prelevării datelor biometrice ale persoanei, procedură practicată, până recent, doar în cazul infractorilor. Acest lucru îi transformă pe cetăţeni în „suspecţi de serviciu”, o viziune tipică dictaturilor, în care cetăţenii sunt bănuiţi aprioric de atitudini antisociale, fapt fără precedent însă într-o societate ce se denumeşte deschisă şi care se ghidează după norme juridice ce pun pe primul plan libertatea persoanei.

Întrebarea pe care orice cetăţean al României şi-o poate pune este: de unde provin banii pentru acest proiect al introducerii actelor electronice, ale cărui costuri se ridică la zeci de milioane de euro? Din bugetul statului? Considerăm însă că pentru statul român ar fi mult mai utilă şi mai urgentă remedierea problemelor structurale ce ameninţă principalii piloni ai sistemului românesc (sistemul de asigurări sociale – pensiile, sistemul educaţional, sănătatea). Dacă banii provin din surse private, aşa cum afirmă unii oficiali, de ce nu se orientează aceşti bani spre ajutorarea familiilor nevoiaşe, a celor care mor întrucât nu au bani de medicamente sau pentru operaţii costisitoare? Care ar fi interesul (economic, politic) al unor persoane private pentru implementarea acestui sistem în România?

Uniunea Europeană nu ne obligă să introducem cărţile de identitate electronice (CIE). Dimpotrivă, vedem că din cele 30 de ţări ale Uniunii Europene doar 12 au introdus acest tip de documente, iar 9 sunt pe cale să-l adopte. În multe state care au CIE statutul lor nu este obligatoriu, făcându-se paşi mici în adoptarea lor de către populaţie (Italia e un exemplu). Atunci ne întrebăm în chip firesc, ce interese se ascund în spatele acestui proiect? Este absurd ca, în condiţiile în care trăim o criză profundă, autorităţile române să investească sau să atragă fonduri enorme pentru un proiect pe care nu îl cere nimeni şi ale cărui costuri vor fi permanente, având în vedere necesitatea up-gradărilor, a securizării continue etc.

În ceea ce priveşte argumentul tehnic, al aşa zisei securităţi sporite a datelor personale, datele problemei sunt, în realitate, cu totul altele. Un sistem care nu-i va permite cetăţeanului să efectueze anumite operaţiuni sau care nu-i va permite să se identifice complet în faţa unei instituţii oficiale decât dacă este posesor de act de identitate electronic, este unul greşit conceput şi fundametat. Pe lângă constrângerile ce decurg din aceasta, orice astfel de suport electronic este supus unor riscuri de clonare şi/sau de deteriorare, riscuri cu o probabilitate statistică foarte mare (defectare prin expunere la presiuni mecanice, prin expunere la câmpuri electrice sau magnetice, prin contactul cu diferite substanţe chimice uzuale etc.).

De asemenea, ne asumăm un mare risc expunându-ne datele personale, biometrice, într-o bază de date centralizată la nivel naţional şi operată de anumite instituţii oficiale ce au probleme interne majore, recunoscute oficial, la nivelul organizării şi al gradului de corupţie. Riscul acesta este cu atât mai mare cu cât se preconizează o integrare la nivel internaţional, într-o primă fază european, a acestor date. Nu există în acest moment, din păcate, nici măcar la nivel de proiect, o politică naţională de securitate informatică menită să ne asigure nouă, cetăţenilor români, protecţia datelor personale în momentul în care acestea vor fi expuse într-un mediu internaţional care este de asemenea dominat, în multe cazuri, de corupţie la nivel instituţional sau este marcat de atitudini rasiste/xenofobe in raport cu anumite comunităţi etnice şi chiar naţionale. Avem, din nefericire, precedente periculoase în acest sens: o parte din baza de date de CNP-uri a Poliţiei Române este disponibilă pe reţelele informatice publice de transfer, la fel şi mai multe hărţi militare detaliate ale României. Din câte ştim, nimeni nu a intervenit în vreun fel până acum pentru a remedia aceste scurgeri de informaţii.

Nu în ultimul rând este important să conştientizăm faptul că actele de identitate electronice au mari şanse de a deveni în viitor propriile noastre dosare de securitate pe care le vom purta peste tot şi la care noi nu vom avea acces decât indirect, prin intermediul instituţiilor.

Având în vedere toate aceste lucruri, cerem în mod ferm Preşedintelui ţării, reprezentanţilor MAI şi tuturor instituţiilor abilitate ale statului român următoarele:

Să oprească introducerea în România a oricărui tip de document electronic de identitate (carte de identitate, permis de conducere) şi a cardului electronic de sănătate.

Să se asigure în mod temeinic baza juridică a paşapoartelor aşa zis temporare, pentru a nu se putea reveni în mod abuziv asupra acestei alternative. Să se prelungească termenul de valabilitate al acestui tip de paşapoarte la 3 ani şi să nu existe nici o presiune financiară sau morală asupra persoanelor care nu accepta documentele ce conţin datele personale incluse în mediul de stocare electronic.

Să se angajeze un dialog real cu reprezentanţii societăţii civile pentru a se stabili o linie clară de demarcaţie până la care un proiect de tipul e-România, ce include şi componenta Cărţilor de Identitate Electronice, poate fi derulat astfel încât să nu pună în primejdie libertăţile civice specifice unui stat de drept constituţional, precum şi libertatea de conştiinţă a cetăţeanului.

După ce am văzut în secolul trecut cât de uşor pot să apară dictatorii, după ce am traversat 50 de ani de ideologie comunistă şi 20 de ani de tranziţie lipsită complet de viziune, credem că este firesc să tragem un semnal de alarmă şi să chemăm pe toţi românii ca să se opună măsurilor amintite. Acestea, pe lângă faptul că nu pot fi prioritare în contextul socio-politic actual, nu fac altceva decât să creeze premisele unui sistem totalitar de supraveghere şi control al persoanei umane. Tehnologia trebuie să fie folosită în scopuri creative, iar nu în slujba controlului (sau a manipulării) oamenilor. Libertatea este un dar dumnezeiesc ce trebuie apărat cu trezvie, aşa cum s-a întâmplat în perioada comunistă când mii de eroi şi de martiri din închisori sau din munţi şi-au dat viaţa, opunându-se dictaturii. Jertfa acelor tineri, care au strigat în decembrie 1989 „Vom muri şi vom fi liberi!”, ne responsabilizează şi ne obligă la atitudine. Captivitatea electronică nu este cu nimic mai bună decât aceea în lanţuri. Statul nu mai trebuie să intervină în viaţa privată a oamenilor, sub nici o formă.

Organizaţiile reunite în Forul Ortodox Român adresează societăţii civile un apel la unitate pentru a face conştientă opinia publică în faţa acestor provocări. Chemăm toate ONG-urile şi persoanele care împărtăşesc îngrijorarea noastră să semneze acest apel pentru libertatea şi demnitatea românească. Adeziunile se pot trimite pe adresa de mail a FOR-ului.

18 octombrie 2010

Contact: forul.ortodox@gmail.com


Sprijină acest demers:

Asociaţia Rost

Alianţa Familiilor din România

Asociaţia Pro-Vita Bucureşti

Asociaţia Christiana

Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini

Liga pentru Utilitate Publică

Editura Predania

17 comments:

ami ritter said...

eu am pasaport biometric si astept sa imi fac si buletin biometric. mie unuia chiar imi convine, devreme ce pot fi gasit si prin satelit. cand peci sa bei o cafea in centru si te trezesti in genova e mai bine asa.
pe voi crestinii chiar nu va inteleg. ce va tot ingrijorati cu acest amarat de pasaport? nu e clar ca nu va iradiaza?

Anonymous said...

Pe de alta parte daca eu vreau sa merg sa ma cac intr-o buda din Genova nu vreau sa ma gaseasca nimeni prin niciun satelit. Indiferent de motiv. Poate tocmai am macelarit oscoala intreaga cu automatul, acum ma cac, ce mama naibii?!

heraasku said...

cred ca se face cam mare caz. il am alaturi pe Par. Papacioc:
http://www.youtube.com/watch?v=hpYowasrkkY&feature=player_embedded

Poloniculmov said...

Daca comunicatele astea ar fi fost scrise de cineva care chiar intelege cum e cu tehnologia poate ca ar fi luate in serios.

tharabostes said...

..n-am avea, ideal privind, de ce sa ne facem griji, ba din contra, statul are printre altele si obligatia de a VEGHEA asupra sanatatii fizice si mentale a cetateanului.

DAR! imaginati-va urmatorul tablou: in spatele unui astfel de program de monitorizare se afla tot oameni, supusi erorii, angajati ai statului care supravegheaza zilnic prin munca clasica de IT acest sistem si fiind si ei TOT oameni, dintr-o "EROARE UMANA" POT PUNE BIFA GRESIT...iar din acel moment sunteti supusi unor actiuni nedorite (confiscarea proprietatii, arest preventiv, taxe inexplicabile, ba poate introducem si pedeapsa capitala si te trezesti intr-o zi ca ai omorat pe cineva din greseala unui functionar care a uitat sa te valideze cu MOUSE'UL - banal)...

Eu fac parte dintre cei ce lucreaza mult pe calculator, ba am avut o experienta intr-un asa-zis SERVICE DESK (SPOC - single point of contact). Slava Domnului reparam calculatoare acolo SI NU VIETI!!!!!!!!

NU SUNTEM PREGATITI TEHNIC DE UN ASEMENEA EXPERIMENT DE MONITORIZARE A CETATENILOR! bagati la cap!

Daca ati lucrat vreodata intr-o multinationala veti fi observat departamentul de IT al companiei. Iar daca nu ati lucrat inca va recomand din suflet sa intrebati oameni care au facut-o. Pentru ca e o munca in aparenta organizata!!!!

Continuati voi naivi sa credeti in perfectiunea calculatorului si mai deloc in naturalul cu care v-a inzestrat Dumnezeu...

Paul Slayer Grigoriu said...

@Polonicul mov: Aici nu e vorba atat despre tehnologie, cat despre faptul ca se instituie o forma de control strict asupra fiecarui cetatean. Daca as adopta aerul tau superior, as putea spune la randul meu, "daca ai fi citit Orwell, ai fi inteles". Dar foarte probabil ca l-ai citit si singurul motiv al comentariului tau este nevoia de a lua in deradere orice are un substrat crestin.

Mihai Vasilescu said...

paul.. nu stiu cat de multa dreptate ai. pasaportul biometric, parametric, supermetric nu stiu cat de mare treaba e... e un chip care se scaneaza si apare pe un calculator posesorul respectivului document. imagineaza-ti ca acel chip este un fel de CNP. faptul ca ne supravegheaza cu ajutorul acestor documente nu e datorata acelui chip... te pot supraveghea si acum. totusi... daca te supravegheaza e o problema? doar cei care au ceva de ascuns poate ar avea o problema. eu cred ca s-au vazut prea multe filme de genul enemy of the state si deja oamenii se feresc de tehnologie ca necuratul de tamaie. hai sa nu fim chiar asa de speriati. in ceea ce priveste acel card de sanatate: eu il consider chiar util. imagineaza-ti ca ajungi la spital in stare foarte grava si ai nevoie de tratament/operatie. ce preferi: sa stea aia sa faca teste sa caute in fise la ce esti tu alergic sau mai stiu eu ce, sau sa scaneze un card amarat si toate aceste date sa apare intr-o fractiune de secunda?
in fine, nu cred ca situatia este asa de neagra precum o prezinti tu. cel putin nu la noi in tara. noi abia avem dupa ce sa ne stergem la fund si tu deja vezi scenarii demne de filme cu super-spioni.
toate cele bune,
mihai

Paul Slayer Grigoriu said...

(Istoricul medical il pot avea si pe un stick, n-am nevoie sa fie intr-un sistem centralizat.) Da, este o problema sa fiu supravegheat, dreptul la intimitate este castigat cu sange. Nu vreau sa umblu cu camera Big Brother peste tot dupa mine. In Statele Unite exista "Patriot act" prin care un om despre care autoritatile cred ca AR PUTEA avea legaturi cu terorismul poate fi arestat si condamnat fara a se oferi nimanui niciun argument. Cine hotaraste ca AR PUTEA avea acele legaturi? Pai, oameni mai sus-pusi. In aceasta directie merg si noile reglementari din Europa. De fapt, Tharabostes a dat explicatia cea mai coerenta, nu am nimic de adaugat la ea. A, ba da, o cugetare a lui Franklin: Any society who gives up a little liberty to gain a little security deserves neither and will lose both.

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

bitch a zis cel mai bine tot...ca de obicei...pe bune....aia e..povestea cu eroarea umana la care esti expus odata ce orice tampit intr-o vineri dupa amiaza sau luni dimineata poate incurca ceva prin modul in care lucreaza de ajungi sa iti spuna mai apoi tie un terminal ca tu nu esti cine stii de o viata ca esti...:)...asta intr-un scenariu relativ haios...daca iti dispar banii sau bagajele eu unul sunt pentru dat foc celor responsabili...asa incat...intr-o concluzie usor alandala...pasapoartele biometrice pot dauna pana si asa zis celor despre care poti crezi ca au ceva de castigat de pe urma monitorizarii tale....atat ..byez

Anonymous said...

Sint de acord cu Mihai Vasilescu. E vorba despre un chip si asta-i tot. Un card bancar este aceeasi tehnologie si nu se sperie nimeni de urmarire. Un chip fara alte chestii anexe nu este emitator cum ar fi un mobil. Iar daca pe el sint date personale eu nu vad decit ceva normal pentru un act numit de identitate.
LR

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Clarina Gasca said...

Vad povestea asta sub genericul: "nebunului tichie de margaritar ii trebuie". Cred ca Romania are multe alte nevoi si sunt multe alte probleme care ar putea fi rezolvate cu acesti bani, si tot ar mai ramane multe de rezolvat.
Nu stiu de ce, in goana dupa progres, niciodata pasii nu se fac intr-o ordine fireasca, ci sarind peste etape. In acest moment, nu numai Romania nu este pregatita pentru asa ceva, ci nici umanitatea: atata vreme cat exista inca oameni care stim sigur ca se vor folosi de aceste informatii in interes personal, nu suntem pregatiti.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca cel putin la noi, zona rurala inca nu cunoaste computerele si internetul. Cum poti, ca natie, sa ai aroganta de a demara un astfel de program cand stii ca ai cetateni care nu au folosit in viata lor un computer.

Anonymous said...

@ Donkeypapuas

RFID are raza de captare nu de emitere care oricum nu nepaseste 4m. Asa ca mai e pina la pericolul cu urmarirea generala.

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

@ Donkeypapuas

Si tu ce stii de RFID asta asa de periculos ?

Donkeypapuas said...
This comment has been removed by the author.